واردات ماشین آلات سنگین با توجه به نیاز داخل انجام میشود
مدیرکل دفتر ماشین آلات سنگین وزارت صمت گفت: در آن مواردی که تولید داخل نداریم یا تولید کفایت نیاز داخل را نمیکند، این نیاز از طریق واردات تامین میشود.
به گزارش چابک آنلاین به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، در میز اقتصاد امروز موضوع رشد ۱۰۰ درصدی تولید ماشین آلات سنگین راه سازی و معدنی در سال ۱۴۰۱ و صدور ادامه دار مجوزهای واردات ماشین آلات سنگین مورد بررسی قرار گرفت و ابوذر جمشیدوند مدیرکل دفتر ماشین آلات کشاورزی، معدنی و ساختمانی وزارت صمت، محمدعلی امین زاده رئیس انجمن تولیدکنندگان ماشین آلات راه سازی و معدن، علی محمد رفیعی مدیرعامل شرکت تولید تجهیزات سنگین هلدینگ هپکو به سوالاتی پاسخ دادند.
سوال: آمار و ارقام تولیدات ماشین آلات سنگین درسال ۱۴۰۱ چیست؟
جمشیدوند: اتفاقات پر فراز و نشیبی در حوزه ماشین آلات سنگین داشتیم. ما یک دفتر تخصصی با دستور وزیر صمت ایجاد کردیم که یک حرکت رو به جلو بود که رشته فعالیتهای تخصصی در حوزه واردات، صادرات و تولید، بتوانند فعالیت کنند. در حوزه ماشین آلات معدنی و راه سازی شاهد یک تحول خوبی بودیم و این مسیر همچنان ادامه دارد. مجموع تولیدی ما در سال ۱۴۰۰، حدود ۱۷۰۰ مورد بود که امسال به ۳۵۰۰ مورد رسیده است و رشد حدودا ۲ برابری داشتیم. یک موضوعی که مورد توجه ما قرار دارد، واردات است که متناسب با نیاز کشور انجام خواهد شد.
سوال: در واقع ماشین آلاتی که در داخل تولید نداریم امکان واردات وجود دارد؟
جمشیدوند: دقیقا این سیاست از اوایل امسال ابلاغ و تاکید شد که حد و حدودها مشخص شود تا حوزه واردات بتواند کار خودش را به شکل جدی پیگیری کند. اتفاق خوبی که در این حوزه افزایش میزان ثبت سفارشات بود. در آن چیزی که تولید داخل نداریم یا تولید کفایت نیاز داخل را نمیکند، واردات اتفاق میافتد و افزایشی را هم در این حوزه داشتیم. در حوزه ماشین آلات کشاورزی رشد بالای ۴۰ داشتیم.
سال گذشته تعداد تراکتورهای تولیدی حدود ۲۲ هزار مورد بود، اما امسال به ۳۲ هزار مورد افزایش پیدا کرد. در حوزه صادرات هم اتفاقات خوبی رقم خورد و نزدیک به ۷۶ درصد افزایش داشتیم که با ۲۵۰۰ دستگاه به ارزش ۳۰ میلیون دلار رسید.
سوال: ممنوعیتی که برای واردات گذاشته شد موثر بود؟
امین زاده: انجمن ما ده عضو تولیدکننده ماشینهای راه سازی و معدنی را دارد. ابتدای سال این درخواست را داشتیم که این دو حوزه تفکیک شود که این کار صورت گرفت و واردات کالایی ممنوع است که تولید داخل دارد. ماشین آلاتی که در داخل ساخته میشود به عمق ساختی دست پیدا کرده ایم که میتوانیم یک ماشین را طراحی و تولید کنیم. در حال حاضر ما حداقل ۵۰ درصد خروج ارز از کشور را کاهش داده ایم و اشتغال زایی صورت گرفته است
سوال: چه ماشین آلاتی را میتوانیم در کشور تولید کنیم؟
امین زاده: لودر ۳۰ تن، بیل مکانیکی و غلتک ماشین آلاتی هستند که تولید میشوند. در دامتراک به این دلیل که هنوز به توانمندی لازم نرسیده ایم واردات آن آزاد است.
سوال: هیچ ثبت سفارشی برای ماشین آلاتی که در کشور تولید میشود داده نشده است؟
جمشیدوند: ماشینی که در سطح کشور تولید نشده و مصرف کننده ما نسبت به استفاده از آن اطمینانی ندارد، طبیعتا نیاز آنها از طریق واردات تامین میشود. در حوزهای که که کشور به آن نیاز داشته و ظرفیت تولید ما پاسخگو نبوده، واردات داشتیم. ماموریت کلیدی ما تامین نیاز است اگر نیاز در داخل کشور تامین شود، از این ظرفیت استفاده میکنیم و در صورت نیاز از واردات بهره میگیریم. البته محصولات داخلی در سطح کیفتی و قیمتی مناسبی هستند. در سال آینده هم رشد قابل توجهی رقم خواهد خورد.
سوال: مجوزی که برای واردات داده شده چگونه بوده است؟
رفیعی: قانون حداکثر میگویند اگر فضا و ظرفیتی برای تولید در داخل کشور وجود دارد، نباید نقض شود و در داخل استفاده شود. سوالی در خصوص اینکه ما میتوانیم تولیدکننده چه دستگاههایی باشیم صورت نگرفته است.
سوال: چطور به سمت واردات میرویم و این اتفاق میافتد؟
جمشیدوند: تعامل بین وزارت صمت با مجموعه تولید بسیار نزدیک است. نگاه ما با بررسیهای میدانی صورت گرفته این است که توانمندی در سطح کشور بسیار خوب شکل گرفته است و باید به سمت استفاده از ظرفیتهای داخل کشور برویم. نسبت به توانمندیهای داخل آگاهی وجود دارد. انتظار داریم که مصرف کنندگان نیازهای خود را به مجموعه ما اعلام کنند و در راستای تامین آن تلاش خواهیم کرد.
سوال: تعهدات هپکو به سازمان راه انجام گرفته است؟
رفیعی: ما به دلیل تحریمها و تاخیر در واردات قطعات تحویل ۵۰ مورد ماشین آلات کامل انجام نشده، اما تنها ده دستگاه باقی مانده که تحویل آن هم به سال آینده موکول شد.
سوال: چقدر اشتغال زایی در بحث تولیدات ماشین سنگین وجود دارد؟
امین زاده: ده شرکت زیرمجموعه انجمن ما هستند و مواردی هم خارج از زیرمجموعه انجمن فعالیت میکنند. ۲ هزار نفر به صورت مستقیم اشتغال زایی داریم و نزدیک به ۸۰ نیاز داخل کشور توسط انجمن ما تولید میشود. امکان صادرات هم وجود دارد و قیمتها هم قیمت مناسبی است، اما انتقال و دریافت وجه در این زمینه مشکلات خودش را دارد.