دانشمند:
دولت میخواهد ثبات را به اقتصاد بازگرداند
عضو هیات رییسه اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران درباره احتمال ایجاد تغییر در بازار پرنوسان ارز، طلا و... گفت: بستگی به تصمیمات دولت دارد، ولی حتما دولت میخواهد ثبات را به اقتصاد بازگرداند و بهدنبال انجام کارها در ثبات و آرامش است.
به گزارش چابک آنلاین به نقل از خبرآنلاین، وضعیت اقتصاد ایران چندی است که بحرانی شده و مشکلات فراوانی در بخشهای مختلف قابل مشاهده است؛ بهطوری که با افزایش میزان نارضایتیها، سرانجام رییسجمهور دست به تغییر رییسکل بانک مرکزی زد تا شاید مرهمی باشد بر التهاب بازار ارز و طلا.
به اعتقاد بسیاری از اقتصادانان و کارشناسان اقتصادی، در شرایط فعلی کشور نیازمند مدیریت اقتصاددانان به جای مهندسان است، زیرا این متخصصان با شناخت از وضعیت و برپایه دانش خود میتوانند راهبرون رفت از این بنبست را بیابند.
عضو هیات رییسه اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران در این باره معتقد است: اینکه اقتصاددانان و یا مهندسان کدامیک باید اقتصاد را بچرخانند، سوال دشواری است، اما باید گفت اقتصاد یک مقوله علمی و تخصصی است و به حتم کسانی که تجرب عملی در بازار اقتصاد ایران داشته باشد، میتوانند و باید مدیریت اقتصاد را در دست بگیرند، زیرا نمیتوان برای نمونه اقتصاددانی را از اروپا بیاوریم و انتظار داشته باشیم؛ بدون آنکه ایران وضعیت اقتصاد و فرهنگ ما را بشناسند، شرایط را مدیریت کند که اصلا او نمیتواند.
مسعود دانشمند افزود: برای تمام راهحلهایی که برای اقتصاد بیماری مانند اقتصاد فعلی ما در کتابها آمده است، اگر قرار بود از کتابها استفاده کنیم که تاکنون این اتفاق افتاده بود. به نظرم باید اقتصاد ما چرخش و جراحی کامل کند و به سمت تولید حرکت کند؛ نه به سمت بازرگانی و نفت را حتما از اقتصاد جدا کنیم.
پاشنه آشیل اقتصاد
وی تصریح کرد: تا مساله جدا کردن اقتصاد از نفت را مطرح میکنیم، عدهای میگویند که تحریم هستیم و... . همین است که میگویم چون در تحریم هستیم، باید میزان وابستگی به نفت برای گذر از این شرایط را بیشتر کنیم که در اصل پاشنه آشیل خود را نمایان کردهایم.
رییس اتاق بازرگانی ایران و امارات بیان کرد: در راه جراحی اقتصاد به اعتقاد بنده پول حاصل از فروش نفت را اصلا نباید وارد اقتصاد کنیم، بلکه آن را باید در یک بانک( فکر کنیم بانک خارجی است) نگه داریم؛ البته بانکی به جز صندوق توسعه ملی باشد که دولت هر وقت منابع مالی کم میآورد، از آن برداشت میکند، یعنی پول حاصل از درآمدهای نفتی در بانکی مستقل از دولت و با هیات مدیرهای مستقل نگهداری شود و برای نمونه اگر دولت نیازمند تامین اعتبار برای واردات نهادههای دامی، شکر، برنج و... شد، بتواند از این ارز استفاده کند و در قالب وام و در موعد مقرر نیز اقساط خود را بپردازد.
این فعال اقتصادی گفت: حتی اگر صنایع نیز به تامین بودجه نیاز داشتند، میتوانند از این بانک وام بگیرند و در موعد مقرر پرداخت کنند. به این صورت درآمد حاصل از فروش نفت دوباره در این بانک ذخیره میشود و دولت باید فکر کند همانند بانکهایی خارجی ملزم به پرداخت تعهدات خود است که در نهایت این حرکت منجر به جراحی اقتصاد در قالب جدا شدن از وابستگی به نفت خواهد شد.
لزوم خروج دولت از بنگاهداری
دانشمند در ادامه تاکید کرد: دولت همچنین باید از بنگاهداری به صورت کامل خارج شود و نگوید در حوزه خودرو، فولاد و... به دلایل استراتژیک مانده، بلکه این حوزهها را نیز باید رها کند و تنها بر وظیفه هدایت، نظارت و حمایت خود عمل کند؛ در این صورت میتوان به کوچک و چابکسازی دولت امیدوار بود.
رییس اتاق بازرگانی ایران و امارات خاطرنشان کرد: متاسفانه تجربه ادغام ورزارتخانهها نشان داده هیچگونه کوچکسازی در واقع استفاده نیفتاده و نهتنها از تعداد ساختمانهای قبلی کم نشده، بلکه بر آنها نیز افزوده شده است.
وی گفت: برای گذر این شرایط فعلی یکی از راهها کوچکسازی است که دولت باید به آن توجه ویژه نشان دهد و در راه بهکارگیری نیروهای کیفی و متخصص گام بردارد.
این فعال اقتصادی عنوان کرد: برای رسیدن به نتیجه مطلوب باید صبر داشت و همه دستگاهها و ردهها باید با هم این جراحی را شروع کنند که در نهایت میتوان به تغییر شرایط امیدوار بود.
وی ادامه داد: دولت باید حمایت خود را از صنایع کوچک و متوسط بیشتر کند و شرایط این واحدها را سامان دهد تا به تولید کردن اقدام کنند؛ البته باید توجه داشت دولت باید نظارت خوبی بر روند کیفیت و قیمت کالاها داشته باشد و اجازه ورود کالاهای مشابه از نظر قیمت و کیفیت را به کشور ندهد.
دانشمند گفت: باید به سمت تولید و اشتغال بدون اتکا بر درآمدهای نفتی گام برداریم که در نهایت دولت توانمند خواهد شد و در این راه نیازمند اطلاح نظام بانکی، نظام گمرکی، واردات و صادرات و... هستیم در این صورت میتواند اقتصاد را به روی ریل و خط جدید هدایت کرد.
تغییر بیفایده رییسکل بانک مرکزی
عضو هیات رییسه اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران درباره تاثیر تغییر رییسکل بانک مرکزی بر شرایط بحرانی بازار فعلی تصریح کرد: با قانونی که ما اکنون داریم و بانک مرکزی در اصل صندوقدار دولت است و نه مدیریت بازار پولی، باید گفت سیف کار خود را خوب انجام داده و همتی نیز کار خود را خوب انجام خواهد داد و شاید کمی تفاوت وجود داشته باشد در کندی و تندی انجام امور، اما تغییرات اساسی در روشهای بانک مرکزی نداریم و در زمان بهمنی و شیبانی و سیف و... امور به یک شیوه انجام میشد، باید تاکید کرد که بر اساس قانون بانک مرکزی هر کس که در جایگاه مدیریت مینشیند، در اصل صندوقدار دولت است.
وی خاطرنشان کرد: ما بانک مرکزی به آن معنایی که در فرانسه، انگلستان، آمریکا و... هست؛ نداریم و باید قانون بانک مرکزی را عوض کنیم و هنوز به قانون استقلال بانک مرکزی که اکنون در مجلس است، نپرداختهایم.
دولت به دنبال آرامش و ثبات بازار
عضو هیات رییسه اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران درباره احتمال ایجاد تغییرات در بازار پرنوسان ارز و... گفت: بستگی به تصمیمات دولت دارد و حتما دولت میخواهد ثبات را به اقتصاد بازگرداند و به حتم به دنبال انجام کارها در ثبات و آرامش است. برای این کار دولت دارای ابزارهای مختلفی است و دولت باید تصمیم بگیرد و تصور میکنم به این نتیجه برسد.
کاسبان تحریم چه کسانی هستند؟
دانشمند درباره کاسبان تحریم و اینکه چه کسانی هستند، گفت: معمولا در زمان تحریم نیازمند مواداولیه و مواد غذایی برای کارخانهها هستیم، بنابراین به کسانی که میشناسیم، امکان واردات این مواد را میدهیم تا نیاز مردم تامین کرد و در بازار با کمبود مواجه نشویم، بنابراین در زمان تحریم طبیعی است که قیمتها مقداری بالا و پایین شوند و یا کیفیت برخی کالاها بدتر شود و برعکس این افراد در اصل تبدیل به کاسبان تحریم میشوند.
وی خاطرنشان کرد: اگر میخواهیم درگیر حضور کاسبان تحریم نشویم، باید شفافیت را به طور کامل دنبال کنیم. یعنی به جای سپردن تامین نیاز جامعه به شیوه پنهانی و زیرمیزی به طور شفاف اعلام کنیم که به چه مواردی نیاز است و هرکس میتواند نسبت به واردات اقدام کند و دولت نیز ارز و دلار و... را تامین خواهد شد و به این صورت تمام موارد به صورت شفاف انجام خواهد شد و این تنها راه مبارزه با کاسبان تحریم است.