اختصاصی چابک آنلاین؛

سود خالص نیروگاه های بورسی از ۵.۸ همت بالاتر رفت

رشد 7 درصدی درآمدها عملیاتی تا پایان آذرماه 1401

با وجود اینکه سیاست های در پیش گرفته در نیمه نخست سال 1401 منجر به افزایش درآمدهای نیروگاه های فعال در بازار سرمایه شد؛ اما افزایش تعرفه نرخ گاز مصرفی نیروگاه ها از 100 به 250 ریال به ازاء هر متر مکعب باعث شده تا در نهایت سود سازی صنعت با پیچیدگی همراه شود و در 9 ماهه 1401، کاهش 27 درصدی در سود خالص صنعت (درمقایسه با مدت مشابه سال قبل)، به ثبت برسد.

سود خالص نیروگاه های بورسی از 5.8 همت بالاتر رفت

چابک آنلاین، سعید رشیدی، براین اساس ، بررسی صورت های مالی منتشر شده 10 نیروگاه فعال بازار سرمایه نشان می دهد، سود خالص این شرکت ها به حدود 5 هزار و 829 میلیارد تومان رسیده که حدود 2 هزار و 184 میلیارد تومان کمتر از 9 ماهه 1400 است.

هرچند که درآمد این شرکت ها در مدت مذکور از 13 هزار و 300 میلیارد تومان فراتر رفته واین رقم در مقایسه با سال قبل 7 درصد افزایش داشته است.

در جدول زیر عملکرد نیروگاه های بورسی به تفکیک آورده شده است.

Capture

براساس ارقام جدول ، بیشترین رشد سود سازی در نمادهای «بنیرو» ، «بفجر» و «بگیلان» اتقاق افتاده و نمادهای «بمپنا» ، «دماوند» و «بزاگرس» بیشترین کاهش درصد سودسازی را به ثبت رسانده اند.

همچنین نماد«آبادا» که در سال گذشته توانسته بود از زیان خارج شود و سودشناسایی کند، در 9 ماهه سال جاری بازهم زیانده شده و بیش از 18 میلیارد تومان زیان داشته است.

نگاهی کلی به چالش ها و فرصت های صنعت برق

صنعت نیروگاه (تولید برق)، با 10 نماینده و ارزش بازاری 37 هزار میلیارد تومان ، در حدود  0.7 درصد از کل ارزش بازار سهام را به خود اختصاص می دهد و از این نظر جز صنایع کوچک بازار سرمایه به حساب می آید.

این صنعت در سال های گذشته به واسطه عدم سرمایه گذاری مناسب و همچنین قیمت گذاری دستوری درنرخ ارائه خدمات با مشکلاتی رو به رو شد.

ازاین رو، نیروگاه ها در تامین سرمایه مورد نیاز برای اجرای طرح های توسعه ای و همچنین افزایش توان تولید با مشکلاتی رو به رو شدند.

از نگاه کارشناسان امر، ثابت نگه داشتن تعرفه های خدمات نیروگاهی و همچنین عدم پرداخت مطالبات نیروگاه ها ، درسال های قبل باعث شده تا حاشیه سود عملیاتی صنعت کاهش یابد.

موضوعی که در سال جاری توجه ویژه ای به آن شد و سیاست های تامین سرمایه و سرمایه گذاری در این صنعت به اجرا درآمد.

همچنین افزایش نسبی تعرفه های برق در بخش های مختلف صنعتی و کشاورزی و مصرف خانگی باعث شد تا در 9 ماهه سال جاری ، درآمدهای عملیاتی شرکت های فعال در صنعت برق افزایش یابد.

با این حال ، افزایش قیمت ها با توجه به افزایش بیشتر هزینه های صنعت در نتیجه افزایش حقوق و دستمزد و هزینه های عملیاتی و تعمیراتی شرکت ها باعث شده تا سود سازی نیروگاه ها با رشد چندانی رو به رو نشود.

در عین حال، سهام این صنعت نیز در بازار سهام  نتوانست با رشد چندانی همراه شود.

گفته می شود که بخش عمده هزینه نیروگاه ها در حوزه بهره برداری ، مربوط به نیروی انسانی بوده و از نظر هر کیلووات ساعت تولید نیز هزینه سوخت، مهمترین منبع هزینه صنعت به حساب می آید که هردوی این موارد به صورت ریالی و از منبع داخلی تامین می شود.

در این بین ،ریسک نوسانات نرخ ارز در هزینه خرید قطعات یدکی نیروگاه ها که از خارج از کشور تامین می شود ، موثر است.

همچنین در نیروگاه های تولید برق ریسک قیمت نهاده های تولید به قیمت سوخت مربوط می شود.

ازآنجایی که سوخت نیروگاه ها، گاز طبیعی یا گازوئیل است ، تغییر نرخ این نهاده ها می تواند سود سازی نیروگاه ها را تحت تاثیر قرار دهد.

 

copied
نظر بگذارید