۹۵۱ هزار فارغ التحصیل دانشگاهی شغل ندارند

درحال حاضر مطابق جداول مرکز آمار ایران حدود ۹۵۱ هزار و ۷۲۰ نفر جمعیت ۱۵ساله و بیشتر فارغ التصحیل آموزش عالی در کشورشغل ندارند. یکی از برنامه های دولت برای حل مشکل این تعداد بهره از مهارت آموزی است.

۹۵۱ هزار فارغ التحصیل دانشگاهی شغل ندارند

به گزارش چابک آنلاین به نقل از تسنیم، نتایج طرح آمارگیری نیروی‌کار بهار 1401منتشر شد. بررسی نرخ بیکاری افراد 15ساله و بیش‌تر نشان می‌دهد که9.2 درصد از جمعیت فعال (شاغل و بیکار)، بیکار بوده‌اند. بررسی روند تغییرات نرخ بیکاری حاکی از آن است که این شاخص، نسبت به فصل مشابه در سال قبل ( بهار 1400) ، 0.4 درصد افزایش یافته است.

در بهار 1401، به میزان 40.9 درصد جمعیت 15ساله و بیش‌تر از نظر اقتصادی فعال بوده‌اند، یعنی در گروه شاغلان یا بیکاران قرار گرفته‌اند. بررسی تغییرات نرخ مشارکت اقتصادی حاکی از آن است که این نرخ نسبت به فصل مشابه در سال قبل (بهار 1400) 0.5 درصد کاهش یافته است.

جمعیت شاغلین 15 ساله و بیشتر در این فصل 23 میلیون و578 هزار نفر بوده که نسبت به فصل مشابه سال قبل 98هزار نفر کاهش داشته است. بررسی اشتغال در بخش‌های عمده اقتصادی نشان می‌دهد که در بهار1401، بخش خدمات با 51.2 درصد بیش­‌ترین سهم اشتغال را به خود اختصاص داده است. در مراتب بعدی بخش‌های صنعت با 32.7 درصد و کشاورزی با 16.0 درصد قرار دارند.

نکته قابل توجه کاهش سهم جمعیت بیکارفارغ التحصیل نسبت به مدت مشابه سال قبل است. دربهار1401 سهم جمیعت بیکار فارغ التحصیل آموزش عالی از کل بیکاران 39.7 درصد بوده است. این سهم در بین زنان نسبت به مردان و در نقاط شهری نسبت به نقاط روستایی بالاتر است. بررسی تغییرات این شاخص نشان می دهد که نسبت به فصل مشابه سال قبل 0.6 درصد کاهش یافته است.

همچنین در بهار 1401 سهم جمعیت فارغ التحصیل آموزش عالی از کل شاغلان 26.6 درصد بوده است. این سهم در بین زنان نسبت به مردان ودر نقاط شهری نسبت به نقاط روستایی بالاتر است. بررسی تغییرات این شاخص نشان می دهد که نسبت به فصل مشابه سال قبل 1.3 درصد افزایش داشته است.

درحال حاضر مطابق جداول مرکز آمار ایران حدود 951 هزار و 720 نفر جمعیت 15ساله و بیشتر فارغ التصحیل آموزش عالی در کشور شغل ندارند.  یکی از برنامه های دولت برای حل مشکل این تعداد بهره از مهارت آموزی است.

برخی گروه های تحصیلی مانند کشاورزی، دامپزشکی و علوم تربیتی دارای بالاترین درصد از بیکاران هستند که دلایل گوناگونی دارد. اساساً در ایران، هیچگونه پایش و تحقیقی از وضعیت بازار کار رشته های دانشگاهی توسط دولت  یا خود دانشگاه ها صورت نمی گیرد و افراد بدون هرگونه اطلاعی از بازار کار آینده رشته های تحصیلی، وارد دانشگاه ها می شوند. متأسفانه در حال حاضر، هیچگونه بانک اطلاعاتی قابل اعتنایی از وضعیت بازار کار، نیازها، وضعیت جذب دانشجو، آینده شغلی کارجویان و اطلاعات مهم و کلیدی از این دست وجود ندارد و انتخاب ها باید با چشمانی بسته انجام شود.

از سوی دیگر رشته های تحصیلی دانشگاهی توسط خود جوانان نیز اغلب بر اساس نیازسنجی بازار کار صورت نمی گیرد و افراد بر اساس پارامترهای دیگری مانند علاقه شخصی، رشته دانشگاهی انتخاب می کنند. این مسئله باعث می شود درصد قابل توجهی از کارجویان در زمان جستجو برای شغل، با مشکلات جدی مواجه شوند؛ هرچند علاقه و گرایش به رشته تحصیلی باعث ایجاد انگیزه در افراد برای تحصیلات می شود و بدون علاقه کاری پیش نمی رود ولی در شرایط فعلی بازار کار، باید تلفیقی از علاقه و بازار کار رشته ها را دنبال کرد.

حسینی نیا, معاون وزیرکار با اشاره به اجرای طرح نخلستان برای فارغ التحصیلان دانشگاهی گفته است:در قالب این طرح برای آن دسته از رشته هایی که بازار کار ندارد, آموزش مهارتی به مدت 6ماه گذاشته می شود.در کشور 500هزار فرصت شغلی در این زمینه وجود دارد.

copied
نظر بگذارید