اختصاصی چابک آنلاین؛
سرانه مصرف تیشو در کشور نصف سرانه جهانی است
تولید عملیاتی تیشو درکشور 160 هزار تن در سال است
بازار جهانی تیشو در حال رشد است و انتظار می رود بازار جهانی محصولات سلولزی با متوسط رشد سالانه 6.45 درصد درسال های 2021 تا 2026 رشد کند.
به گزارش چابک آنلاین، پیش بینی می شود که تولید دستمال کاغذی در سطح جهانی از 44 میلیون تن هم فراتر رود.
رشد صنعت دستمال کاغذی از منطقه ای به منطقه دیگر به دلیل عوامل مختلفی مانند در دسترس بودن مواد اولیه، اثرات زیست محیطی، سطح درآمد ، رفتار مصرف کننده و غیره متغیر است.
انتظار می رود آسیا و اقیانوسیه به دلیل افزایش درآمد قابل توجه، بهبود استانداردهای زندگی، صنعتی شدن سریع وجهانی شدن در اقتصادهای نوظهور مانند چین، ژاپن و هند، بالاترین نرخ رشد را در طول سال های پیش بینی شده شاهد باشد.
درشرایط فعلی، چندین رویداد در تجارت کاغذ و خمیر کاغذ بر بازار خمیر الیاف کوتاه و بلند در سطح جهانی و به طور خاص اروپا تاثیر گذار است.
دروضعیتی فعلی، تصمیمات سیاسی تا حدی بر تعاملات بازار خمیرکاغذ در چین و اروپا تاثیرگذار بوده است.
شرایط غیر متعارف فراهم کردن خمیر الیاف کوتاه در اروپا، ظرفیت های جدید اعمال شده، گسترش و تبدیل آن ها به خمیر کاغذ و صنایع کاغذی در اروپا ،تصور گسترده تری از بازار خمیر الیاف کوتاه در اروپا را ارائه می کند.
درسالجاری میلادی ، واردات کاغذ بازیافت شده به چین معادل سالانه بین 10-15میلیون تن الیاف فیبرکاهش یافته است.
چین استاندارد جدیدی را برای تجارت جهانی کاغذ بازیابی شده، تنظیم کرده و کشورهای دیگر ممکن است چین را به عنوان الگوی خود در این راستا دنبال کنند.
در این میان، اختلاف تجاری اخیر بین ایالات متحده و چین بالا گرفته و محصولات پالپ وکاغذ را نیز در برگرفته است.
ایالات متحده اعلام کرده که تعرفه های 25 درصدی در تمام محصولات خام و کاغذ چینی را اعمال می کند.
به طورکلی، نشانه هایی وجود دارد که حدود یک صدهزار تن از دوازده ماه گذشته از خمیر الیاف کوتاه پالپ( کرافت) بازار های اروپایی به چین منتقل شده است.
به نظر نمی رسد در بازار خمیر الیاف کوتاه اروپا بیش از 5.6 میلیون تن بیشتر باشد، اما زمانی که بازارهای اروپایی در تنگنای شدید باشند، قطعا تاثیرگذار خواهد بود.
یکی دیگر ازموضوعات ممکن که در ماه های اخیر پدید آمده ، تاثیرات احتمالی تعرفه 5 درصدی واردات از چین بر خمیر کاغذ در ایالات متحده است .
این که آیا این مسئله تولید کنندگان ایالات متحده را تشویق می کند تا کالاهای بازار خود را به اروپا هدایت کنند یاخیر، هنوز دیده نشده است.
اما اگر حجم کالا های ایالات متحده در چین زیاد باشد، این احتمال وجود دارد که وضعیت بازار در اروپا به طور کامل تغییر یابد.
درتحلیل بازار سلولز، چهار خانواده محصولی روزنامه ، تیشو، کاغذ پرینت و کپی و بسته بندی همواره مطرح هستند.
گزارش ها در ارتباط با تولیدات متناسب با تقاضا درسال های 2000 تا 2018 نشان می دهد که دو محصول سلولزی بسته بندی و تیشو رشد داشته و صنعت تولید کاغذ کپی و روزنامه با افول روبرو بوده است.
صنعت تیشو با تولید تقریبی 40 میلیون تن در سال در مقیاس جهانی روبرو است.
این صنعت گرچه در مقایسه با کاغذ کپی و روزنامه با رشد منفی روبرو نبوده ولی خود به تنهایی و یا در مقایسه با صنعت بسته بندی از رشد چشمگیر و جذاب هم برخوردار نیست.
شاید مناسب ترین کلمه ای که برای این صنعت می توان به کار برد تلاش برای اثبات است.
درسال های اخیر، چین توانسته با در اختیار گرفتن سهم 19.5 درصدی از تولید تیشوی جهان بعد از سهم 25.7 درصدی آمریکای شمالی جایگاه دوم را در تولید تیشوی جهان به خود اختصاص دهد.
خاورمیانه:
خاورمیانه با سهم تولید 4 درصد از تولید های تیشو، بیشتر سعی بر جوابگویی مصرف خود دارد.
در منطقه خاورمیانه نکته حائز اهمیت عدم تناسب تولید و جمعیت است.
( با 7 درصد جمعیت ، 4 درصد تولید تیشو جهان ) این عدم تناسب بیشتر به دلیل تمایز فرهنگی دراین منطقه است.
تولید خاورمیانه 1.3 میلیون تن در سال بوده که حاصل تولید کشورهای ترکیه، عربستان، کویت، امارات ، مصر و ایران است.
درخاورمیانه 48 شرکت در زمینه تیشو در حال فعالیت بوده که ترکیه در زمینه توسعه شرکت های تیشو پیشتاز است.
شرکت های ایرانی نیز به جهت تحت پوشش قرار دادن بازار داخل کشور در حال فعالیت هستند.
مروری کلی بر وضعیت رقابتی صنعت تیشو:
8 بازیگر عمده در تولید تیشوی کشور حضور دارند ( شرکت های زرین برگ پرشیا، پارس حیات، نرمه برگ آذربایجان، لطیف، حریر خوزستان، گلپونه و آریا سیوان جم و ماریناسان)
ظرفیت تولید اسمی کل کشور حدود 280 هزار تن در سال بوده و تولید عملیاتی حدود 150 تا 160 هزار تن در سال است.
سرانه مصرف تیشو در کشور حدود 2 کیلوگرم به ازای هر نفر در سال بوده و میانگین سرانه مصرف جهانی 4.5 کیلوگرم به ازای هر نفر در سال است.
در حال حاضر بصورت اسمی 300 واحد تولید محصولات سلولزی و بهداشتی در کشور وجود دارد اما در شکل واقعی حدود 100 شرکت تولید کننده در سطح کشور وجود دارد که اقدام به تولید دستمال کاغذی در بسته بندی های متفاوت می کنند.
از این میان حدود 30 شرکت هستند که تقریبا 90 درصد نیاز بازارهای مصرف ایران را تامین می کنند.
البته مجموعه زرین برگ پرشیا و پارس حیات نیز از واحد های بسته بندی برخوردار هستند.