افزایش صادرات نفت ایران به چین
برخلاف اعلام برخی رسانههای خارجی در دو ماه گذشته، آمارهای جدید نشان میدهد پکن خرید نفت از تهران را افزایش داده است.
به گزارش چابک آنلاین به نقل از فارس، چندی پیش رسانههای خارجی با استناد به آمار شرکتهای رهیابی محمولههای نفتی از کاهش محسوس صادرات نفت ایران به چین خبر دادند و با دلایل متعدد به فضاسازی رسانهای پرداختند.
پکن بزرگترین شریک نفتی ایران است و صادرات نفت ایران بنا بر اعلام موسسات رهیابی محمولههای نفتی از ۸۱۸ هزار بشکه در روز در سال ۲۰۲۱ به طور متوسط در سال ۲۰۲۳ به ۱.۱ میلیون بشکه در روز و در سال ۲۰۲۴ به بیش از ۱.۶ میلیون بشکه در روز هم افزایش یافته بود.
اما طی چند ماه اخیر رسانههای خارجی با استناد به آمار شرکتهای رهیابی محمولههای نفتی، از کاهش صادرات نفت ایران به چین در ماه اکتبر و نوامبر خبر دادند.
بنا بر آمار این رسانهها، ایران در ماه سپتامبر ۱.۸۰۰ در ماه اکتبر ۱.۵۰۰ و در ماه نوامبر ۱.۳۰۰ میلیون بشکه در روز (اعداد رند شده است) نفت به چین فرستاده بود.
رویترز در چندین گزارش، دلایل مختلفی از ذخیرهسازی نفت از سوی ایران به خاطر احتمال درگیری با رژیم صهیونیستی تا کاهش تخفیفهای ایران و عدم تمایل پالایشگاههای مستقل چینی موسوم به «تی پاتها»، تاثیر تحریمهای جدید دولت بایدن و ... را دلیل این کاهش عنوان کرد؛ حتی برخی رسانهها نوشتند که پکن به سراغ منابع جایگزین رفته است.
در جدیدترین مورد، موسسه رهیابی محمولههای نفتی کپلر بیش از ۲۰ روز پیش نوشت، صادرات نفت خام و میعانات گازی ایران به چین در ماه نوامبر به ۱.۳۱ میلیون بشکه در روز رسیده که پایینترین سطح در ۴ ماه گذشته به شمار میرود و این کاهش ۵۲۴ هزار بشکهای به خاطر تنشهای ژئوپلیتیکی، کمبود انرژی داخلی و چالشهای حملونقل ناشی از تحریمهای سختتر آمریکاست.
بنا بر ادعای این شرکت رهیابی محمولههای نفتی، پالایشگاههای چینی به علت کاهش عرضه از سوی ایران به خرید محمولههای لحظهای از منابع غیرتحریمی نظیر امارات و غرب آفریقا روی آوردهاند و سقوط حکومت بشار اسد هم باعث شده تا محمولههایی که پیشتر به سوریه ارسال میشدند به سوی چین ارسال شوند و این امر ممکن است قدرت چانهزنی پالایشگاههای چینی را تقویت کند.
این درحالیست که کارشناسان میگویند، خریداران نفتی گاهی به دلیل مسائل فنی و انجام اورهال پالایشگاهها طی چند ماه خرید نفت را افزایش میدهد و در ماههای بعد نفت کمتری وارد میکنند و این امر باعث نوسان در میزان صادرات نفت میشود که امری طبیعیست.
پس از تمام این سناریو سازیها، چند روز پیش، شرکت رهیابی محمولههای نفتی، «تَنکِر تِرَکِرز» در شبکه اجتماعی ایکس در پستی، از افزایش صادرات نفت ایران به چین خبر داد.
این شرکت در حساب کاربری خود اعلام کرد: «صادرات نفت خام ایران پس از اینکه در نیمه نخست دسامبر ۲۰۲۴ روند کُندی داشت، به شدت افزایش یافته است.»
شکنجه آماری برای تحلیلهایی که پیش از آمار نوشته میشود، راهبرد رسانههای معتبر غربی است که بار دیگر دستشان برای مخاطبان در ماجرای صادرات نفت ایران به چین رو شد.