اختصاصی چابک آنلاین؛
حجم صادرات اوره سازان ۶ درصد افزایش یافت
شرکت های اوره ساز بورسی که درسال گذشته توانسته بودند میزان فروش صادراتی خود را با افزایش قابل توجهی روبه رو کنند، در نیمه نخست سال جاری نیز فروش حجمی و نفوذ خود را دربازارهای صادراتی بیشتر کردند.

چابک آنلاین، سعید رشیدی، براین اساس، گزارشات تولید و فروش نیمه نخست سال 1402 برای اوره سازان بورسی نشان می دهد، حجم فروش صادراتی این شرکت ها بیش از 6 درصد افزایش یافته و به 3 هزار و 749 تن رسیده است.
درحالیکه فروش اوره سازان دربازارهای داخلی کاهشی بوده و با ثبت عدد 5هزار و 108 تن ، به حدود 3.4 درصد کمتر از نیمه نخست سال قبل رسیده است.
با وجودعملکرد خوب شرکت هادرافزایش میزان تولیدوفروش، اما درآمدهای اوره سازان در نیمه نخست سالجاری کاهش داشته و آنها نتوانستند اعداد سال گذشته خود را تکرار کنند.
درسال گذشته و در جریان تحریم های وضع شده برای شرکت های روسی و خارج شدن مقطعی آنها از بازار فروش اوره، اقبال به شرکت های ایرانی بیشتر شد و این شرکتها توانستند صادرات خود را افزایش دهند.
این موضوع باتوجه به افزایش حدود 70 درصدی قیمتها باعث شد تا شرکت ها رکودهای درآمدی خود را جابه جا کنند.
اما به نظر می رسد که بتدریج شرکتهای روسی به بازار جهانی بازگشته اند که این موضوع باعث شد قیمت جهانی اوره کاهش یابد.
با این حال ،شرکتهای ایرانی از این موقعیت به دست آمده استفاده کردند و با اخذ قراردادهای فروش، اقدام به بازاریابی در عرصه بین المللی کردند؛ به شکلی که مشاهده می شود با گذشت حدود یک سال از نوسانات به وجود آمده در بازار اوره وهمچنین بازگشت شرکتهای روسی به رقابت بین المللی، شرکت های ایرانی توانستهاند بر حجم صادرات خود بیافزایند.
درجدول زیر حجم فروش کل و صادراتی 5 شرکت اوره ساز فعال در بازار سرمایه بایکدیگر مقایسه شده است.
براساس اطلاعات مندرج در جدول، «شپدیس»، «شیراز» و «خراسان» با کاهش حجم فروش کل مواجه شده اند.
اما پتروشیمی های «شلرد» و «کرماشا» در حجم فروش کل افزایش داشته اند.
حجم فروش صادراتی شرکت های «شپدیس»، «شلرد» و «کرماشا» نسبت به دوره مشابه سال قبل افزایش داشته است.
نگاهی به درآمدهای اوره سازان
بررسی ارزش فروش به دست آمده اوره ای های بازار سرمایه نشان داد که ارزش فروش کل این تولید کنندگان، کاهش 17.8 درصدی داشته است.
با توجه به اعداد مندرج در جدول زیر، مشاهده می شود، به جز «شلرد» که با افزایش 11 درصدی ارزش فروش کل مواجه شده، بقیه نمادهای این گروه ارزش فروش کل خود را نسبت به 6 ماهه سال قبل از دست داده اند.
همچنین «شپدیس»، «شیراز» و «خراسان» با کاهش ارزش فروش کل صادراتی مواجه بوده اند.
دراین میان، «شلرد» و «کرماشا» در ارزش فروش صادراتی با افزایش 1.6 درصدی و 10.5 درصدی همراه شدهاند.
اما همانطور که در بالا اشاره شد، با کاهش قیمت جهانی اوره، ارزش فروش صادراتی اوره سازان در مقایسه با 6 ماهه سال قبل کاهش 11 درصدی داشته است.
نکته مهم دیگری که بر سودسازی این شرکتها تأثیرگذار می شود، هزینه سوخت و خوراک آنها است.
درجدول زیر مشاهده می شود، هزینه سوخت مصرفی، چه در گاز شیرین و چه در گاز سوخت این گروه، افزایش داشته است.
با نگاهی به جدول زیر، مشاهده می کنیم که هزینه گاز شیرین مصرفی 3 درصد و هزینه گاز سوخت شرکتها، 44.3 درصد افزایش داشته است.
این موضوع با توجه به کاهشهای رخ داده در حجم و ارزش فروش، میتواند بر روند سودسازی این شرکت ها تأثیر منفی داشته باشد.