اختصاصی چابک آنلاین؛

احراز هویت مشتری در صنعت مالی چه پیشرفت هایی داشته است؟

احراز هویت مشتری یا KYC یک فرآیند استاندارد در صنعت مالی بوده که به مؤسسات مالی، بانک‌ها، شرکت‌های سرمایه‌گذاری، صرافی‌های ارز دیجیتال و سایر کسب‌وکارهای مرتبط با تراکنش‌های مالی کمک می‌کند تا هویت مشتریان خود را تأیید کرده و از فعالیت‌های غیرقانونی مانند پول‌شویی، تأمین مالی تروریسم، کلاه‌برداری و جرایم مالی جلوگیری کنند.

احراز هویت مشتری در صنعت مالی چه پیشرفت هایی داشته است؟

چابک آنلاین، حدیث اسماعیل زاده، ضرورت واهمیت KYC چیست؟

جلوگیری از پول‌شویی 

یکی از مهم‌ترین اهداف KYC، شناسایی و پیشگیری از ورود پول‌های غیرقانونی به سیستم مالی است. 

بدون اجرای KYC، مجرمان می‌توانند از حساب‌های بانکی و سرویس‌های مالی برای تبدیل پول‌های کثیف به دارایی‌های قانونی استفاده کنند.

پیشگیری از تأمین مالی تروریسم 

KYC از سوءاستفاده از سیستم مالی برای تأمین مالی گروه‌های تروریستی جلوگیری می‌کند. 

بانک‌ها و سایر مؤسسات موظف هستند هویت مشتری را تأیید کنند و تراکنش‌هایی را که ممکن است با تروریسم مرتبط باشد گزارش دهند.

 کاهش ریسک

شناخت مشتری و بررسی اعتبار او در امور مالی و تراکنش‌های گذشته به مقدار قابل توجهی ، ریسک ارائه خدمات به وی را کاهش می‌دهد.

افزایش اعتماد مشتریان

بااجرای KYC، موسسات مالی می‌توانند اطمینان حاصل کنند که مشتریانشان برای سرمایه‌گذاری مناسب هستند و ریسک‌های مرتبط را درک می‌کنند. 

این امر به حفظ اعتماد بازار و جلوگیری از ضرر و زیان سرمایه‌گذاران کمک می‌کند.

فرآیند عمومی و کلی KYC چگونه است؟

فرآیند های احراز هویت با توجه به نوع کسب و کار ممکن است گام های متفاوتی را طی کند اما تمامی آنها به طور کلی اهداف مشابهی دارند که به سه مرحله تقسیم بندی می شود.

جمع‌آوری اطلاعات: این مرحله اولین و مهمترین بخش در فرآیند KYC  است که در این مرحله بسته به نوع مشتری بانک ها و موسسات مالی ، اطلاعات هویتی مشتری را از طریق فرم‌های آنلاین یا حضوری جمع‌آوری می‌کند.

تأیید اطلاعات:سپس، اطلاعات جمع‌آوری شده با استفاده از منابع مختلف مانند پایگاه‌های داده دولتی واسناد هویتی تأیید می‌شود.

نظارت مستمر: پس ازتأیید هویت، موسسه مالی فعالیت‌های مالی مشتری را به صورت مستمر نظارت می‌کند تا هرگونه رفتار مشکوک را شناسایی کند.

فرآیند KYC  در بانک ها

احرازهویت مشتری یک فرآیند ضروری برای جلوگیری از پولشویی،جرایم مالی وحفاظت از امنیت بانک است. بنابراین دستگاه‌های دولتی استانداردها و قوانین‌ بسیارسختگیرانه‌ای برای نظارت برروی فعالیت کاربران آنها وضع کرده‌اند.

احراز هویت مشتری درصنایع بانکداری خیلی با دیگرکسب و کارها متفاوت نیست، بلکه قوانین سختگیرانه‌تری دارد.

بانک ها با اجرای KYC  نه تنها امنیت را افزایش می دهند بلکه به آن ها کمک می کنند تا ریسک های اعتباری را کاهش داده و فرآیند های بانکداری دیجیتال را بهینه سازی کنند.

شرکت های ایرانی فعال در KYC

درایران نیز با توجه به رشد سریع فناوری های دیجتال ، فرآیند احراز هویت مشتری KYC  به یکی از نیازهای اساسی برای شرکت ها وکسب و کارها تبدیل شده است.

دراین گزارش، به معرفی برخی از شرکت های فعال در این حوزه اشاره می کنیم.

جیبیت: شرکت ایوان رایان پیام (جیبیت) با توسعه زیرساخت‌های فنی و فراهم آوردن بستری مناسب و قابل اطمینان این امکان را به کسب و کارها می‌دهد تا به سرویس‌های مالی، پرداخت، انتقال وجه و وب‌سرویس‌های احراز هویت مورد نیاز خود دسترسی پیدا کنند.

(شاکیلید): شاکیلید ارائه دهنده خدمات امضای دیجیتال واحراز هویت غیرحضوری  بوده که در سال ۱۳۹۷ از شرکت مهندسی آدان‌نیک افزار (آدانیک) توسعه یافت و در سال ۱۳۹۹ به عنوان شرکتی مستقل و مجزا تاسیس شد. 

نخستین سنگ بنای شرکت (شاکیلید) با ایده توسعه خدمات احراز هویت غیرحضوری گذارده شد. 

اولین راهکار ابری شاکیلید که به منظور احراز هویت غیرحضوری کاربران سجام توسعه یافت، با کسب مقبولیت بانک‌ها و کارگزاری‌ها در ابتدای سال ۱۴۰۰ به فعال شدن در ۱۲ بانک و کارگزاری یعنی در حدود ۳۰ درصد از سهم بازار این حوزه انجامید.

فراشناسا : فراشناسا، ارائه‌دهنده‌ دو سرویس احراز هویت بیومتریک و امضای دیجیتال به کسب و کارها است. 

این سرویس‌ها مبتنی بر هوش مصنوعی بوده و به دلیل الگوریتم‌های متمایزکننده‌ای که دارند، چالش تایید هویت مشتریان و نیاز واقعی مدیران کسب و کارها را برطرف می‌کنند. 

فراشناسا در رده محصولات شرکت پردازش اطلاعات مالی قرار دارد که از سال ۱۳۹۲ فعالیت می‌کند. 

شهاب (اولین ارائه‌دهنده شبکه ابری هوش مصنوعی در کشور) و سهاب (ارائه‌دهنده سرویس ابری هوشمند) جزو سرویس‌های قدرتمندی هستند که هم‌اکنون، شرکت فراشناسا جهت عملیات احراز هویت در دو سرویس خود از آن‌ها استفاده می‌کند.

احراز هویت مشتری ، جزئی ضروری از سیستم مالی است که به جلوگیری از فعالیت های غیرقانونی و پول‌شویی کمک می کند‌.

با این حال، اجرای مؤثر KYC با چالش‌هایی از جمله هزینه‌های مربوط به جمع‌آوری و بررسی اطلاعات، پیچیدگی در هماهنگی با مقررات مختلف و مسائل مربوط به حفظ حریم خصوصی مشتریان همراه است ‌.

با وجود این چالش‌ها، اهمیت این فرآیند در تأمین امنیت و پایداری سیستم‌های مالی غیرقابل انکار است.

 

 

copied
نظر بگذارید