رژیم غذایی بیماران کلیوی دفع پروتئین
پروتئین ها از اجزای تشکیل دهنده ی سلولها هستند. بسیاری از فعالیت های بدن ، نیازمند وجود آنهاست به طور مثال می توان به آنزیم ها ( نوعی پروتئین ) اشاره کرد.
در واقع ، تولید و حذف پروتئین دارای مکانیسم خاصی است و از جمله موادی است که نباید در نمونه ادرار شخص وجود داشته باشد. اگر پروتئین ها در ادرار دیده شوند به معنای آن است که کلیه ها قادر به فیلتر مناسب نیستند. یکی از راه های حل این مشکل ، رعایت رژیم غذایی بیماری کلیوی دفع پروتئین است..
وارد شوید : تماس با مرکز پرستاری برای انجام فصد خون در منزل
مراکز پرستاری با اعزام انواع متخصص از جمله پزشک اورولوژی یا ارسال پرستاران برای تزریق دارو یا فصد خون به شما در درمان این بیماری کمک می کنند.
.
علائم بیماران کلیوی دفع پروتئین
ممکن است در مراحل اولیه پروتئینوری هیچ علامتی نداشته باشید. در مراحل پیشرفته پروتئینوری، علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- تورم (ادم) در صورت ، شکم ، پاها یا مچ پا
- تکرر ادرار
- تنگی نفس
- خستگی
- تهوع و استفراغ
- فقدان اشتها
- گرفتگی عضلات در شب
- پف دور چشم به خصوص در صبح
- ادرار کف آلود یا حباب دار
اگر این علائم را دارید - مخصوصاً ادرارکف آلود و حباب دار - باید فوراً با پزشک خود تماس بگیرید.
علت بروز بیماری کلیوی دفع پروتئین
در بسیاری از موارد، شرایط پزشکی نسبتاً خوش خیم (غیر سرطانی) یا موقتی باعث پروتئینوری می شود. این شرایط ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- کم آبی بدن
- التهاب
- فشار خون پایین (هیپوتانسیون)
- سنگ کلیه
- ورزش شدید
- استرس
- مصرف روزانه آسپرین
- یخ زدگی یا قرار گیری نداوم در معرض سرما
شرایط پزشکی جدی تر نیز می تواند به کلیه های شما آسیب برساند و باعث پروتئینوری شود. این شرایط ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- برخی از اختلالات ایمنی، از جمله لوپوس
- التهاب حاد کلیه
- سرطان سلول های پلاسما (مولتیپل میلوما)
- همولیز داخل عروقی
- داشتن بیماری قلب و عروقی
- داشتن فشار خون بالای بارداری
- مسمومیت
- ضربه
- سرطان کلیه
- نارسایی احتقانی قلب
تغذیه بیماران کلیوی دفع پروتئین
در زیر به اهمیت گروه های غذایی در تغذیه بیماران کلیوی دفع پروتئین می پردازیم که شامل :
پروتئین
نمی توان پروتئین را به بهانه وجود آن در ادرار از برنامه غذایی حذف کرد بلکه باید از یک متخصص تغذیه کمک گرفت تا با توجه به اندازه بدن ، میزان پروتئین موجود در ادرار و نوع مشکل کلیه ؛ یک برنامه غذایی جامع حاوی میزان مناسب پروتئین برای شما تنظیم نماید.
مصرف بیش از حد پروتئین نیز ممکن است باعث افزایش فشار خون داخل گلومرولی و هایپرفیلتراسیون کلیه شود که در نهایت بیماری مزمن کلیه را رقم می زند.
چربی
مصرف چربی برای بیماران کلیوی دفع پروتئین توصیه نمی شود. با اینکه گفته می شود دو نوع چربی خوب و بد داریم اما اولویت سلامت در محدود کردن مصرف آنهاست. غذاهای چرب ، سرخ کردنی ها ، مواد غذایی با برچسب چربی ، خامه ، ماست پر چرب و.. را کمتر مصرف نمایید.
کربوهیدرات ها
بهتر است که بیماران غیر دیابتی برای کاهش احتمال ابتلا به بیماری مزمن کلیه ، مصرف کربوهیدرات ها را مدیریت کنند. برنج ، سیب زمینی ، نشاسته نمونه از کربوهیدرات ها هستند.
مصرف ویتامین ها
مصرف برخی از ویتامین ها می تواند به کاهش علائم بیماران کلیوی دفع پروتئین کمک کند در زیر به این ویتامین ها اشاره شده است :
ویتامین ب 1 ، ب 2 ، ب 6 ، ب 12 ، ویتامین ای ، ویتامین کا ، اسید فولیک ، نیاسین ، پانتوتنیک اسید و بیوتین و همچنین مقداری ویتامین سی از جمله ویتامین های ضروری برای افراد مبتلا به بیماری مزمن کلیه هستند.
البته مصرف بیش از حد ویتامین سی به دلیل اینکه باعث تجمع اگزالات می شود ، توصیه نمی گردد. لذا در دوزهای پایین استفاده کنید.
درمان بیمارای کلیوی دفع پروتئین
درمان پروتئینوری به علت آن بستگی دارد. هر علتی نیاز به درمان های متفاوتی دارد. اگر بیماری کلیوی باعث پروتئینوری شود، برنامه درمانی شما ممکن است شامل دارو، تغییر رژیم غذایی و ورزش باشد. اگر فشار خون بالا دارید، ممکن است پزشک شما داروهای فشار خون را تجویز کند. اگر فشار خون پایین دارید، باید آزمایش ادرار و فشار خون سالانه را برنامه ریزی کنید.
اگر دیابت دارید، ممکن است نیاز به کنترل قند خون خود داشته باشید. شما همچنین باید هر سال آزمایش خون را دریافت کنید.
در صورتی که پروتئینوری دارید اما دیابت ، فشار خون بالا یا هر وضعیت پزشکی دیگری ندارید، ممکن است پزشک شما داروهای فشار خون را برای کمک به جلوگیری از آسیب کلیه تجویز کند. برای اطمینان از عدم ابتلا به بیماری کلیوی، ایده خوبی است که هر شش ماه یک بار فشار خون خود را چک کرده و ادرار خود را آزمایش کنید.
اگر پروتئینوری خفیف یا موقت دارید، ممکن است نیازی به درمان نداشته باشید.
رپرتاژ آگهی