اختصاصی چابک آنلاین؛
سودسازی پالایشی های بورسی از ۱۲۶ همت عبور کرد
کدام نماد پالایشی بیشترین سود را تقسیم می کند؟
باانتشار صورت های مالی 11 نماد پالایشگاهی فعال در گروه فرآورده های نفتی مشخص شد مجموع سود خالص این شرکت ها درسال 1401 با رشد 75 درصدی رو به رو شده واز مرز 126 هزار میلیارد تومان فراتر رفته است.

چابک آنلاین، سعید رشیدی، هر چند که مجموع درآمدهای عملیاتی شناسایی شده برای این شرکت ها حدود 55 درصد رشد داشته و به بیش از یک هزار هزار میلیارد تومان رسیده است.
سودسازی بالای شرکت های پالایشی در سال گذشته در شرایطی است که نسبت قیمت به درآمد (p/e) این شرکت ها در محدوده عدد 6 قرار دارد.
این موضوع سهام آنها را در لیست ارزنده ترین سهام موجود در بازار سهام قرار داده است.
افزایش نرخ جهانی نفت و رشد نرخ کرک اسپرد فرآورده های اصلی و ویژه پالایشی ها درسال گذشته باعث شد شرایط برای سود سازی آنها مهیا شده و ارزش ریالی سود سهام آنها نیز افزایش یابد.
با این حال اگر به حاشیه سود عملیاتی و خالص شرکت های پالایشی نگاهی بی اندازیم متوجه می شویم که علی رغم درآمدهای بسیار بالا، بخش زیادی از این درآمدها صرف تامین خوراک آنها می شود.
این موضوع حاشیه سود صنعت را تا حدود 11 درصد پایین آورده است.
فروش دستوری فرآورده های پالایشگاه ها به شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی و پیچیده بودن نحوه فروش وقیمت گذاری محصولات از جمله مهمترین چالش های سال های گذشته تولید کنندگان محصولات پالایشی بوده است.
درجدول زیر تغییر درآمد و سود سازی شرکت ها با یکدیگر مقایسه شده است.
براساس ارقام موجود در جدول ، بیشترین رشد درآمد در نمادهای «شبندر» ، «شپنا» و «شتران» اتفاق افتاده و بیشترین رشد سود سازی نیز به نمادهای «شپنا» ، «شنفت» و «شتران» تعلق گرفته است.
مقایسه ارزندگی سهام گروه فرآورده های نفتی
همانطور که پیشتراشاره شد ، شرکت های پالایشی علی رغم درآمدهای بالا از حاشیه سود کمی برخوردارند و این موضوع باعث شده تا از جذابیت سهام آنها کاسته شود.
با این حال، بررسی تصمیمات گذشته و همچنین پیشنهاد هیات مدیره برای تقسیم سودسال جاری نشان می دهد شرکت های پالایشی بخش زیادی از سود شناسایی شده سالانه خود را میان سهامداران خود تقسیم می کنند.
در این بین، نماد های «شسپا» ، «شرانل» و «شنفت» با تقسیم بیش از 90 درصد از سود شناسایی شده در هر سال بالاترین نرخ تقسیم سود را داشته اند.
همچنین تولیدات این شرکت ها از حاشیه سود بیشتری در مقایسه با پالایشگاه های بزرگ کشور همراه بوده است.
ازطرفی، سه پالایشگاه بزرگ کشور با نمادهای «شتران» ، «شپنا» و «شبندر» کمترین نسبت قیمت به درآمد (p/e) را به خود اختصاص داده اند.
از بین بزرگان صنعت پالایشگاهی ، نماد «شتران» با 25 درصد ، کمترین میزان تقسیم سود را برای سال 1401 پیشنهاد داده است.
درجدول زیر نسبت های مالی شرکت های فعال در گروه فرآورده های نفتی بایکدیگر مقایسه شده است.