تحول دیجیتال ایران چه مسیری را طی میکند؟
به گفته معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات تحول دیجیتال یک تغییر فناوری نبوده بلکه یک تغییر ساختاری است که در ایران در این زمینه اقدامهای زیربنایی مهمی عملیاتی شده که از جمله آنها میتوان به دستاوردهای موفق اخیر در خصوص کاهش شکاف دیجیتالی در ایران خصوصاً اتصال روستاها و مناطق دورافتاده اشاره کرد.

به گزارش چابک آنلاین به نقل از ایسنا، فرآیند تحول دیجیتال (Digital Transformation) بهکارگیری قابلیتهای فناوری دیجیتال برای بهبود رویههای عملیاتی است. سازمانها با مرور فرآیندهای موجود و بهروزرسانی آنها و تلفیق آنها با فناوری دیجیتال، بهترین فرصت زنده ماندن را در دنیای تغییرات سریع فناوری و نوآوری برای خود فراهم میکنند.
تحول دیجیتال بر سه بخش دولت دیجیتال با محوریت هوشمندسازی، جامعه دیجیتال با محوریت فرهنگسازی، کسبوکار دیجیتال با محوریت توسعه فضای کسبوکار آینده جوامع را شکل میدهد و بر همه بخشهای اجتماعی، اقتصادی و زیستمحیطی اثرگذار است.
به دلیل اهمیت و نقش غیر قابل انکار این حوزه در زندگی شهروندان، مسئولان ابراز امیدواری کردهاند که هم افزاییها با دستگاههای دیگر برای تحقق «تحول دیجیتال» منجر به پاسخگویی به مطالبه جدی مردم از حاکمیت در بحث تسهیل زندگی و تامین حقوق شود.
به دلیل اینکه دولت به تنهایی نمیتواند تحول دیجیتال را به صورت عمقی ایجاد کند از سوی بخش خصوصی اعلام شد که آمادگی برای سرمایه گذاری در این حوزه وجود دارد. رییس سازمان نظام صنفی رایانه ای کشور طی چندماه گذشته گفته است در برنامه هفتم توسعه و ماده ۱۰۷ بند خ. اعلام شده که برنامه تحول دیجیتال باید با همکاری سازمان نصر صورت گرفته و برنامههای این حوزه با همکاری نصر تهیه و تدوین شوند.
هیچ کشوری بهتنهایی نمیتواند از تمام ظرفیتهای اقتصاد دیجیتال بهرهبرداری کند و ایران از مشارکت در زمینههای توانمندسازی دیجیتال، حکمرانی دادهها، اخلاق هوش مصنوعی استقبال میکند.به گفته وی، یکی از تصمیمات شان در این حوزه این است که مانند سازمانهای نظام مهندسی، استفاده از مشاوران این حوزه را به عنوان تکلیف الزامی کنند. یکی از مباحث جدی که با استفاده از تحول دیجیتال به وقوع میپیوندد، افزایش بهرهوری دستگاهها از ۲۵ تا ۳۰ درصد است. به نظر میرسد وزارت نفت و نیرو با توجه به شرایط کشور پایلوتهای مناسبی باشند.
محمدمحسن صدر- معاون وزیر ارتباطات و رئیس سازمان فناوری اطلاعات ایران که به تازگی در راستای ادامه پیگیری اهداف دیپلماسی فناوری، به عنوان نماینده ایران در اجلاس کمیسیون علم و فناوری برای توسعه سازمان ملل متحد حضور یافت، درباره روند تحول دیجیتال توضیح داد که در این حوزه اقدام های زیربنایی مهمی عملیاتی شده که از جمله آنها میتوان به دستاوردهای موفق اخیر در خصوص کاهش شکاف دیجیتالی در ایران خصوصاً اتصال روستاها و مناطق دورافتاده اشاره کرد.
وی با تأکید بر اینکه تحول دیجیتال یک تغییر فناوری نیست بلکه یک تغییر ساختاری است تاکید کرد: اولویت ما در ایران کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی و حرکت به سمت اقتصاد دانشبنیان است. در همین راستا اقداماتی نظیر حمایت از زیستبوم نوآوری، تشویق کارآفرینی، سرمایهگذاری در زیرساختهای و ارتباطات در سطح ملی و حمایت از شرکتهای دانشبنیان فعال در حوزههای هوش مصنوعی، فینتک، سلامت دیجیتال و کشاورزی هوشمند در دستورکار بوده است.
به گفته این مقام مسئول محدودیت دسترسی به بازارهای جهانی به دلیل تحریمها و موانع ارتباطی و نیاز به بازنگری در قوانین و آموزش نیروی کار برای همگامی با فناوریهای نوین از دیگر موضوعاتی است که مورد توجه بوده است.
در این اجلاس تأکید شد که هیچ کشوری بهتنهایی نمیتواند از تمام ظرفیتهای اقتصاد دیجیتال بهرهبرداری کند و ایران از مشارکت در زمینههای توانمندسازی دیجیتال، حکمرانی دادهها، اخلاق هوش مصنوعی استقبال میکند.
طی چند ماه گذشته از سوی وزارت ارتباطات اعلام شد که ظرفیتهای لازم برای ایجاد تحول دیجیتال در این وزارتخانه در حوزههای مختلف وجود دارد و این آمادگی وجود دارد که زمینه این تحول را در سایر دستگاه ها فراهم کند.
همچنین ۱۷ فروردین ماه در جلسه هیئت دولت به ریاست مسعود پزشکیان-رئیسجمهور- با رأی هیئت وزیران، «سازمان اداری و استخدامی کشور» به عضویت «کارگروه ویژه اقتصاد رقومی (دیجیتال)» درآمد که اقدامی در راستای تسریع روند تحول دیجیتال و تقویت ساختارهای فناورانه در نظام اداری کشور محسوب می شود.