مدیر عامل شرکت ابوویند:
بانک مرکزی برای تبدیل ارز همکاری نمیکند/ سرمایه گذار خارجی بجای یورو، باید یوان چین تحویل بگیرد
نیروگاه های گازی و سیکل ترکیبی در تابستان که بیشترین نیاز کشور به برق است، بدلیل گرمای هوا، با کاهش راندمان روبرو هستند. گفت: زمان راه اندازی نیروگاه های خورشیدی بسیار کمتر از نیروگاه های سیکل ترکیبی است و این بدان معناست که برای اجتناب از خاموشی های سال آینده، نیروگاه های تجدید پذیر می توانند به سهم خود نقش مهمی ایفا کنند.
به گزارش چابک آنلاین به نقل از ایلنا، زنگنه، مدیر عامل شرکت ابوویند در پنجمین کنفرانس و نمایشگاه انرژی خورشیدی ایران با موضوع "بررسی چالشهای فضای کسب و کار انرژیهای تجدیدپذیر در سال 97اظهارداشت: شرکت ما در حدود 2 سال قبل اولین پروژه خود را با ظرفیت 3/1 مگاوات در انرژی های خورشیدی در دامغان آغاز کرد و با اینکه دامغان در نزدیکی تهران قرار گرفته است، شهری کمتر توسعه یافته به حساب می آید و فعالیت صنعتی در آن منطقه شکل نگرفته است. برای مثال شهرک صنعتی که پروژه ما در آن واقع است، پروژه خورشیدی شرکت ما تنها پروژه انجام شده آن است.
وی افزود: از دیگر مزایای این پروژه می توان به وجود پیمانکاران ایرانی در کنار پیمانکاران خارجی اشاره کرد که در حقیقت آموزش مناسبی بود تا بتوان ار تجربیات پیمان کاران خارجی بهره ببرند و در آینده نصب و راه اندازی پروژه ها را با پیمان کاران ایرانی انجام داد.
زنگنه تصریح کرد: قرار بر این بود تا این پروژه به عنوان طرح پایلوت انجام شود و در صورت موفیت آمیز بودن آن، فاز دوم آن اجرایی شود، اما علاوه بر عدم تخصیص ارز مشکلات دیگری نیز بر سر راه توسعه قرار گرفت.برای مثال سرمایه گذاران خارجی شرکت ما منابع خود را به صورت یورو وارد می کنند و دولت ایران نیز باید این امکان را فراهم آورد که درآمد نهایی نیز به یورو تبدیل شود و از ایران خارج شود.اما درآمد فروش برق به شکل ریال وارد شده و بانک مرکزی نیز همکاری لازم را در خصوص تبدیل انجام نمی دهد. بانک مرکزی به سرمایه گذار ما گفته است که تبدیل پول باید به یوان چین انجام شود، و از طریق سیستم صرافی با 8 درصد کارمزد به اروپا انتقال یابد. اما سوال مهم این است که آیا این سود این صنعت به میزانی بالا است که 8 درصد آن به صراف چینی تعلق گیرد؟
کاهش راندمان نیروگاه های گازی در تابستان و تلفات در شبکه انتقال
زنگنه در ادامه گفت: یکی از وظایف اصلی کنونی وزارت نیرو عبور از پیک مصرف برق در تابستان است و به همین منظور سالانه به احداث نیروگاه های گازی و سیکل ترکیبی می پردازد تا فقط جوابگوی پیک مصرف برق کشور در تابستان باشد. این در حالی است که نیروگاه های گازی و سیکل ترکیبی، که درصد مصرف برق کشور را تامین می کنند، در تابستان خروجی این نیروگاه ها به علت افزایش دمای هوا با افت شدید رو به رو می شود و می توان گفت کاهش راندمان تابستان در این نیروگاه ها حداقل 8 درصد خواهد بود. این بدان معناست که برای رفع پیک شبکه کشور،ما نیروگاهی را تاسیس می کنیم که در شرایطی که بیشترین نیاز را به تولید برق داریم، با حداقل راندمان کار می کند.
وی بیان کرد: نکته دیگر آن است که نوعا نیروگاه های سیکل ترکیبی و گازی نیروگاه های بزرگ مقیاسی هستند و برق تولیدی می بایست از محل تولید به محل مصرف منتقل شود، بنابراین با افت ولتاژ و تلفات در شبکه انتقال مواجه خواهیم شد که میزان آن در حدود 12 درصد است که بخشی از آن به علت فرسوده بودن تجهیزات شبکه توزیع است ولی عامل اصلی دور بودن این نیروگاه ها از محل مصرف است.
نیروگاه خورشیدی تولید در محل مصرف را میسر می سازد
زنگنه یاد آور شد: یکی از مزایای مهم نیروگاه های خورشیدی، امکان فراهم آمدن تولید در محل مصرف است. از این رو می توان توسط آنها از افت 12 درصدی انتقال اجتناب کرد.برای نشان دادن تاثیر بخشی این 12 درصد ذکر این مثال لازم است که اگر ظرفیت قابل تولید شبکه را 56 هزار مگاوات در نظر بگیریم، تنها 10 درصد آن معادل میزان کمبود برق در ساعات پیک را جبران خواهد کرد.
وی ادامه داد: مهم ترین نکته در خصوص انرژی های تجدید پذیر پیک تولید تابستانه هست، همان طور که می دانید در فصل تابستان با بیشترین میزان تابش خورشید رو به رو هستیم، در نتیجه نیروگاه های خورشیدی قادرند پیک ظهر هنگام را به خوبی پوشش دهند.
زنگنه تصریح کرد: همچنین الگوی بادی در نیروگاه های بادی نیز دقیقا در همین زمان اتفاق می افتد.الگوی جریان باد در مناطق بادخیز کشور مانند قزوین، خراسان رضوی، خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان و .... تقریبا از ساعت 10 صبح شروع شده در هنگام 3 بعد از ظهر به حداکثر میزان خود می رسد و تا ساعت 8 شب ادامه می باید و پس از آن با افت مواجه می شود. جالب است که بیشترین میزان وزش باد در این مناطق در چهار ماه خرداد تا انتهای شهریور یعنی دقیقا در زمان پیک مصرف برق است.بنابراین به صراحت می توان گفت میزان تولید در تجدید پذیرها دقیقا متناسب با پیک مصرف برق کشور است و نکته قابل توجه این است که در کشور ایران بر خلاف کشورهای اروپایی حداکثر تولید باد در فصل تابستان و منطبق بر پیک مصرف برق می باشد.
وی متذکر شد: مضاف بر همه موارد ذکر شده زمان راه اندازی این نیروگاه ها بسیار کمتر از سایر نیروگاه های سیکل ترکیبی است و این بدان معناست که برای اجتناب از خاموشی های سال آینده، نیروگاه های تجدید پذیر می توانند به سهم خود نقش مهمی ایفا کنند.
زنگنه بیان کرد: بنابراین با در نظر گرفتن کاهش راندمان نیروگاه سیکل ترکیبی، افزایش ضریب دسترسی نیروگاه های بادی و خورشیدی در تابستان، و متناسب بودن تولید آن ها با الگوی تولید پراکنده می توان به صراحت اعلام کرد که می بایست در این حوزه تجدید نظر های جدی صورت بپذیرد.