مردان با چه رژیم غذایی از کبدچرب و دیابت پیشگیری کنند؟
تهران - ایرنا - متخصص تغذیه و رژیم درمانی با تشریح مواد غذایی مضر که سلامت مردان را به خطر می اندازد، گفت: مردان باید وزن و اندازه دور شکم خود را کنترل کنند زیرا این موضوع نسبت مستقیمی با بیماری های قلبی و عروقی دارد.
به گزارش چابک آنلاین به نقل از ایرنا، دکتر کوروش صمدپور روز یکشنبه در گفت وگو با خبرنگار حوزه زنان و خانواده با بیان اینکه پیگیری و ملاحظات مراجعه کنندگان حکایت از شیوع دو بیماری وابسته به سبک زندگی را می دهد، خاطرنشان کرد: دیابت نوع ۲ که تقریبا از هر چهار نفر بالغ، یک نفر دچار پیش دیابت یا دیابت هستند و همچنین کبد چرب، دو بیماری هستند که علت عمده بروز آن ها، سبک زندگی بی تحرک و استفاده بیش از حد کربوهیدرات مانند نان، برنج و سیب زمینی و همچنین چربی های مضر است.
وی با تاکید بر اینکه با حذف این گروه غذایی موافق نیستیم اما مقدار مصرف آن در میان ایرانیان بیش از استانداردهای جهانی است، تصریح کرد: دومین عامل اصلی ایجاد کبد چرب و دیابت، چاقی یا اضافه وزن است بخصوص در دو سال اخیر که ویروس کرونا تمامی افراد را خانه نشین کرده و از ترس ابتلا به مراکز ورزشی مراجعه نمی کنند.
متخصص تغذیه با بیان اینکه این چاقی در مردان دوچندان شده است، اظهار داشت: مردان سعی کنند وزن را کنترل و مراقب اندازه دور شکم خود باشند زیرا نسبت مستقیمی با بیماری های قلبی و عروقی دارد. در حقیقت تحرک و ورزش نقش بسیار مهمی در پیشگیری از ابتلا به دیابت نوع ۲ یا کبد چرب دارد.
صمدپور تاکید کرد: روغن هایی مانند کره گیاهی که اسید چرب ترانس بالایی دارند خطر بیماری قلبی و کبد چرب را دوچندان می کند که مردان باید از مصرف آن پرهیز کنند. توصیه می شود روغن هایی که ترکیبی از امگا ۶ و امگا ۳ هستند مصرف شود یعنی ترکیبی از روغن آفتابگردان و روغن زیتون.
وی با اشاره به اینکه اغلب از روغن دنبه سوال می کنند که باید گفت روغن خوبی نیست، تشریح کرد: روغن حیوانی خوب می تواند در برنامه روزانه گنجانده شود اما مصرف دنبه پیشنهاد نمی شود. به طور کلی مردان اگر از نظر استرس، فعالیت بدنی، کنترل اضافه وزن و بهبود تغذیه بتوانند یک هارمونی و تناسب مناسب ایجا کنند از بروز هر گونه بیماری پیشگیری خواهند کرد.
متخصص تغذیه با تاکید بر اینکه لبنیات منبع بهینه کلسیم است، خاطرنشان کرد: استفاده از پنیر، شیر و ماست باید در برنامه روزانه به حد مناسب باشد.
مردان با چه رژیم غذایی از کبدچرب و دیابت پیشگیری کنند؟
صمدپور با تاکید بر اینکه رژیم غذایی مردان با زنان چندان تفاوتی نمی کند، اظهار داشت: گنجاندن همه گروه های غذایی در برنامه روزانه و فراموش نکردن مصرف سبزیجات، میوه ها، پروتئین ها، غلات و لبنیات به اندازه کافی به تمامی مردان توصیه می شود.
وی افزود: رژیم غذایی مدیترانه ای از جمله رژیم های غذایی محبوبی است که باعث افزایش سلامت می شود که در این رژیم گوشت قرمز کم است به همین دلیل مناسب برای تمامی مردان است تا دچار غلظت خون نشوند. استفاده از غذاهای دریایی به عنوان منبع غنی پروتئین که در رژیم غذایی مدیترانه ای گنجانده شده است هم کمک شایانی به سلامت مردان می کند.
متخصص تغذیه و رژیم درمانی با بیان اینکه مصرف به اندازه کافی خشکبار و آجیل هایی که شور نباشد و همچنین روغن زیتون توصیه می شود، اظهار داشت: در حقیقت رژیم غذایی مدیترانه ای از بیماری های قلبی عروقی جلوگیری می کند و همچنین از آلزایمر پیشگیری می کند. مردان در صورت رعایت این رژیم به همراه پیاده روی می توانند از بروز بیماری هایی که منشا تغذیه ای دارد جلوگیری کنند.
ضرورت توجه مردان بالای ۴۰ سال به چکاب های سالانه
متخصص تغذیه و رژیم درمانی با یادآوری اینکه از گذشته تا کنون، مسوولیت مالی زندگی بر عهده مردان بوده است و آن قدر درگیر این مساله و حمایت از خانواده و کسب درآمد هستند که به سلامت خود کمتر توجه می کنند، خاطرنشان کرد: در حقیقت آمار مراجعه زنان به پزشک که بیش از مردان است و برعکس آمار بیشتر مرگ و میر مردان نسبت به زنان شاهد این مدعا است که مردان کمتر به خود توجه می کنند.
وی تصریح کرد: حال آنکه مردان بالای چهل سال باید به بررسی های پزشکی خاص مخصوص خود توجه ویژه داشته باشند؛ با توجه به سن از نظر پروستات و توده های مجاری ادراری باید دقت کنند تا دچار سرطان پروستات و بدخیم شدن آن نشوند. به همین منظور می توانند با آزمایش های منظم مخصوص به صورت سالانه متوجه این موضوع شوند و بررسی های دوره ای انجام دهند.
صمدپور با تاکید بر اینکه شایع ترین علت مرگ و میر در کشور بر اثر بیماری های قلبی و عروقی است، اظهار داشت: متاسفانه سن ابتلا به این بیماری ها هم کاهش یافته است که باعث مرگ ناگهانی می شود. علت این سکته ها در حقیقت، تغذیه نامناسب و چاقی بر اثر استفاده از چربی های نامرغوب است که منجر به افزایش کلسترول بد خون می شود.
وی یادآور شد: با توجه به شغل مردان، مصرف فست فودها و غذاهای آماده بیرون از منزل، باعث بروز یکسری بیماری ها می شود؛ ضمن اینکه سیگار کشیدن و مصرف بیش از اندازه الکل در کنار بی تحرکی و استرس از دیگر عوامل بروز بیماری های غیرواگیردار در مردان می شود که با کنترل و مدیریت تغذیه، دخانیات و تحرک می توانند این خطر را از خود دور کنند. در صورت ارثی بودن این بیماری ها هم حتما باید به پزشک متخصص مراجعه کنند.