رییس جمهور در نشست خبری در نیویورک؛
آمریکا تحریم جدیدی ندارد که بخواهد اجرا کند
رییس جمهور گفت: اکثریت قاطع کشورها از برجام حمایت کردند و این به معنای تنها ماندن آمریکاست.
به گزارش چابکآنلاین به نقل از اقتصادآنلاین، حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی ظهر چهارشنبه به وقت محلی و در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نشست خبری با رسانههای خارجی، با بیان اینکه مهمترین موضوع در مسائل منطقهای و بین المللی در یکسال گذشته خروج یکجانبه و غیرقانونی آمریکا از توافق چند جانبه و مورد تایید سازمان ملل متحد بود، اظهار داشت: در مجمع عمومی سازمان ملل متحد اکثریت قاطع رهبران کشورهای جهان از برجام به عنوان دستاورد دیپلماسی حمایت کردند.
رئیس جمهور با اشاره به اینکه آمریکا در اقدام خود علیه ایران تنها مانده و خروج آنها از برجام امروز مورد تایید کشورهای جهان نبوده و به جز چند کشور معدود همگان این اقدام را اشتباه بزرگی سیاسی می دانند، افزود: جلسه شورای امنیت هم که به گونه ای غیر معمول توسط ترامپ برگزار شد و قصد داشت با موضوع ایران این جلسه را برگزار کند، با مخالفت اعضا راجع به موضوع عدم اشاعه برگزار شد.
روحانی ادامه داد: در این جلسه نیز روشن شد که آمریکا تنهاست و همه کشورها از برجام حمایت کرده و با لحن مستقیم یا غیر مستقیم اقدام آمریکا را نادرست دانستند.
رئیس جمهور با اشاره به دیدارها و ملاقاتهای خود با سران 16 کشور در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد، گفت: در این دیدار یکی از مهمترین مباحث درباره اهمیت حفظ برجام در راستای توسعه روابط کشورها، موفقیت دیپلماسی، عدم اشاعه ، صلح و امنیت و ناخرسندی از خروج آمریکا از برجام بود.
روحانی خاطرنشان کرد: سران و مسئولان دیگر کشورها در این دیدارها از باقی ماندن ایران در برجام حمایت و آن را نشانه تدبیر دولت ایران دانستند و بر این موضوع که آمریکا منتظر بود تا پس از خروج از برجام، ایران هم بلافاصله خارج شود تا بتوانند در کار خود موفق شوند و این اقدام دولت ایران برنامه ریزی های آمریکایی ها را با شکست مواجه و آمریکا را منزوی کرد.
رئیس جمهور با بیان اینکه البته خروج آمریکا از برجام و اعمال تحریم مشکلاتی را برای ما بوجود آورده است، تاکید کرد: ملت ایران مقاطع سخت تر از این را تجربه کرده و همواره با صبوری، وحدت و اتخاذ مواضع قاطع و با استقامت توانسته از این شرایط عبور کند.
روحانی افزود: در جلسه وزرای خارجه 1+4 و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در سازمان ملل نیز 5 کشور اعلام کردند که مصمم به حمایت از برجام و اجرای نقش و تعهداتشان هستند و آماده اند اقداماتی را که آمریکا برای فشار به اقتصاد ایران انجام می دهد، کاهش دهند.
رئیس جمهور گفت: بیانیه این نشست نشان داد که اروپا، چین و روسیه در پی تحکیم برجام هستند و امیدواریم با حمایت کشورهای قانونگرا و چندجانبه گرا از این مرحله عبور کنیم.
روحانی با بیان اینکه ملت ایران صبور و مقاوم بوده و از مشکلات عبور خواهد کرد، افزود: تحریم های آمریکا شرایط جدیدی را برای تولید و صادرات ایران بوجود آورده و ما می توانیم به عنوان فرصت از آن استفاده کنیم.
رئیس جمهور در پاسخ به پرسشی درباره برنامه موشکی ایران گفت: در موضوع توافق هستهای چیزی به نام موشک وجود ندارد، از ابتدا کاملاً روشن است که موضوع چه بوده و راجع به چه بحث کردیم، اگر کسی میخواهد تعهدش را زیر پا بگذارد، دلیل به این بهانه جویی ها نیست. توافق هستهای و قطعنامه 2231 کاملاً روشن است. بنابراین آنچه وجود دارد این است که آمریکا یک اشتباه کرده است یا از این اشتباه برمیگردد و یا میخواهد به اشتباه خودش ادامه دهد.
روحانی اظهارداشت: آمریکا روزی باز خواهد گشت؛ دیر یا زود. آمریکا نمیتواند این روند را ادامه دهد و این به نفع ملت آمریکا نیست. کاری که دولت آمریکا انجام میدهد نه به نفع ملت ایران و آمریکاست و نه به نفع اروپا و نه به نفع دیگران. بنابراین همه ما از جمله شما خبرنگاران و نخبگان باید تلاش کنیم به فردی که خطایی مرتکب شده ، کمک کنیم که از آن خطا برگردد و در نقطه درست قرار بگیرد.
رئیس جمهور در پاسخ به پرسش دیگری گفت: همه ما باید از لحاظ انسانی تلاش کنیم اگر میتوانیم به فردی که در زندان است یاری برسانیم و دولت ایران به سهم خود برای تسهیل ملاقاتها و اطلاعات این کار را انجام میدهد اما اصل محاکمه و حکم در اختیار یک دستگاه دیگر است و آن دستگاه قوه قضائیه است و در همه کشورها به همین صورت است. اگر یک ایرانی در آمریکا در زندان است وقتی بپرسیم میگویند دادگاه آمریکا او را محکوم کرده و در زندان است حداکثر اینکه میتوانیم دسترسی کنسولی بدهیم و یک تسهیلاتی را برایش فراهم کنیم.
روحانی گفت: بنابراین وقتی به من خطاب میکنید به عنوان رئیس دستگاه اجرایی کشور ، من میتوانم سعی خودم را از لحاظ انسانی برای تسهیلات انجام دهم . دولت این کار را انجام میدهد و برخی از اسمهایی که شما بردید، همین اواخر توانستند مرخصی بروند ، این همان تسهیلاتی است که انجام میگیرد. اما در عین حال ما در گذشته با دولت آمریکا نسبت به اینکه کمک کنیم به افرادی که مورد نظر آنها بود یا افرادی که به عنوان اتباع ما در زندان آمریکا بودند، همکاری کردیم . ما هیچوقت در این زمینه مخالفت نکردیم که دولتها بتوانند در این زمینه مذاکراتی داشته باشند و به راهحلهایی دست پیدا کنند.
رئیس جمهور درباره دور جدید تحریم ها نیز گفت: این نکته را روشن کنم هیچ تحریمی نیست که بعداً آمریکا بخواهد انجام دهد. همه کارها را قبلاً انجام داده است. بعضی از افرادی که در آمریکا به اصطلاح خودشان دنبال تحریم ایران بودند، در این عرصه پیش فعال بودند. آنچه بنا بود در نوامبر انجام بگیرد در سپتامبر انجام دادند. بنابراین چیز جدیدی برای نوامبر وجود ندارد. این کاملاً یک بحث تبلیغاتی و روانی است آمریکا میخواهد فشار بیاورد برای فروش نفت و روابط تجاری و بانکی و همه کارها را انجام داده و دارد انجام میدهد و هیچ چیزی را باقی نگذاشته است که بخواهد در ماه نوامبر انجام دهد.
روحانی گفت: بنابراین این حرف ماه نوامبر حرفی کاملاً تبلیغاتی است اما سوال این است که ما با بقیه شرکاء میتوانیم چه کار کنیم؟ میدانید تصمیم ما بر این است که با بقیه کشورها کار کنیم به نظر من برای هر کشوری که بتواند تحریم آمریکا را زیر پا بگذارد، یک افتخار بزرگ است. برای اینکه تحریم آمریکا، یک تحریم غیرقانونی و ضدقطعنامه شورای امنیت است. بنابراین به عنوان وظیفه قانونی همه کشورهای دنیا باید تلاش کنند تا این اقدام غیرقانونی آمریکا منجر به شکست شود. با دوستانمان از جمله اتحادیه اروپا در این زمینه در تماس هستیم، برای اینکه کانالهایی را پیدا کنیم ضمن اینکه اقدامات اقتصادی خودمان را انجام میدهیم، حمایت لازم هم از شرکتهایی بکنیم که با ایران مشغول فعالیت هستند.
رئیس جمهور اظهارداشت: نکته آخر سوال شما اینکه ما فعلاً در برجام باقی ماندیم به همه تعهداتی که داشتیم و تا زمانی که ماندن ما در برجام به نفع منافع ملی ما باشد، در برجام خواهیم ماند و هر زمانی که ببینیم همه منافع ما تضمین نمیشود، راهکارهایی در خود برجام پیشبینی شده است که از همان راهکارها آغاز خواهیم کرد.
خبرنگاری پرسید: پس از بازداشت برخی ایرانیها که کشورهای دیگر هستند هشدارهایی صورت گرفت در خصوص سفر به ایران .چگونه میتوانیم به ایرانیهای مقیم کشورهای دیگر اطمینان دهیم که میتوانند به ایران سفر کنند و در مورد خبرنگارانی که در ایران فعالیت میکنند چگونه مطمئن باشند که میتوانند در ایران فعالیت داشته باشند.
رئیس جمهور گفت: دو تابعیتی بودن جرم نیست اما ما از لحاظ حقوقی دو تابعیتی بودن را قبول نداریم. اگر کسی دو تابیعتی باشد جرمی نکرده که بخواهد دستگیر و در دادگاهی محاکمه شود، چنین چیزی وجود ندارد. بنابراین، این یک تبلیغات بیاساس است، فردی ممکن است وارد یک کشوری شود به یک دلایلی دستگیر شود این ربطی به تابعیتش ندارد. ممکن است یک تابعیت یا چند تابعیت باشد. اینها به دستگیری افراد ارتباطی ندارد. بنابراین اگر فردی دستگیر شده این موضوع ارتباط با تابعیت او ندارد. باید ببینیم پروندهاش چیست و چه اقدامی انجام داده است، اقدامش اگر خلاف قانون بوده و یا مجرمانه بوده البته به آن رسیدگی خواهد شد.
سوال: گروه 1+4 جلسه تشکیل داد و بیانیهای صادر کرد، آیا این بیانیه به خواستههای ایران جواب داده و اروپاییها چه اقداماتی را انجام داده است. بار دیگر سوال را مطرح میکنم نشستی بود برای گروه 1+4 و بیانیه مشترکی صادر شد آیا این بیانیه در سطح رضایت ایران بود و پیشبینی شما چیست؟
رئیس جمهور در پاسخ به این سوال که آیا بیانیه 1+4 ایران را راضی کرد و پیش بینی شما چیست؟، گفت: این بیانیه علاوه بر تأکید کشورها بر حفظ برجام، برنامهها و اقدامات عملیشان را ذکر کرد از جمله شیوه ارتباط مالی بین این کشورها و ایران که در این بیانیه تصریح شده است. بنابراین، این بیانیه یک پیشرفت بسیار خوب در زمینه همکاریهای ایران با 5 کشور در زمینه حفظ برجام بوده، اما توقعات ما خیلی بیشتر از این است و این توقعات کاملاً در جلسات با طرف ما یعنی 5 کشور دیگر مطرح شده و آنها کاملاً از نظرات ما آگاه هستند و وعده دادند که قدم به قدم این روند را پیش ببرند تا اینکه ایران بتواند از منافع لازم در برجام استفاده کند.
روحانی در پاسخ به پرسشی درباره مواضع ضد ایرانی دولت آمریکا و پاسخ قاطع رئیس جمهور ایران گفت:در 40 سال گذشته همیشه از این گفتارها بوده است. در دولت جدید آمریکا، لحنها مقداری متفاوت شده است و یک مقدار تندتر حرف میزنند. خیلی از آنها در حکومت و در سیاست جدید هستند و تازه وارد سیاست شده اند . بنابراین طبیعی است که آنهایی که تازه وارد سیاست میشوند، لحنشان با آنهایی که سابقه در سیاست دارند، متفاوت باشد. ما هیچ لحن ویژهای نسبت به آمریکا نمیخواهیم بکار بگیریم آنچه برای ما مهم است این است که آمریکا به قانون عمل کند ما به آمریکا میخواهیم بگوییم زورگویی را کنار بگذارد و وفای به عهد کند و عهدی که بسته پای عهدش باقی بماند و به قطعنامه شورای امنیت عمل کند ما حرف دیگری با آمریکا نداریم میگوییم تحریم ظالمانه و غیرقانونی انجام ندهد و میگوییم کار آمریکا ضد حقوق بشر است و دارد ملتی را با بهانههای واهی تحت فشار قرار میدهد. اگر آمریکا به قانون برگردد ما مشکلی نداریم البته اختلافاتی بین ایران و آمریکا از گذشته بوده آنها باید به تدریج در زمان خودش حل و فصل شود.
از رئیس جمهور سوال شد: آمریکا گفته است به خاطر اتفاقهایی که متحدان شیعه ایران انجام می دهد ، مسئولیت دارد و جان بولتون هم گفته بود که بایستی عذرخواهی صورت بگیرد .نظر شما چیست؟
رئیس جمهور گفت: با نام فردی که اشاره کردید همه مردم به لحنش و شیوهاش از گذشته آشنا هستند. برای کسی مخفی نیست این یکی هم که تازه وزیر شده است و قبلاً در سمتهای دیگری بوده و در سمتهای دیپلماتیک نبوده است. حرفهایی که میزند در یک چارچوب منطقی نمیگنجد. اینکه در عراق حادثهای رخ دهد یا ندهد یا در کشور دیگری حادثه رخ دهد، چه ربطی به ایران دارد؟ بله ما در تمام دنیا طرفدارانی داریم، مگر هر کس طرفدار ما است و به ایران علاقه دارد، مسئول اعمال او هستیم. این حرف نادرست و غیرحقوقی و غیرسیاسی است. بله اگر کشوری دستور دهد به یک گروهی، به عنوان آمر مسئول است اما در منطقه ما اکثریت مردم به ایران و به فرهنگ ما علاقمند هستند. گروههای مختلفی فعالیتهای سیاسی و آزادیبخش انجام میدهند و ممکن است به ایران علاقمند باشند، ولی اعمال آنها ارتباطی با ما ندارد آنها مستقل هستند و کار خودشان را انجام میدهند در چارچوب منافع کشور خودشان. آمریکا برای چه رفته در عراق که حالا برای ماندن خودش مشکل داشته باشد. سوال اصلی این است. آن وزیر خارجهای که میگوید پاسخ دهد به چه دلیل رفته آمریکا. ما خیلی مایلیم یک نظرسنجی و یک همه پرسی در عراق بگذاریم ببینیم چند درصد مردم موافق هستند که آمریکا در عراق باقی بماند.
روحانی افزود: خود آقای ترامپ بارها گفت که کار ما بیخاصیت بوده در منطقه رفتیم میلیاردها دلار پول خرج کردیم و به جایی هم نرسیدیم. خود او هم گفته این گروههای تروریستی که در منطقه فعالیت میکنند توسط دولت آمریکا درست شده است. اینها حرفهای رئیس جمهور کشور شماست. بنابراین آمریکا به چه دلیل در عراق میخواهد هر کاری را انجام دهد و از مردم عراق ناراحت است و بعد مسئولیت او را میخواهد به گردن ما بگذارد. به ما ارتباطی ندارد، آمریکا یکبار دیگر باید درباره حضور در منطقه تجدید نظر بکند. در خلیج فارس، در دریای عمان، افغانستان، عراق و در سایر جاهایی که آمریکا میخواهد حضور داشته باشد باید دلایلش را بگوید و مردم آن کشور و دولتهای قانونی آن کشور باید تأیید کنند.
رئیس جمهور تصریح کرد: آمریکا اکنون برخلاف مقررات بینالمللی در سوریه است. دولت سوریه هم این را رد میکند و محکوم میکند بنابراین حضور آمریکا در سوریه غیرقانونی است و اگر صدمهای ببیند یا نبیند ارتباطی به ما ندارد. ما قصد جنگ با نیروهای آمریکایی در هیچ کجای منطقه را نداریم. ما نمیخواهیم به نیروهای آمریکایی حمله کنیم. نمیخواهیم تنش را با آمریکا بالا ببریم. هیچکدام. ولی ما ازآمریکا میخواهیم به قانون عمل کند و به حاکمیت ملی کشورها احترام بگذارد.
رئیس جمهور در پاسخ سوالی درباره دیدار با نخست وزیر ایتالیا گفت" همانطور که شما اشاره کردید ساعتی پیش با نخست وزیر ایتالیا دیدار داشتیم با هم راجع به روابط دو جانبهمان گفتگو کردیم. میدانید ایتالیا در اتحادیه اروپا اولین شریک تجاری ما است و روابط ما همیشه از لحاظ اقتصادی همچنین از لحاظ سیاسی روابط خوبی بوده است.ایشان راجع به مسأله برجام صحبت کردند، حمایت خودشان را و حمایت ایتالیا را مثل سایر کشورهای اروپایی از برجام اعلام کردند. گفتگوی مفصلی داشتیم راجع به شیوههایی که باید برای همکاری در ماههای آینده ادامه بدهیم و البته بخشی از مذاکراتما مربوط به مسایل منطقه بود. تفاوت خاصی در نظرات سران اروپا که با آنها ملاقات کردم ندیدم تقریباً همهشان نظر واحدی دارند برای حمایت از برجام و انجام اقدامات عملی برای جبران خروج آمریکا.
خبرنگاری پرسید: شما فکر میکنید آمریکا منزوی شده است و شما همچنان به حمایت های خودتان از حزبالله و گروه حماس در منطقه ادامه خواهید داد یا نه.
رئیس جمهور گفت: ما که تنها نیستیم. آمریکا تنهاست. آمریکا الان در مجمع عمومی تنهاست. امروز در شورای امنیت هم تنها بود. همه با او مخالفت و از برجام حمایت کردند. همه با یک لحنی گفتند راهی که آمریکا انتخاب کرده، راه نادرستی است. در منطقه ، ما که تنها نیستیم اهل منطقه هستیم آمریکاییها غریبه هستند از راه دور آمده اند و مشکلات فراوانی دارند برای حضور و امنیت خودشان. ما مشکلی نداریم ما در منطقه خودمان هستیم. ما با کشورهای منطقه روابط بسیار نزدیک و دوستانهای داریم. بنابراین مشکل، مشکل آمریکاست. شما اسم بردید که ایران از گروههای تروریستی حمایت میکند، من نفهمیدم مقصود چه کسانی هستند گروههایی که دارند مبارزه میکنند با داعش بالاخره به ما بگوییدبا داعش تروریست است یا آنکه با داعش مبارزه میکند. هر دو که نمیشود تروریست باشند. آنهایی که دارند مبارزه میکنند با داعش، داعش مورد اتفاق نظر همه است که تروریست است. القاعده مورد اتفاق همه است که گروه تروریستی است، النصره مورد توافق همه است که اینها تروریست هستند. حزبالله همان گروهی است که با اینها میجنگند. حزبالله همان گروهی است که اینها را از لبنان اخراج و به بیرون رانده است و مردم لبنان همه متشکر هستند از امنیت جدیدی که پیدا کرده اند. حزبالله در کنار مردم سوریه، داعش را از بیش 97 درصد خاک سوریه بیرون رانده است، آنهایی که با تروریسم مبارزه میکنند، جایگاه دیگری دارند. تروریستها مشخص هستند. خود آقای ترامپ گفت که این گروههای تروریستی را خود دولت آمریکا درست کرده است. خودش در مبارزات انتخاباتی و هم بعد اشاره کرد گفت این گروههای تروریستی را خود دولت قبلی آمریکا درست کرده است بنابراین ما حرف چه کسی را این وسط گوش کنیم. قاعدتاً رئیس جمهور آمریکا در این زمینه اطلاعاتی داشته که اعلام کرده است.
رئیس جمهور در پاسخ پرسشی درباره مسایل اقتصادی گفت: موضوع اقتصادی مردم ایران سرجای خودش محفوظ است. البته این معیاری که در ذهن بعضیها در خارج و داخل است و آن مربوط میشود به ارزی که برای مصارف خاص و عده خاصی خرید و فروش میکنند، نمیتواند معیار اقتصاد ایران باشد. معاملات آزاد ارز، یک درصد معاملات ارز در ایران است.اینکه شما گفتید روابط ایران با آمریکا چگونه است، یا ملاقات وزیر خارجه ایران با وزیر خارجه آمریکا چه وقت امکانپذیر است. اینها همه وابسته به رفتار آمریکا است. وزیران خارجه ایران و آمریکا سال گذشته در همین نیویورک با یکدیگر صحبت کردند بنابراین مشکلی نداریم در صورتی که آمریکا برگردد، به تعهداتش و تعهدات خودش را انجام دهد آن وقت یک شرایط دیگری خواهد بود. ما در داخل برجام با هم بودیم و خود به خود راجع به برجام جلساتی بود و کارشناسهای ایران و آمریکا و یا در سطح وزرا با هم مذاکره میکردند خود آنها از برجام خارج شدند و این فرصت را از بین بردند بنابراین ما در این زمینه مقصر نیستیم کسی که مقصر است خود آمریکاییها هستند.
خبرنگاری پرسید: در مورد حمله به ادلب، این حمله تروریستی بوده و شما گفتید که تمام جهان نه تنها آمریکا آن را تماشا کرد. شما میتوانید تعهدی داشته باشید برای اجتناب از اینکه مردم غیرنظامیان در سوریه مورد حمله قرار نگیرند و جایشان امن باشد.
رئیس جمهور پاسخ داد: در موضوع سوریه اینکه آقای ترامپ تشکر بکند یا تشکر نکند، ما در سوریه به دعوت دولت سوریه رفتیم مشاورین نظامی ما حضور دارند و هدف ما مبارزه با تروریسم بوده است. به نظر من در این هدف ما موفق شدیم یعنی قدرت اصلی تروریسم و تروریستها در سوریه امروز از بین رفته است و موضوع ادلب موضوع خاص و ویژهای است یعنی آنجا تروریستها در میان مردم هستند. تلاش همه ما بر این است که بتوانیم تروریستها را از مردم جدا کنیم. آن تروریستها، تروریستهای خطرناکی هستند. مثل خود داعش هستند، جبههالنصره است که مثل داعش است.
روحانی افزود: با گروههای تروریستی بایستی مبارزه شود، مردم هم باید صدمه نبینند این دو هدف مهمی است که مد نظر ما است، در اجلاس تهران سران سه کشور ایران، روسیه و ترکیه در این زمینه گفتگوها و رایزنیهای مفصلی داشتند و این رایزنیها در سطوح بعدی هم ادامه پیدا کرد، فعلاً به یک راهحلی رسیدیم که سه کشور در حال اجرا و عمل هستند و آن در راستای این است که تروریستها از مردم جدا شوند و فاصله بگیرند. بنابراین امیدواریم در باقیمانده سرزمین سوریه که هنوز دست تروریستهاست از جمله ادلب به گونهای عمل شود که مردم بیگناه و مردم عادی صدمه نبینند و در عین حال موضوع مبارزه با تروریسم هم هر چه سریعتر پایان بپذیرد.
از رئیس جمهور سوال شد: همانطور که میدانید، جنگ بسیار طولانی بین فلسطینیها و اسرائیل وجود دارد و بعد از تغییر پایتخت رژیم صهیونیستی، جنگ و زد و خوردها در مورد شهرکنشینها و شهرکسازیهایی که صورت میگیرد بیشتر شده است. شما و ایران برای کمک به فلسطینیها برای رسیدن به اهداف و آرمان خودشان و برای رسیدن به یک کشور مستقل در سرزمینهای اشغالی چه کار میتوانید انجام دهید و اینکه ایران حمایت خودش را همیشه از فلسطین داشته و دارد.
رئیس جمهور گفت: موضوع فلسطین یک موضوع بسیار پیچیده در منطقه ما است و بسیاری از مسایلی که امروز در منطقه ما وجود دارد اگر برگردیم و ریشهیابی کنیم، ریشهاش برمیگردد به مسأله اشغال فلسطین. اگر 70 سال پیش این اتفاق نمیافتاد و سرزمین فلسطین توسط گروهی به نام صهیونیستها اشغال نمیشد، امروز ما یک منطقه و یک شرایط دیگری داشتیم. اصولاً بخشی از نابسامانیها و ناامنیهای منطقه ما در سایه اشغال است و بخشی از آن در سایه دخالتهای نادرست قدرتها در منطقه است، البته به مسایل دیگر هم برمی گردد به نظر من رفتار دولت فعلی آمریکا نسبت به مسلمانها و از جمله نسبت به فلسطین بسیار بد است به گونهای است که آدم به یاد تفکرات نژادپرستانه میافتد، آن تعبیری هم که در سخنرانیام داشتم به این دلیل بود که دولت فعلی آمریکا رفتارش به گونهای است که ما را یاد نژادپرستی میاندازد و رفتاری که در ویزا و در برخورد با دیگران دارد از جمله مسلمانها و بویژه فلسطین و خطای بزرگی که آمریکا مرتکب شد این بود که سفارتخانه خودش را به بیتالمقدس منتقل کرد و موجب جریحهدار شدن احساسات همه مسلمانهای جهان شد.
روحانی اظهارداشت: دولت آمریکا بخاطر قرابت و نزدیکی بیشتر با رژیم صهیونیستی یک میلیارد و 500 میلیون مسلمان را عصبانی و احساسات آنها را جریحهدار کرد. چون مسأله بیتالمقدس تنها مربوط به فلسطینیها نمیشود، مربوط به همه مسلمانها میشودو سرزمین مقدس برای همه مسلمانهاست. جمهوری اسلامی ایران از ابتدا به عنوان حامی فلسطین بوده، هست و همانطور که می دانید هر سال روزی به این نام نامگذاری شده و مردم در سراسر کشور راهپیمایی میکنند. مردم ما علاقمند به مردم فلسطین هستند و در بسیاری از زمینهها ما به مردم فلسطین کمکهای معنوی و مادی کردیم و الان هم این کمکها را ادامه میدهیم. راهحل مسأله فلسطین در سایه آن خواهد بود که همه مسلمانها با هم در این زمینه تلاش بکنند تا این معضل به یک صورت مطلوبی حل و فصل شود.
روحانی در پاسخ این سوال که در مورد روسیه و بحث منطقه حائل در سوریه شما فکر میکنید که در این مورد چه اتفاقهایی خواهد افتاد؟"، گفت: ما در سوریه هدفهایی را دنبال میکردیم که اولین آن مسأله مبارزه با تروریسم بود. در این هدف پیشرفتهای قابل ملاحظهای به دست آوردیم. حضور ما در سوریه تا زمانی است که دولت سوریه نیازمند به حضور ماست . در مناطق کاهش تنش نیروهای روسیه ، ترکیه و ایران حضور دارند. در نهایت امیدواریم هر چه سریعتر قانون اساسی سوریه تدوین و انتخابات در سوریه برگزار شود.
از رئیس جمهور سوال شد: شما در شورای امنیت شاهد بودید که آقای ترامپ به عنوان رئیس شورای امنیت از دیگر کشورها خواست تا توجهی به قطعنامه 2231 نداشته باشند و گفت که آنها نبایستی تعهدی به آن داشته باشند بنابراین آیا این تاکنون اتفاق افتاده که یک عضو در شورای امنیت تأکید کند و دیگر کشورها را تهدید کند که به یک قطعنامه تعهد نداشته باشند.
رئیس جمهور پاسخ داد: جای شگفتی است کسی که به طور نوبتی امروز رئیس شورای امنیت سازمان ملل است، خواسته اش این است که اعضا به مصوبه همین شورا عمل نکنند. یعنی قطعنامه 2231 مصوب همین شورای امنیت است و اتفاقاً آمریکا هم به آن رأی داده است یعنی همه کشورها به آن رأی دادند. هر 15 عضو به آن رأی دادند و امروز داعیهاش این است که نه تنها میگوید با این قطعنامه موافق نیستم، بلکه میگوید اگر کسی به این قطعنامه عمل کند من تنبیهاش می کنم . اما در عین حال فکر میکنم دو تشکر به شورای امنیت بدهکار هستیم کم و بیش. یک تشکر بخاطر موضع بسیار خوبی که راجع به حادثه تروریستی در اهواز اتخاذ کرد. یک موضع بسیار خوب و قاطعی بود با اتفاق آراء و ما این بیانیه شورای امنیت را مورد استقبال قرار میدهیم و تشکر دوم نسبت به جلسه امروز که همه اعضای شورای امنیت غیر از آمریکا از برجام حمایت کردند. این هم یک بار دیگر شورای امنیت از ایران و برجام و از همه آنهایی که به قانون معتقد هستند، حمایت کرد.
روحانی اظهارداشت: بنابراین جلسه امروز شورای امنیت هم بسیار جالب توجه بود و دیدید که بسیاری از رهبران کشورها با قاطعیت از برجام حمایت کردند و کسی جز آمریکا با برجام مخالفت نکرد.همه با لحنهای مختلف برجام را تأیید کردند و این هم به معنای انزوای دوم آمریکاست. یکبار آمریکا از برجام خارج شد، تقریباً اکثریت قاطع دولتهای جهان استقبال نکردند و آمریکا را محکوم کردند و او منزوی شد و یکبار دیگر امروز منزوی شد و جلسهای را تشکیل داد تحت عنوان مسأله عدم اشاعه و البته هدفش این بود که برجام را تضعیف کند و یک فشاری به ایران وارد کند، اما به هدفش نرسید و درست معکوس شد و این جلسه شورای امنیت تبدیل شد به یک جلسه با نظر بسیار روشن و قاطع در حمایت از برجام. بنابراین این دو حادثه در این چند روزی که در نیویورک بودیم جالب توجه بود. حالا شورای امنیت معمولاً تلخ و شیرین زیاد دارد ولی این چند روزی که ما بودیم دو کار شورای امنیت کرد که بسیار جالب بود. امیدواریم همین راه را شورای امنیت همیشه ادامه دهد.