مشکلی بابت تخصیص منابع مالی تأمین آب اضطراری سیستان وجود ندارد
رئیس حوضه آبریز فلات مرکزی و حوضههای شرقی شرکت مدیریت منابع آب ایران در سفر به سیستان و بلوچستان گفت: اجرای پروژههای اضطراری تأمین آب منطقه سیستان و شهر زاهدان مورد توجه ویژه وزارت نیرو بوده و مشکلی بابت تخصیص منابع مالی مورد نیاز وجود ندارد.
به گزارش چابک آنلاین به نقل از ایلنا، "جهانگیر حبیبی" در جلسه بررسی و ارائه راهکارهای اضطراری تأمین آب منطقه سیستان، با بیان اینکه میبایست عملیات حفر چاه در مناطقی که توسط همکاران آبفا و آب استان جانمایی شده، شروع شود، این اطمینان را داد: برای اجرای پروژههای تأمین آب منطقه سیستان و شهر زاهدان مشکلی بابت تخصیص منابع مالی وجود ندارد و این مهم مورد توجه ویژه وزیر نیرو قرار دارد.
وی با اشاره به وضعیت ناپایدار منابع آبی این منطقه تأکید کرد: از یک سو، محدودیت زمان و منابع آبی و از سوی دیگر زمانبر بودن طرحهای بزرگ آبرسانی باعث شده یک سری اقدامات اضطراری برای پیشگیری از بروز مشکلات آبی ناشی از خشک شدن چاهنیمهها انجام شود.
تأمین اضطراری آب شرب سیستان و زاهدان؛ اولویت اجرایی آبفا مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان در پایان مأموریت یک روزه رئیس حوضه آبریز فلات مرکزی و حوضههای شرقی شرکت مدیریت منابع آب ایران به استان، با بیان اینکه در جلسه جمعبندی بر گرفتن حقآبه رودخانه هیرمند از کشور افغانستان تأکید شد، افزود: با توجه به شرایط اقلیمی منطقه، حقآبه شریان حیات سیستان است و باید در کنار اقداماتی که به صورت موازی در حال انجام و برنامهریزی است، پیگیری این موضوع تا تحقق کامل آن استمرار یابد.
"علیرضا قاسمی" با اشاره به تصمیمات و نتایج این جلسه گفت: مقرر شد طرحها و پروژههای جدید برای تأمین آب شرب در سیستان و زاهدان به عنوان گزینههای اضطراری شروع شود.
وی افزود: با توجه به ارائه گزارش کارشناسی و تخصصی توسط اعضا، تصمیم بر این شد، کلیه مسائل و پیشنهادهای مطرح شده به صورت یک گزارش کامل آماده و به وزارت نیرو برای تصویب و تأمین اعتبار ارسال شود.
وی از جمله طرحهای مهم را، شروع عملیات حفاری چاه در منطقه هامون – هیرمند، مطالعات امکان برداشت آب زیرزمینی در شمال غرب دشت سیستان، منطقه گودال جهاد، رودخانه بیدک و سایر نقاط مستعد برداشت آب عنوان کرد.
بر اساس این گزارش، رئیس حوضه آبریز فلات مرکزی و حوضههای شرقی به منظور بررسی منابع جدید برای تأمین آب شرب منطقه سیستان در شرایط اضطراری و در پی جلسه معاونت آب و آبفای وزارت نیرو در هفته گذشته برای حل مشکل آب این منطقه، روز چهارشنبه وارد فرودگاه زابل شد و مورد استقبال مدیران صنعت آب استان سیستان و بلوچستان قرار گرفت.
در جریان این سفر یک روزه، از زیرساختهای تأمین آب، وضعیت فعلی آب چاه نیمهها، چاهکهای کشاورزی، گودال جهاد، رودخانه بیدک و دشت هامون هیرمند بازدید شد و در پایان نیز به منظور جمعبندی و اتخاذ تصمیمات عملیاتی، جلسهای در محل سالن کنفرانس شرکت آب و فاضلاب استان با حضور "سردار ربیعی" جانشین قرارگاه غدیر، مدیران و معاونان صنعت آب استان و دادیار حقوق عامه دادستانی مرکز استان برگزار شد.
این گزارش میافزاید، آب شرب منطقه استراتژیک سیستان با پنج شهر و 945 روستا و همچنین بخش اعظم شهر زاهدان به عنوان مرکز استان از "چاهنیمهها" تأمین میشود.
در سیستان 4 چاه نیمه وجود دارد، ظرفیت مجموع چاهنیمههای 1، 2 و 3 به میزان 640 میلیون مترمکعب و گنجایش چاهنیمه شماره 4 به میزان 820 میلیون مترمکعب است، که آب مازاد رودخانه هیرمند توسط کانالی به آن هدایت میشود، اما به علت تداوم خشکسالی و همچنین قطع شدن آب ورودی رودخانه هیرمند از سمت افغانستان، حجم این ذخایر آبی به شدت کاهش پیدا کرده، به طوری که در حال حاضر تنها 15 درصد ظرفیت چاهنیمهها آب دارد.