برخورد قاطعانه با فساد؛
توکلی:جهت گیری دولت در بازار ارز درست است
احمد توکلی جهتگیری دولت را در کنترل بازار ارز درست دانست که البته با تأخیر شروع شده و ناقص است و در عین حال گفت: دولت باید با تحرکات سیاسی و اقتصادی علاوه بر جلب اعتماد، قاطعانه با فساد برخورد و تخصیص ارز را شفاف کند.
به گزارش چابک آنلاین به نقل از اقتصاد آنلاین، احمد توکلی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و رئیس هیأت مدیره دیدهبان شفافیت و عدالت با بیان اینکه اگر تدابیر مداخلهجویانه دولت رجایی در زمان جنگ نبود دولت نمیتوانست جنگ و جامعه هر دو را با هم اداره کند، ادامه داد: ما الان در جنگ بزرگتری درگیر هستیم که به مراتب آثار سختتری هم دارد؛ رها کردن امور به بازار پر از تبانی، انحصار و فساد کار عاقلانهای نیست.به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از فارس،وی با اشاره به اینکه برخی مسئولان دیگر مورد اعتماد مردم نیستند، یادآور شد: بانکها که باید بیشترین اعتماد را جلب کنند و سرمایه اصلیشان اعتماد است و به خصوص مادر بانکهای ما یعنی بانک مرکزی اعتماد مردم را از دست دادهاند؛ لذا اولین اقدام فوری برای حل بحرانهای فعلی این است که رئیس کل بانک مرکزی را یک اقتصاددان قَدَر بگذارند که به لوازم مداخله معقول در بازار ارز اعتقاد داشته باشد، از تخصیص اداری ارز با شدت و قدرت حمایت کند و شفاف عمل کند تا زمینه رانت و فساد کم شود.
توکلی تأکید کرد: این حرکات سیاسی میتواند به دولت کمک کند تا به مردم آرامش ببخشد و آنها را امیدوار کند تا بیاعتمادی در میانمدت از بین برود.
این استاد دانشگاه اظهار کرد: در همه کشورهای دنیا وقتی بازار ارز متلاطم میشود نمیگذارند تلاطم در بازار ارز طول بکشد و معالجه بلافاصله آغاز میشود. در برخی کشورها مانند مکزیک و کره از طریق افزایش عرضه ارز و یا در کشورهایی مانند کشور ما که ارز کم است و نمیتوانند از خارج وام بگیرند و پشتیبانی نمیشود مهار تقاضا انجام میشود.
این نماینده سابق مجلس با تأکید بر اینکه کنترل تقاضا باید تمام و کمال انجام شود، گفت: اگر در این زمینه راه فراری گذاشته شود فساد بدتر و بیشتر بروز میکند.
وی ادامه داد: گرچه کنترل بازار ارز کار پرهزینهای است و رانتجویی را تقویت میکند اما قاطعیت در برخورد با سوءاستفادهگران و شفافیت در توزیع ارز این رانت را کم میکند.
توکلی به نقل قولی از معاونین یکی از وزارتخانهها اشاره کرد و گفت: میگویند بانک مرکزی به آنها اطلاعات نمیدهد که به چه کسی ارز داده و به چه کسی نداده است. در حالی که در این پنهانکاری و غیرشفافسازی مشکل حادتر میشود و فضا به جایی میرسد که واردات کالایی در سال گذشته برای تمام واردکنندگان آن حوزه مجموعاً 3 میلیون دلار بوده و حالا یک نفر که نفوذ بیشتری داشته توانسته 11 میلیون دلار ارز بگیرد لذا بانک مرکزی شفاف عمل نمیکند.
وی در ارزیابی جهتگیری دولت برای کنترل بازار ارز گفت: جهتگیری دولت درست است اما با تأخیر شروع شده و کار ناقص است اما الان با تحرکات سیاسی و اقتصادی باید علاوه بر جلب اعتماد، قاطعانه با فساد برخورد و تخصیص ارز را شفاف کند.
رئیس هیأت مدیره دیدهبان شفافیت و عدالت با اشاره به آثار رکودی و تورمی تلاطم بازار ارز تأکید کرد: در این شرایط اقشار مستضعف ضعیفتر میشوند و باید چتر حمایتی تضمین تغذیه از سوی دولت برای آنها در نظر گرفته شود و مثلاً با کارت هوشمند کالا، قیمت کمتر را برای کالاهای اساسی مورد نیاز آنها تضمین کنند.
وی ادامه داد: این کاری است که در همه دنیا انجام میشود و در آمریکا از سالهای 2008 تا 2013 شاهد بودیم رقم کسانی که کوپن غذا دریافت میکردند برمبنای همین سیاستها به بالاترین رقم خود یعنی 47 میلیون و 630 هزار آمریکایی رسید.