مسابقه کشور ها برای تولید برق خورشیدی

در دورانی که جهان با بحران انرژی مواجه است؛عرضه منابع معمول مانند زغال‌سنگ، نفت و گاز به دلیل افزایش تنش‌‌‌های ژئوپلیتیک غیرقابل پیش‌بینی شده و نیز تقاضا برای آن به صورت افسارگسیخته‌ای رو به افزایش است.

مسابقه کشور ها برای تولید برق خورشیدی

پس جای تعجب نیست که کشورها در تلاش برای گسترش ظرفیت انرژی تجدیدپذیر خود باشند.

 بر اساس اطلاعات به دست آمده از وبگاه " Global Energy Monitor " تعداد زیادی کشور به شدت در پی تغییر انرژی مصرفی خود از فسیلی به تجدیدپذیر هستند که در این گزارش با جزئیات به آمار سال 2023 میلادی آن اشاره شده است.

در لیست کشورهای عربی که بیشترین برق را از انرژی خورشیدی تولید می‌کنند نام 12 کشور عربی به چشم می‌خورد که در صدر آن امارات متحده عربی قرار دارد.

امارات متحده عربی با ظرفیت ۲۸۹۹ مگاوات تا ژانویه ۲۰۲۳ در صدر فهرست کشورهای عربی است که بیشترین برق را از انرژی خورشیدی تولید می‌کنند.

بر این اساس ظرفیت انرژی خورشیدی مورد انتظار برای نصب در آینده (اعلام شده و در حال ساخت) در امارات حدود 5239 مگاوات است. 

نکته مهم این که امارات متحده عربی توانسته است برای اولین بار در تاریخ خود بیش از 60 درصد از کل نیاز انرژی را از طریق منابع تجدیدپذیر و پاک در سال گذشته (2022) تامین کند. 

به عبارتی از تولید حدود 8.6 گیگاوات از کل انرژی مورد نیاز 5.5 گیگاوات از طریق نیروگاه های انرژی خورشیدی و هسته ای حاصل شد.

آمارهای Global Energy Monitor  همچنین اضافه می‌کند: در رتبه دوم، مصر با ظرفیت عملیاتی حدود 2048 مگاوات در فهرست کشورهای عربی قرار دارد که بیشترین برق را از انرژی خورشیدی تولید می کنند.

ظرفیت ایستگاه‌های انرژی خورشیدی که انتظار می‌رود در سال‌های آینده در مصر نصب شوند، چه اعلام شده و چه در حال ساخت، بر اساس برآوردهای انجام شده، حدود 17 هزارو 094 مگاوات است. از طرفی مصر به دنبال افزایش سهم انرژی‌های تجدیدپذیر در ظرفیت‌های تولید برق به 42 درصد تا سال 2035 است.

 این کشور در سال گذشته موفق شد میزان برق تولیدی از منابع انرژی تجدیدپذیر را به 25.59 هزار گیگاوات در ساعت در مقایسه با 23.97 هزار گیگاوات ساعت سال 2021 برساند.

رتبه سوم این لیست به اردن با ظرفیت 1048 مگاوات تعلق دارد و ظرفیت نیروگاه‌های خورشیدی که پیش‌بینی می‌شود در سال‌های آینده نصب شود حدود 600 مگاوات است. 

بر اساس بیانیه‌های دولت، ظرفیت برق نصب شده در اردن از پروژه‌های انرژی خورشیدی و بادی تا پایان سال 2022 حدود 2.6 گیگاوات بوده است که 27 درصد از کل برق مصرفی در این کشور را تشکیل می‌دهد. از سوی دیگر اردن در تلاش است تا درصد برق تولید شده از منابع انرژی تجدیدپذیر را تا پایان دهه جاری (2030) درصد به 50 درصد برساند.

در جایگاه چهارم قطر قرار گرفته و ظرفیت 815 مگاواتی را به خود اختصاص داده است، در جایگاه پنجم این لیست نام کشور مراکش با 740 مگاوات به چشم می‌خورد و در رتبه ششم کشور عمان با 730 مگاوات خودنمایی می‌کند. از سوی دیگر الجزایز با 454 مگاوات جایگاه هفتم را به خود اختصاص داده است و در پشت سر آن عربستان سعودی با 426 مگاوات در مقام هشتم قرار دارد، همچنین رتبه نهم و دهم به ترتیب با 70 و 65 مگاوات متعلق به کویت و موریتانی است.

اعداد و فهرست‌های این چنینی نمایانگر اولویت‌دهی و آینده‌نگری کشورها برای جایگزینی انرژی پاک با سوخت‌های فسیلی است. این لیست تنها بخشی از اقدامات کشورها در راستای بهره‌بری هرچه بهتر از انرژی خورشید است و با توجه به پروژه‌ها و سرمایه‌گذاری‌های انجام شده، آینده بسیار درخشانی پیشروی این حوزه قرار دارد.

 

copied
نظر بگذارید