تقویت حواس پنجگانه با چند راه ساده
با آشنایی با روشهای تقویت حواس پنجگانه خود میتوانید از دنیای پیرامون خود لذت بیشتری ببرید و با محیط اطراف خود بهتر ارتباط برقرار کنید.
به گزارش چابک آنلاین به نقل از خبرگزاری صداوسیما؛ مرکز سمنان ،️ آیا دوست دارید که همیشه از بالاترین ظرفیت بدنی خود استفاده کنید؟ مثلاً دوست دارید حواس پنجگانه خود از جمله بویایی، چشایی، بینایی، شنوایی و لامسه را به بهترین شکل خود برسانید. وقتی که سن بالا میرود، این حسها کاهش پیدا میکند، اما همیشه راهکارهایی برای تیز کردن و تقویت این حواس پنجگانه وجود دارد که در این قسمت آنها را به شما معرفی خواهیم کرد.
رایحه تراپی
در مورد این روش با پزشک مشورت کنید که احتمالاً در طول زمان، حس بویایی شما را تقویت میکند. بعضی از رایحههای قوی هستند که با بو کردن آنها به صورت روزانه میتوانید این حس خود را تقویت کنید. انجام این کار به طور منظم باعث میشود که راحتتر بوهای مختلف را تشخیص دهید.
روغنهای طبیعی گزینه مناسبی برای رایحه درمانی هستند. ۳ الی ۴ مورد از این روغنها از جمله روغن لیمو، گل رز، وانیل و چوب سرو، جزء این موارد میباشند.
مواد خام خاصی هستند که برای راه درمانی مفید محسوب میشوند. سعی کنید که همیشه یک شیشه مربا پر از قهوه، برگ ادویه و بعضی از شامپوهای طبیعی خوش بو داشته باشید و چند وقت یک بار آنها را بو بکشید و هر زمان که کارتان تمام شد، در آنها را محکم ببندید تا بوی بیشتری داخل آن بماند.
سعی کنید که هنگام تمرین رایحه درمانی، هر مورد را به سرعت بو بکشید و بیش از حد آن را وارد عمق تنفس خود نکنید.
چشمان خود را ببندید و بو بکشید
یکی دیگر از راهکارهایی که باعث میشود بویایی خود را تقویت کنید، این است که موارد مختلف را با چشم بسته بو بکشید. انجام این تمرین در عرض چند ماه به شما کمک میکند که ظرفیت تمایز بین بوهای مختلف را در خودتان افزایش دهید. کافی است که چشمان خود را ببندید و از دیگران بخواهید که چند مورد مختلف را زیر بینی شما نگه دارند تا شما آن ماده خاص را تشخیص دهید.
سعی کنید که انواع موارد مختلف از جمله کاکائو، دارچین، وانیل، نعناع و پرتغال را بو بکشید. چرخش و تغییر چنین بوهای مختلفی باعث میشود که حس بویایی شما ارتقا پیدا کند.
زمانی که بتوانید بوهای مختلف را از یکدیگر متمایز کنید، کم کم در بو کشیدن موارد پیچیدهتر هم قدرت پیدا میکنید و میتوانید بوی مواد کم بویی مثل گیلاس، آلبالو، گریپ فروت، لیمو یا حتی موارد دیگر را هم تشخیص دهید که شاید قبلا قادر به انجام این کار نبودید.
سعی کنید بوها را با صدای بلند شرح دهید
همزمان که یاد میگیرید هر بو را تشخیص دهید، سعی کنید که آن را با صدای بلند شرح دهید. در نتیجه چنانچه در نمناک عنوان شده است ظرفیت درک آن بو برای شما تقویت میشود. در مورد بویی که احساس کرده اید صحبت کنید. سعی کنید بوهای مختلف را بیان کنید، مثلاً ویژگی بوی لیمو را توضیح دهید.
سعی کنید انجام این کار را به یک تمرین تبدیل کنید. مثلاً بوهای مختلف را شناسایی کرده و در موردشان صحبت کنید. مثلاً غذاهای تند و شیرین را با بو کشیدن متوجه شوید و آنها را توضیح دهید و این کار را به یک عادت در خودتان تبدیل کنید.
کاهش مصرف نمک و شکر
مزه نمک و شکر جزء مزههای اصلی محسوب میشوند و باعث میشود که ما مزه واقعی مواد غذایی را نفهمیم، زیرا این دو مورد طعم قالبی دارند. زمانی که این طعم دهندهها را از غذای خود حذف کنید، احتمالاً کار برای شما سخت میشود، اما بعد از چند روز متوجه میشوید که طعمهای پیچیده را بهتر میفهمید و از آنها بیشتر لذت میبرید.
فقط کافی است سعی کنید که شکر را در مواد غذایی به یک سوم یا نصف کاهش دهید، مثلاً شکر را با عسل جایگزین کنید که شیرینی کمتری دارد.
نمک را نباید به طور کلی از غذای خود حذف کنید. مقدار حداقلی نمک طعم غذایی را که میپزید، بهبود میبخشد، اما اگر بخواهید نمک زیادی را روی هر غذای استفاده کنید، کم کم مزه واقعی غذا را متوجه نخواهید شد.
دوری از غذاهای فرآوری شده
غذاهای فرآوری شده معمولاً محتوای شکر و سدیم بالایی دارن. به همین دلیل باعث میشود که شما طعم اصلی غذا را نفهمید و در نتیجه باید از آنها دوری کنید. طعم دهندههای مصنوعی و محتوای مواد شیمیایی حس چشایی را در شما کاهش میدهد. نوشیدن تکههایی از غذاهای پر ادویه و شیرین موجود در فست فودها قطعاً حس چشایی شما را تحت تاثیر قرار میدهد. پس سعی کنید با انتخاب جایگزینهای سالم تر، حس چشایی تان را تقویت کنید.
میان وعدههایی مثل چیپس، تافی و نوشابهها ممکن است حس رضایت در تمام غذاهای شما را به خطر بیندازد و باعث میشود که به یک دسته بندی از غذاهای مضر اشتیاق پیدا کنید.
شاید برایتان سخت باشد که طعم دهندههای طبیعی را جایگزین کنید، اما کم کم متوجه میشوید که حس چشایی شما تقویت شده است.
قبل از غذا خوردن مواد غذایی را بو بکشید
احساس بویایی و چشایی با یکدیگر ارتباط قوی دارند. زمانی که حس بویایی تیز شود، به طور اتوماتیک حس چشایی هم قدرت بیشتری پیدا میکند؛ بنابراین مزهها را بهتر میفهمید و بوها را نیز بهتر متوجه میشوید.
تقویت حس بینایی
مواد غذایی استفاده کنید که چشم شما را سالم نگه میدارد، مواد غذایی حاوی ویتامین a، B، C، و ویتامین e برای بینایی بسیار مفید هستند. مصرف غذاهای حاوی این ویتامینها عاملی برای تقویت بینایی است. مواد غذایی حاوی بتاکاروتن و لوتئین همچنین برای سلامت چشم ضروری میباشند و به عنوان یک محافظ برای چشمهای شما در برابر نور آفتاب عمل میکنند.
سبزیجات برگ دار و سبز رنگ، سیب زمینی شیرین، هویج و همچنین فلفل را در رژیم غذایی خود بگنجانید. آنتی اکسیدانهایی که از چشم شما محافظت میکنند، در بلوبری یا تمشک آبی، سیر، پیاز و انگور وجود دارند. مواد غذایی حاوی اسید چرب به سالم نگه داشتن چشم کمک میکنند. سالمون و ماهی ساردینس هم جزء مواد مغذی برای تقویت بینایی هستند.
مواردی که برای سلامت چشم باید آنها را مد نظر قرار دهید
سرازیر شدن اشک چشم در محل کار هنگام انجام کار ممکن است بینایی شما را در طول زمان دچار مشکل کند. بسیار مهم است که بین هر دوره از کار کردن به چشمتان استراحت دهید. نگاه خود را از روی صفحه کامپیوتر و موبایل بردارید تا چشمان شما بتواند آرامش پیدا کند. بعد از یک ساعت کار کردن از جای خود بلند شوید، به صفحات دیجیتالی نگاه نکنید و تحت نور طبیعی قرار بگیرید.
تمرینهای چشم
چشم خود را به اطراف بچرخانید. به بالا، سپس به کنارهها و بعد به پایین و جهت دیگر نگاه کنید. ۱۰ دقیقه این کار را تکرار کنید.
چشمهای خود را به صورت متمرکز روی یک جسم نگه دارید. آن را نزدیک به صورت بگیرید و سپس به آرامی از چشمتان دور کنید، اما همزمان تمرکز چشم را روی آن وسیله قرار دهید. سپس دوباره جسم را به چشمتان نزدیک کنید و همزمان از آن چشم بر ندارید. به مدت ۱۰ دقیقه این کار را تکرار کنید.
صاف بایستید. با تمرکز به دیوار مقابل نگاه کنید. سعی کنید که به کنارهها نگاه کنید. سر خود را نزدیک به دیوار بگیرید. این تمرین را انجام دهید تا ببینید که بینایی شما هنگام نگاه کردن به اطراف چگونه است. چند روز این کار را تمرین کنید تا بینایی شما بهبود پیدا کند.
رژیم غذایی
بعضی از مواد غذایی خاص هستند که به شما کمک میکند تا ظرفیت شنوایی خود را حتی با افزایش سن هم بالا نگه دارید. این مواد مغذی در غذاهای خاصی وجود دارند که برای سلامت گوش ضروری هستند.
جریان خون در مسیر گوش، توسط مصرف غذاهای حاوی اسید چرب امگا ۳ افزایش پیدا میکنند و باعث میشود که ظرفیت شنوایی بالا برود. التهاب بخشهای داخلی گوش از طریق مصرف غذاهای حاوی زینک کاهش پیدا میکند. سیب حاوی یک آنتی اکسیدان است که به درمان آسیب رادیکالهای آزاد کمک خواهد کرد.
موسیقی
برای تقویت شنوایی گوش دادن به موسیقی با صدای کم یا معمولی ظرفیت شنوایی شما را تقویت میکند. موسیقیهایی را انتخاب کنید که با دیگر موسیقیها متفاوت هستند و باعث میشود که شما بتوانید روی یک آلت موسیقی تمرکز بیشتری پیدا کنید و تمرکز خود را به طور کامل بر روی موسیقی که میشنوید نگه دارید و به تغییر صداها فکر کنید.
موسیقی جاز برای ارتقای ظرفیت شنوایی مفید است، زیرا موزیسین مدام در طول آهنگ، حالتهای موسیقی را تغییر میدهد. هرگز صدای موسیقی را از حد متوسط بیشتر نکنید. صدای موسیقی باید به حدی باشد که بدون هیچ مشکلی بتوانید به راحتی با فرد دیگر صحبت کنید. گوش دادن به موسیقی اصلاً با شرکت کردن در کنسرتهای پر سر و صدا یکسان نیست. این کنسرتها حتی ظرفیت شنوایی شما را کاهش میدهند.
تقویت حس لامسه
علم ثابت کرده است که حس بینایی و لامسه با یکدیگر مرتبط هستند؛ بنابراین زمانی که یک جسم را نگاه کنید و همزمان آن را لمس کنید، حس لامسه در شما تقویت میشود. سعی کنید با لمس کردن به شکل اجسام هم دقت کنید تا فهم بهتری از آن پیدا کنید.
توجه بیشتر به احساسی که دارید
حس لامسه یکی از مواردی است که اکثر زمانها مهم تلقی میشود. باید یاد بگیرید که احساس خود را هنگام لمس اجسام مختلف بشناسید و در نتیجه دفعه بعد ذهن شما راحتتر میتواند با لمس کردن، موارد مختلف را شناسایی کند و این گونه حس لامسه در شما قویتر میشود. ظاهراً باید به حس پوست خود هنگام لمس چیزی دقت کنید.
هنگام خرید لباس انگشتان خود را روی پیراهن بکشید. بافتهای مختلف پارچه را احساس کنید. سعی کنید تفاوت بین پلی استر و نخ کتان، ابریشم و ساتن را شناسایی کنید و لباس را بر اساس حسی که به پوستتان میدهد انتخاب کنید.
سعی کنید که همیشه با هدف، بافتهای مختلف را در اطراف خود لمس کنید. به انگشتانتان فرصت دهید که بتوانند از اجسام سخت تا گلهای نرم را لمس کند. سپس انگشتان خود را روی ساقه موها بکشید. پوست خود را در زیر انگشت پا و نواحی مختلف لمس کنید تا بتوانید آنها را از یکدیگر متمایز کنید.
از هوای بسیار سرد یا نور شدید خورشید دوری کنید تا حس لامسه در شما کاهش پیدا نکند.
تحریک پوست
پوست نرم معمولاً حساستر از پوست زبر است. مثلا استفاده از سنگ پا باعث میشود که زبریهای روی پوست را از بین ببرید و بعد از آن بتوانید آن را با روغن و لوسیون نرم کنید و در نتیجه بافت پوست شما نرمتر میشود و حساسیت آن نسبت به موارد مختلف بالاتر میرود.
انجام ورزشهایی مثل یوگا و دویدن و همچنین انجام ماساژ و طب سوزنی باعث میشود که حس لامسه شما تقویت شده و از لحاظ جسمی هوشیار باشید.