روند کُند صنعتیسازی در پروژههای نهضت ملی مسکن
به گفته کارشناسان، صنعتی سازی سه ویژگی کاهش قیمت تمام شده، سرعت ساخت و کیفیت را توامان دارد اما این روش هنوز در پروژه های نهضت ملی مسکن به درستی اجرا نمیشود.
به گزارش چابک آنلاین به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، در دولت سیزدهم، توجه به صنعتیسازی مورد تاکید قرار گرفت به طوریکه مقرر شد تا بخش عمدهای از پروژههای طرح نهضت ملی مسکن به عنوان پروژه کلان دولت در بخش مسکن با روش صنعتیسازی احداث شود.
صنعتی سازی؛ روشی که به گفته مسئولان سه ویژگی کاهش قیمت تمام شده، سرعت ساخت و کیفیت را توامان دارد. قول توسعه این کار را رستم قاسمی وزیر پیشین راه و شهرسازی بارها در صحبت های خود داده بود.
با این حال اگرچه در برخی از طرح های نهضت ملی مسکن از جمله مهرگان قزوین از روش صنعتیسازی بهره گرفته شده است اما هنوز تا صنعتی سازی برای حجم گستردهای از واحدهای این طرح، مطابق آن چیزی که مورد تاکید دولت بوده، فاصله زیادی وجود دارد. همچنین علاوه بر آن، اجرای صنعتی سازی در تمامی ارکان ساختمانی سیاست دولت مطرح بوده که هم اکنون نه به شکل یکپارچه که به شکل استفاده در برخی از اجزای سازهای اجرایی میشود.
محمدمهدی حیدری سرپرست مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در گفت وگو با باشگاه خبرنگاران جوان در خصوص صنعتیسازی و میزان استفاده از آن در نهضت ملی مسکن گفت: هنوز سیستم یکپارچهای برای اجرای کامل مبحث ۱۱ مقررات ملی و کنترل ساختمان که به موضوع طرح و اجرای صنعتیسازی پرداخته، ایجاد نشده است.
به گفته او، مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، هنوز نتوانسته اتصالی مناسب بین سیستمهای فناوریهای نوین ساختمانی و پروژههای نهضت ملی مسکن که برای تاییدیه آن به مرکز مراجعه میکنند، برقرار کند.
حیدری در بیان دلایل ناکامی این ایده و سیاست که مورد تاکید دولت و دستاندرکاران بوده است، گفت: مشکلات عدیدهای برای عدم اتصال مناسب سیستمهای نوین ساختمان و پروژههای نهضت ملی مسکن وجود دارد که بخشی از آن شامل قیمت تمام شده و نحوه قرارداد است. در سیستم صنعتی برای شروع کار باید ۶۰ درصد هزینه ساخت، پیش پرداخت شود تا ظرف یک تا دو ماه ۷۰ درصد کار در کارخانه تولید شود و سر پروژه بیاید که عملا این کار به دلیل قیمت بالای مسکن و عدم توانایی متقاضیان در پرداخت این تسهیلات و همچنین مرحله به مرحله پرداخت شدن تسهیلات متناسب با پیشرفت فیزیکی پروژه، امکانپذیر نیست.
وی تولید مسکن را به شکل صنعتی سازی کامل با سیستمهای متداول عملا امکانپذیر ندانسته و گفته است: ساختار شکست پروژههای صنعتی با سیستم های متداول بالاست.
سرپرست مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با اشاره به اینکه هم اکنون در پروژه های نهضت ملی مسکن، سیستم های صنعتی که قبلا تاییدیه دریافت کرده اند به شکل سیستم کامل سازهای و یا اجزای سازهای به شکل موردی و در حجم کم در حال اجراست، گفت: در برخی از پروژه ها به عنوان نمونه، دیوارها پیشساخته هستند اما در برخی از پروژهها سیستم سازهای است. اما میزان صنعتیسازی به روشی که مدنظر بوده، میسر نشده است.
حیدری در خصوص اینکه چه میزان صنعتیسازی در پروژههای نهضت ملی مسکن استفاده میشود گفت: به دلیل اهمیت موضوع پیشنهادی از سوی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی به معاونت مسکن و ساختمان ارائه شده است تا نرمافزاری مبتنی بر مبحث ۱۱ مقررات ملی تدوین شود تا بر اساس آن بتوان اطلاعات میزان صنعتیسازی را دریافت کرد. این سامانه هنوز تدوین نشده و تا زمانیکه این اتفاق نیفتاده است نمی توان به رقمی کامل دست یافت.
وی افزایش ۳۵ درصدی میزان تسهیلات در حوزه صنعتی سازی را گامی موثر برای بسط این موضوع در پروژههای طرح نهضت ملی مسکن برشمرد و تاکید کرد: افزایش تسهیلات صنعتی سازی کمک قابل توجهی به توسعه موضوع صنعتی سازی میکند.
همچنین حسینی یک کارشناس مسکن درباره آخرین وضعیت صنعتی سازی در کشور گفت: هنوز صنعتی سازی در کشور به درستی اجرا نمی شود اما اجرای این طرح نقش بسیار موثری در حوزه ساخت وساز دارد و باعث کاهش چشم گیر هزینه های ساخت می شود بنابراین دولت باید اجرای این طرح را در دستور کار خود قرار دهد.
او بیان کرد: هنوز در ساخت وسازهایی که توسط بخش خصوصی و به صورت خرد ساخته می شود اجرای پروژه ها به صورت سنتی است اما دولت باید در این حوزه سخت گیری های لازم را انجام دهد تا ساخت تمامی پروژه ها به صورت صنعتی سازی باشد.