افزایش ۴۳ درصدی سودسازی بانکها در نیمه نخست سال
در پی انتشار صورتهای مالی بانکهای فعال در بازار سهام مشخص شد که با توجه به افزایش نرخ سپردهگذاری و کاهش هزینه تأمین منابع بانکها، این صنعت توانسته عناوین درآمدی و سودسازی خود را در نیمه اول سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل بهبود بخشد.
به گزارش چابک آنلاین به نقل از روزنامه ایران، بررسیها نشان میدهد دراین مدت، بانکها توانستهاند سودسازی خود را به طور میانگین 43 درصد افزایش دهند و از این رو نسبتهای ارزندگی سهام خود را در بازار بهبود ببخشند.
هر چند که این رویه همچنان در برخی بانکها وجود نداشته و برخی بانکهای زیانده، همچنان با زیان عملیاتی روبهرو بودهاند؛ اما کاهش شدت زیان وتعیین تکلیف بخش زیادی از داراییهای مشکوکالوصول آنها باعث شده سهامداران نسبت به عملکرد آنها در آینده خوشبین شوند.
بانکها درسالهای گذشته با تغییرات زیادی در سطح اقتصاد و همچنین سیاستهای تحمیلی از طرف دولتها مواجه بودهاند که این موارد بر سودسازی آنها تأثیرگذار بوده است.
ازطرفی افزایش نااطمینانیها، باعث شد تا هزینه خدمات برای بانکهای ایرانی افزایش یابد و در مواردی این بانکها نتوانند به منابع و داراییهای خود دسترسی داشته باشند.
این موضوع در کنار کاهش ارزش دلاری سرمایه و ترازنامه بانکها که با جهشهای ارزی در ایران رخ داد، منجر شد بانکها با چالشهای بسیار زیادی در زمینه سودسازی و افزایش بهرهوری روبهرو شوند.
مدیریت نامناسب بانکها واقدام به بنگاهداری آنها در بازارهای مالی مانند سکه و ارز، درکنار ساخت وسازهای بزرگ و سرمایهگذاری در زمین و مسکن از جمله دیگر مواردی بود که بر بانکها،تأثیر منفی داشت و عدم توانایی بانک مرکزی در کنترل فعالیت بانکها بحرانهای بسیار زیادی را برای این صنعت به وجود آورد.
مدیریت نامناسب و عدم کنترل ریسکهای عملیاتی باعث شد درسالهای قبل شاهد برخی فعالیتهای مجرمانه در شبکه بانکی باشیم و بسیاری از سودجویان نیز با عدم پرداخت بموقع بدهی خود به بانکها منجر به خروج پول از جریان عملیاتی و زیان بالای آنها شدند.
موضوعی که با شروع به کار دولت سیزدهم تا حدود بسیار زیادی اصلاح شد و بهبود در صورتهای مالی بانکهای بورسی نشان میدهد که تیم اقتصادی دولت تا به اینجای کار توانسته در این خصوص عملکرد موفقی را از خود بر جای گذارد.
قابل توجه اینکه، بهبود عملکرد بانکها در شرایطی صورت میپذیرد که کلان اقتصادی ایران همچنان با تحریمهای ظالمانه غرب مواجه است و امریکا سعی بر تنگتر کردن عرصه برای صنایع ایرانی دارد.
اما دیپلماسی فعال دولت سیزدهم توانست راههای جدید را برای تنفس سیستم بانکی کشور و افزایش تبادلات با سایر کشورها ایجاد کند و مدیران بانکی توانستند فعالیتهای بانکها را تا حد بسیار زیادی بهبود بخشند.
با این حال، نباید از این نکته نیز غافل شد که طی یک سال گذشته، ترجیحات جامعه به سمت سرمایهگذاریهای کم ریسک مانند سپردهگذاری در بانکها تغییر کرده و این امر منجر به افزایش قابل توجه نرخ رسوب سپردههای بانکی شده است.
از بانکهای زیانده چه خبر؟
با وجود عملکرد مناسب صنعت در سودسازی، اما با نگاهی به عملکرد برخی بانکها که در دورههای قبل زیان قابل توجهی را شناسایی کرده بودند، مشخص میشود که عملیات آنها همچنان با زیان روبهرو است و این بانکها همچنان با مشکلات زیادی روبهرو هستند.
یکی از این بانکها بانک آینده بود که عملکرد غیرشفاف، باعث شد نماد آن از ابتدای نیمه دوم سال 1400 بسته شود و با وجود گذشت بیش از یک سال همچنان خبری از بازگشایی معاملات آن به گوش نرسد.
این بانک که با سرمایهگذاری در پروژه ایرانمال بر سرزبانها افتاد، هرچند که توانسته در ششماهه نخست سال جاری زیان خالص خود را به میزان 86 درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش دهد، اما همچنان با زیان انباشته سنگین روبهرو است.
ضمن اینکه با نگاهی به عنوانهای درآمدی این بانک مشخص میشود که خروج پول از این بانک همچنان ادامه دارد و این موضوع باعث شده درآمد تسهیلات اعطایی و سپردهگذاری آن با کاهش 31 درصدی روبهرو شود.
همچنین هزینه مطالبات مشکوک الوصول شرکت نیز نسبت به شش ماهه نخست سال 1400 با افزایش 72 درصدی روبهرو شده است.
دومین بانکی که فعالیتهای آن طی سالهای گذشته مورد توجه اکثریت جامعه قرار گرفته، بانک سرمایه بود که این بانک نیز با زیان انباشته بسیار سنگینی روبهرو بوده است.
صورتهای مالی این بانک نشان میدهد، زیان عملیاتی حتی نسبت به شش ماهه نخست سال گذشته با افزایش 10 درصدی روبهرو شده و هزینه داراییهای مشکوکالوصول نیز برای همین مدت بیش از 360 درصد افزایش یافته است.
بانک ایران زمین نیز یکی دیگر از بانکهای زیانده است که طی شش ماهه نخست امسال نتوانسته از شدت زیان خود بکاهد.
درصورتهای مالی این بانک نیز، هزینه داراییهای مشکوکالوصول به میزان 153 درصد افزایش یافته و هزینههای مالی نیز بیش از 10 برابر شده است.
داراییهای بانکها غیر مولد و راکد است
صورتهای مالی بانکهای بورسی نشان میدهد که نرخ بازده دارایی آنها در سالهای گذشته بسیار پایین بوده که این موضوع نشان میدهد بخش قابل توجهی از داراییهای آنها غیرمولد و راکد شده است.
این چالش بزرگ باعث شده بانکها نتوانند فعالیتهای خود را بهرهور و انتظارات سهامداران را در این خصوص برآورده کنند.
کارشناسان بر این باورند که کاهش نرخ بازده دارایی بانکها و نسبت بسیار پایین پرداخت سود آنها در مجامع از جمله مهمترین عواملی است که باعث شده با وجود نسبتهای بسیار پایین قیمت به درآمد بانکها، سرمایهگذاران تمایلی برای خرید سهام آنها از خود نشان ندهند.
گروه بانک با 30 نماد و ارزش بازاری بیش از 277 هزار میلیارد تومان، بیش از 5.3 ارزش کل بازار سهام را به خود اختصاص داده است.