ادامه بحران انرژی در اروپا / ۱۴۱ میلیون نفر با مشکلات شدید رو به رو شدند
بحران انرژی جهان که پس از آغاز جنگ روسیه و اوکراین وارد فاز جدیدی شد، خسارتهای سنگینی به بسیاری از کشورهای جهان به ویژه در قاره اروپا تحمیل کرد و هزینههای کل انرژی خانوار را به شکل سرسام آوری افزایش داد.
به گزارش چابک آنلاین به نقل از پایگاه اطلاع رسانی وزارت نیرو، به تازگی مجله نیچر در پژوهشی علمی به پیامدهای این بحران بر روی هزینه کل انرژی خانوار پرداخته و از افزایش ۶۲ تا ۱۱۲ درصدی هزینه کل انرژی خانوار در جریان این بحران خبر داده است.
بر اساس این پژوهش به طور میانگین و به واسطه بحران انرژی، هزینه کلی خانوادهها نیز بین ۲.۷ تا ۴.۸ درصد افزایش داشته و این در حالی است که بار هزینهها به واسطه زنجیره تامین، الگوهای مصرف و نیازهای انرژی متفاوت است.
در این بین گزارشهای جدید نشان میدهد که طی این دو سال دست کم ۷۸ تا ۱۴۱ میلیون نفر متاثر از همین بحران با مشکلات شدید اقتصادی رو به رو شده و اصطلاحاً فقیرتر شده اند، موضوع مهمی که ضرورت اعطای یارانه و حمایتهای دولتی از اقشار ضعیف و کم درآمد را در جریان بحران انرژی بیش از پیش نمایان کرده است.
در این مطالعه که با هدف بررسی رابطه میان بحران انرژی ناشی از درگیری روسیه و اوکراین و نقش آن بر روی هزینههای زندگی انجام شد، بیان میشود که انرژی نه تنها به تشدید مشکلات اقتصادی خانوارهای ضعیف و کاهش کیفیت زندگی شهروندان منجر شده، بلکه زمینه را برای تشدید درگیری میان کشورها فراهم کرده و به عنوان یک عامل مهم درگیری مطرح شده است.
برای نمونه کشورهای تولیدکننده انرژی در این دو سال با اعمال محدودیت و سختگیری تلاش کردند تا قیمت و میزان عرضه انرژی به کشورهای واردکننده را افزایش دهند.
بر اساس این گزارش با توجه به اینکه در سالهای اخیر اقتصاد جهانی به ویژه در حوزه انرژی وابستگی شدیدی پیدا کرده است، بحران کنونی انرژی در مقایسه با شوکهای نفتی دهه ۱۹۷۰ تاثیرات منفی بیشتری بر روی اقتصاد جهان وارد کرده است.
در این بین کشورهای آسیای مرکزی و کشورهای منطقه جنوب صحرای آفریقا از نظر هزینه کل انرژی، بیشترین هزینهها را متحمل شدهاند و در حقیقت بحران انرژی کنونی به تشدید فقر در سراسر جهان منجر شده است.
در گزارش مجله نیچر تاکید شده است که در این مقطع زمانی باید حفاظت از خانوادههای آسیب پذیر یک اولویت مشخص باشد و دولتهای اروپایی لازم است تدابیر مالی متنوعی را برای محافظت از خانوارها در برابر قبضهای فزاینده اتخاذ کنند.
تدابیری مانند کاهش مالیات بر انرژی، توقف افزایش قیمت خرده فروشیهای برق، اعمال تخفیف یا یارانه قبض انرژی را میتوان از جمله اقداماتی دانست که میتواند به حفاظت از خانوادههای آسیب پذیر کمک کند.
بر اساس این گزارش قیمتهای بالای انرژی در حال تغییر شکل بازارهای جهانی انرژی است و همین موضوع سبب شده تا برخی از کشورهای اروپایی اقدامات اساسی خود را برای خروج سوختهای فسیلی از فرایند تولید انرژی برق به تعویق بیاندازد.
افزایش هزینههای انرژی همچنین به کاهش سرمایهگذاری کشورهای فقیر در حوزه زیرساختهای انرژیهای تجدیدپذیر به دلیل کاهش بودجه منجر شده است و سرعت فرایند گذار انرژی را که به شدت برای کاهش آلایندههای جوی مهم است، به تاخیر انداخته است.
موضوع مهمی که در چارچوب آن تنها کشورهای اروپایی قرار است میزان تولید برق خود از محل انرژی خورشیدی را تا سال ۲۰۲۵ به ۲۳۰ هزار مگاوات برسانند و اکنون بر اساس بحران کنونی دسترسی به این مهم نیز با چالش جدی رو به رو شده است.
در پایان گزارش اشاره شده است بحران بیسابقه کنونی در حوزه انرژی یادآور این نکته مهم است که سیستمهای انرژی متکی به سوختهای فسیلی تا چه میزان شکننده هستند و علاوه بر مشکلات آب و هوایی میتواند در حوزه امنیتی نیز خطر آفرین باشند.