۵ میلیون مسکن مازاد در کشور داریم
کارشناس اقتصادی مسکن با اشاره به کاهش جذابیت سرمایهگذاری در بخش مسکن،گفت:یکی دیگر از مولفههای تاثیرگذار در ساخت مسکن توسط بخش خصوصی، قیمت بازار است.
به گزارش چابک آنلاین به نقل از تسنیم، فردین یزدانی، با یادآوری اینکه ساخت و ساز مسکن توسط بخش خصوصی کاهش یافته است، اظهار کرد: از سال 97 قیمت زمین افزایش نرخ بالایی داشته است. سازنده وقتی میخواهد خانهای را بسازد یک نگاه به قیمت زمین میکند و یک نگاه هم به هزینه ساخت و مجوزهایی که تحت عنوان عوارض و مالیات اخذ میشوند.
وی با بیان اینکه یکی دیگر از مولفههای تاثیرگذار در ساخت و ساز مسکن توسط بخش خصوصی، قیمت بازار است، ادامه داد: اگر این مولفهها را با هم مقایسه کنیم متوجه میشویم که طی 4 سال اخیر از جذابیت سرمایهگذاری برای مسکن علیرغم افزایش قیمت، کاسته شده است. نرخ سود ساخت و ساز مسکن در کشور کم شده است، اما نرخ سود به صورت نگهداری دارایی و فروش مسکن اینگونه نبوده است.
وی با یادآوری اینکه به لحاظ تولید مسکن چند سال است که عملکرد بخش خصوصی منفی شده است،افزود: با توجه به تورم عمومی، میتوان پیش بینی افزایش قیمت را برای بخش مسکن داشت که البته از نرخ تورم پایینتر خواهد بود.
وی پیشتر نیز با یادآوری اینکه در کشور تعداد خانوارها کمتر از تعداد واحدهای مسکونی است، گفته بود: مسئله ما تولید مسکن و سمت عرضه نیست. در بخش مسکن مسئله ما سمت تقاضاست.
وی ادامه داد: این بخش از یک سو پولی ندارد که وارد بازار ملکی بشود و از طرف دیگر به دلایلی از جمله روند فزاینده نرخ اجارهبها پولی برای استیجار هم ندارد که به مالکان جهت هزینه استفاده از مسکن بدهد.
وی با اشاره به اینکه حدود 82 خانوار جدیدی که در کشور تشکیل میشود نمیتوانند وارد بازار ملکی شوند یعنی مستأجر می شوند، افزود: البته همچنان سهم مالکان مسکن در کشور زیاد است،به این دلیل که فردی 10، 15 سال قبل خانهای را خریداری کرده آنرا دو دستی هم چسبیده که از دست ندهد. اما به طور کلی روند کنونی این احتمال را تشدید میکند که 4 تا 5 سال آینده تعداد مستأجران به شدت افزایش مییابد.
کارشناس اقتصاد مسکن با بیان اینکه سال 95، حدود 2.5 میلیون ملک خالی در کشور داشتیم، اضافه کرد: گفته میشد حدود سه میلیون مسکن دوم، ویلا و ... نیز داریم. یعنی مشکل، مشکل تولید نیست. همانطور که گفتم مشکل سمت تقاضای مسکن است که مسئله دارد.
یزدانی با تاکید بر اینکه باید سمت تقاضای مسکن را با هر ابزاری مدیریت و تقویت کنیم، گفت: در این شرایط باید کپسولهای خیلی اضطراری استفاده کنیم، مثل همین نقاط جغرافیایی. ما باید مدیریت داشته باشیم.
وی اظهار کرد: دولت نباید در ساخت و ساز مسکن دخالت کند. واقعیت این است هر کاری که دولتی شد، سیستم نمیتواند آنرا مدیریت کند. مسکن را باید بگذارید بخش خصوصی کار کند. اگر هم دولت میخواهد مداخله کند نقش راهبری آنرا بر عهده بگیرد.