روابط تجاری ایران و کره جنوبی در حوزه نفت کمرنگ شده است
در حالی که این هفته فعالان بازار نفت و سرمایهگذاران منتظر انتشار آمار اقتصادی کشورهای آسیایی هستند تا از میزان تأثیرگذاری ویروس کرونا بر تقاضای نفت باخبر شوند، گزارشهایی از میزان عرضه و تقاضای نفت به گوش میرسد که میتواند قیمتها را به سمت نرخهای پایینتر سوق دهد.
به گزارش چابکآنلاین به نقل از ایران، اما مؤسسه اس اند پی گلوبال میگوید که رسیدن قیمت هر بشکه نفت به ۴۰ دلار به نفع کشورهای حاشیه خلیج فارس نیست، چراکه این موضوع سبب میشود رتبه اعتباری کشورهای حاشیه خلیج فارس به BBB (ریسک بالا) نزدیک شود و میزان اقتدار صادرکنندگان خاورمیانه را پایین بیاورد.
سوختهای هیدروکربوری بهطور میانگین، ۸۱ درصد از درآمدهای صندوقهای ثروت ملی کشورهای حاشیه خلیج فارس را تشکیل میدهند و پیشبینی میشود شتاب تنوعبخشی به اقتصاد این کشورها، همچنان تدریجی باشد.
در همین حال بانک امریکایی گلدمن ساکس پیشبینی خود از قیمت نفت را ۱۰ دلار کاهش داده و نیز رویکرد بدبینانه خود نسبت به بازار نفت را تشدید کرده و پیشبینی قیمت نفت در سه ماه نخست سال ۲۰۲۰ میلادی را با ۱۰ دلار کاهش به ۵۳ دلار رسانده است. به گزارش پایگاه خبری اویل پرایس، علت این کاهش پیشبینیها، تأثیر منفی ویروس کرونا بر اقتصاد چین است. با فرض بازسازی تقاضای جهانی در ماه مه سال ۲۰۲۰ میلادی، رشد تقاضای جهانی نفت در این سال به جای ۱.۱ میلیون بشکه در روز، تنها ۶۰۰ هزار بشکه در روز خواهد بود و بازار جهانی در نیمه نخست این سال با یک میلیون بشکه در روز عرضه مازاد روبهرو خواهد بود. روز گذشته و در زمان تنظیم این گزارش قیمت هر بشکه نفت خام برنت 57.33 دلار و هربشکه نفت خام سبک امریکا(WTI) 52.12 دلار بود.
عرضه نفت بیشتر میشود؟
در شرایطی که ساختارهای بازار نفت در سمت تقاضا در حال تضعیف است، وزیر نفت کویت میگوید که تولید آزمایشی نفت از منطقه مرزی بیطرف میان این کشور و عربستان، آغاز شده است. رویترز با اعلام این خبر نوشت: خالد الفاضل، وزیر نفت کویت، اعلام کرده است که تولید آزمایشی از میدانهای وفره و خفیج در منطقه بیطرف میان این کشور و عربستان، از یکشنبه، ۲۷ بهمنماه آغاز شده است. تولید آزمایشی از دو میدان در منطقه بیطرف، بتدریج افزایش مییابد تا به سطح عادی برسد. وزیر نفت کویت همچنین پیشبینی کرد مجموع تولید نفت از منطقه بیطرف پیش از پایان سال ۲۰۲۰ میلادی به ۵۵۰ هزار بشکه در روز برسد. این درحالی است که بازار با مازاد عرضه نفت مواجه است و اعضای اوپک متعهد به کاهش تولید تا ماه مارس یعنی 3 ماه نخست سال 2020 هستند.
در همین حال خبرهایی به گوش میرسد که بزودی عربستان صادرکننده گاز میشود. این کشور افزایش صادرات محصولات پتروشیمی در آینده نزدیک را نیز دنبال میکند. به گزارش مؤسسه خبری پلاتس، عبدالعزیز بن سلمان وزیر انرژی عربستان این موضوع را اعلام کرده و میگوید: عربستان سعودی، بزرگترین صادرکننده نفت خام جهان، در نظر دارد گاز و محصولات پتروشیمی را به صادرات خود اضافه کند و اخبار مربوط به این تحولات خیرهکننده بزودی اعلام میشود. خالد الفالح، وزیر انرژی پیشین عربستان در ماه مارس ۲۰۱۹ اعلام کرده بود این کشور موفق به کشف منابع عظیمی از گاز طبیعی در دریای سرخ شده است.
جهش واردات نفت کره جنوبی از امریکا
در بخش عرضه نفت یک اتفاق دیگر نیز جریان دارد. بازار کشورهای تحت تحریم و فشارهای امریکا در حال کوچک شدن توسط کشورهای دیگر تولید کننده نفت خام است. به نوعی که تحریمهای امریکا مانع از روابط تجاری ایران و کره جنوبی در حوزه نفت شده اما خبرهایی از جهش واردات نفت کره جنوبی از امریکا به گوش میرسد که نشان دهنده بخشی از اهداف تحریمی امریکا یعنی بازارگشایی برای نفت خود است. در این باره رویترز گزارش داده که آمارهای گمرکی کره جنوبی نشان داد واردات نفت این کشور از امریکا در ماه ژانویه امسال ۵۳.۳ درصد نسبت به پارسال افزایش یافته است. طبق آمارهای گمرکی، کره جنوبی که پنجمین واردکننده بزرگ نفت جهان به شمار میآید، در ماه ژانویه امسال یک میلیون و ۷۲۰ هزار تن نفت از امریکا وارد کرد که معادل ۴۰۶ هزار و ۵۵ بشکه در روز است. این در حالی است که واردات نفت کره جنوبی از امریکا در ماه ژانویه سال ۲۰۱۹ میلادی ۱.۱۲ میلیون بشکه و در ماه دسامبر سال ۲۰۱۹ میلادی ۱.۶۸ میلیون تن بود. در ماه ژانویه امسال، امریکا پس از عربستان، دومین تأمینکننده بزرگ نفت کره جنوبی بود. در همین حال دولتهای هند و روسیه گفتوگوها در مورد یک قرارداد نفتی را برای واردات بلند مدت نفت روسیه توسط هند نهایی کردهاند. به گزارش بیزینس لاین، طبق این قرارداد، هند از منطقه خاور دور روسیه نفت وارد میکند. این قرارداد کمک میکند هر دو کشور به هدف 25 میلیارد دلار تجارت دوجانبه سالانه دست یابند.