ترانزیت کالا ۳۰ درصد افت کرد
مدیرکل تجاریسازی و تشکلهای وزارت راه و شهرسازی، تضعیف ترانزیت و مرتبط دانستن آن با موضوع قاچاق را مغایر با اهداف نظام دانست و از کاهش ۳۰ درصدی ترانزیت در سال گذشته خبر داد.
به گزارش چابک آنلاین به نقل از پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، «امین ترفع» گفت: برخی به دنبال مطرحکردن این موضوع هستند که ترانزیت عامل قاچاق کالا در کشور است و با این عنوان در پی کمرنگکردن یکی از مهمترین بخشهای حملو نقل کشورند. این درحالی است که در تمام برنامههای کلان کشور از جمله برنامه ششم توسعه و سیاستهای اقتصاد مقاومتی به این حوزه اشاره شده است.
وی با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری در خصوص نقش ترانزیت در حملو نقل کالا یادآور شد: برای مثال ایشان در نوروز سال ۹۳ در حرم امام رضا(ع) عنوان کردد «حمل و نقل ترانزیت یکی از فرصتهای بزرگ کشور است که از جنوب به دریای آزاد و از شمال به آبهای محدود منتهی میشود. همسایههای ما ۳۷۰ میلیون نفر جمیعت دارند و میزان ارتباط با کشورهای همسایه برای رونق اقتصادی کشور ما بسیار مهم است.»
مدیرکل تجاریسازی و تشکلهای وزارت راه و شهرسازی آماری در باره میزان ترانزیت کالا در دو سال گذشته ارایه کرد و گفت: سال ۹۷ حدود ۱۰.۴ میلیون تن ترانزیت در کشور انجام شد که این میزان در سال ۹۸ به ۷.۶ کاهش یافته است.
وی تصریح کرد: بر اساس این آمار کاهش ۳۰ درصدی در ترانزیت کالا داشتهایم بنابراین نیازمند یک اراده جدی در سطح ملی برای جبران و تقویت مزیتهای رقابتی ترانزیتی هستیم و ۲۴ دستگاهی که در این حوزه تاثیرگذارند باید این آمار را به عنوان هشدار در نظر بگیرند تا مزیت کشور در حوزه ترانزیت کمرنگ نشود.
ترفع ادامه داد: همچنین در بند ۴ ابلاغیه برنامه ششم توسعه آمده است« توسعه پیوندهای اقتصادی و تجاری متقابل و شبکه ای کشور به ویژه کشورهای آسیایی جنوب غربی و تبدیل شدن به قطب تجاری و ترانزیتی باید اجرایی شود.» در ابلاغ سیاستهای اقتصاد مقاومتی نیز توسعه و اصلاح شبکه حملو نقلی با توجه به نگرش شبکه ای توسعه محور،آمایش سرزمین، ملاحظات دفاعی و سودآوری ملی و موقعیت ترانزیتی کشور مورد تاکید قرار گرفته است.
ترفع ادامه داد: تاکید مکرر بر ترانزیت در قوانین بالادستی بر اهمیت ترانزیت و نقش آن در امنیت ملی و افزایش توان ژئوپلیتیکی اشاره دارد، بنابراین ضربه زدن به ترانزیت کشور مغایر با سیاستهای کلان کشور است.
وی با بیان این که موقعیت جغرافیایی کشور باعث شده تا ترانزیت به یکی از مهمترین ابزارهای ایجاد چسبندگی اقتصادی با کشورهای همسایه تبدیل شود، گفت: باید به گونهای روابط خود را در حوزه ترانزیت توسعه دهیم که حتی در شرایط بحرانی مانند کرونا نیز این روابط قطع نشود، همان طور که این اتفاق افتاد و ارتباط ما با برخی کشورهای همسایه علی رغم تمام محدودیتها رخ داد.
ترفع با اشاره به تاریخ ترانزیت در کشور گفت: ترانزیت در کشور ما تاریخ دیرینهای دارد، در دوران صفویه با هدف افزایش نقش کشور در جاده ابریشم، برنامهریزی شد تا هزار و یک کارونسرا در کشور ساخته شود و هدف این بود در مسیر جاده ابریشم که تجار از ملیتهای مختلف تردد میکنند، تردد و تبادلات تجاری با حداقل هزینه و حداکثر تسهیلات رخ دهد. از سوی دیگر در مجاورت کاروانسراها، بازار و مسجد ساخته میشد و این آمیختگی فرهنگی، اجتماعی و مذهبی از قرنهای گذشته در بحث ترانزیت ایران وجود داشته است.
وی، ادامه داد: امروز نیز برای توسعه این روابط و نیز به منظور ارتقاء موقعیت ژئوپلیتیک همواره باید مزیت نسبی جغرافیایی موجود را به مزیت رقابتی تبدیل کنیم و این امر با کاهش هزینهها، کاهش زمان سفر و توسعه کنترلهای هوشمند بجای نظارت های مداخلهگر و هزینهزا به دست میآید.