اختصاصی چابک آنلاین؛
نرخ بازگشت چک ها دراین دو فصل سال بیشتر می شود + جدول
نرخ بازگشت تعداد چکها دربازه زمانی دیماه سال ۱۴۰۲ تا پایان بهمن ماه سال ۱۴۰۳ در اغلب ماهها بین ۸ تا ۱۰ درصد نوسان داشت.!

چابک آنلاین، بهاره تاجرباشی، رویدادی مهم و درعین حال قابل تامل.
در گزارشی که روند چکهای عادی مبادلهای در سامانه «چکاوک» در بازه زمانی دی ۱۴۰۲ تا پایان بهمن ۱۴۰۳ مورد بررسی قرار گرفته مشخص شده است که کمترین مقدار در فروردین ۱۴۰۳ (۸٫۳درصد) و بیشترین در مرداد ۱۴۰۳ (۱۰٫۹درصد) به ثبت رسید.
در این گزارش، شاخصهای اصلی شامل تعداد کل چکهای دریافتی و وصولی، نسبت تعداد چکهای برگشتی به کل مبادلات و نسبت مبلغ ریالی چکهای برگشتی به مجموع مبلغ مبادلات است.
تحلیل این دادهها کمک میکند تا با شناسایی فصول و ماههای پرریسک، الگوهای فصلی تأثیرگذار بر نقدینگی کسب و کارها مشخص و راهکارهای مدیریت ریسک در شبکه پرداخت تدوین شود.
نرخ بازگشت تعداد چکها در اغلب ماهها بین ۸ تا ۱۰ درصد نوسان داشت.
کمترین مقدار در فروردین ۱۴۰۳ (۸٫۳درصد) و بیشترین در مرداد ۱۴۰۳ (۱۰٫۹درصد) به ثبت رسید.
پس ازمرداد که نقطه اوج نرخ برگشت بود،این نسبت با آرامش نسبی تا مهرماه به ۹٫۶درصد کاهش یافت و در ادامه تا پایان بهمن ۱۴۰۳ حوالی ۱۰٫۳درصد تثبیت شد.
ازمنظر ارزش، درصد مبلغ چکهای برگشتی نیز در سهماهه پایانی ۱۴۰۲ حدود ۱۱–۱۲ درصد بود.
از خرداد ۱۴۰۳ این نرخ جهش یافت و در مرداد به اوج ۱۹٫۱درصدرسید.
باآغازفصل پاییز،مجدداً کاهش شروع شد و تا آبان به ۱4درصد رسید؛ سپس تا پایان بهمن در محدوده ۱۴٫۱–۱۴٫۷درصد نوسان داشت.
براساس این گزارش، کمترین تعداد چک مبادلهشده در فروردین ۱۴۰۳ با ۵٬۸۱۰ هزار فقره و کمترین رقم ریالی وصولی با ۳٬۴۱۰ میلیارد ریال ثبت شد که بازتاب کندی از فعالیت کسب و کار ها درآغاز سال است.
روند افزایشی حجم معاملات در ماههای اردیبهشت و خرداد ادامه یافت و در دی ماه سال ۱۴۰۳ به اوج تعداد (۹٬۹۰۸ هزار فقره) و در بهمن ۱۴۰۳ به اوج مبلغ وصولی (۷٬۸۵۴ میلیارد ریال) رسید.
هرگاه حجم کل چکها افزایش مییابد، مانند پایان سال، نرخ برگشت تعدیل شده و کمی کاهش مییابد، اما در فصل گرم تابستان (خرداد تا مرداد) با وجود حجم کمتر، هم درصد تعدادی و هم درصد مبلغی چکهای برگشتی افزایش چشمگیریافته است.
این الگو،نشاندهنده فشار فصلی بر نقدینگی و دشواری وصول مطالبات کسبوکارها در گرمای تابستان است.
ناگفته پیداست که تمرکز ویژه بر کنترل چکهای برگشتی بهخصوص در فصل تابستان و ماههای پایانی سال ضروری است، زیرا در این دورهها احتمال برگشت چکها افزایش یافته و میتواند نقدینگی شبکه پرداخت را بهطور محسوسی تحت فشار قرار دهد.