صندوق بیمه از زیتون کاران گلستانی حمایت نمیکند
عدم حمایت صندوق بیمه از زیتون کاران گلستانی در زمان سرمازدگی موجب شد تا بعد از گذشت دو سال کشاورزان محصولاتی با درآمدی بیشتر و از ریسکپذیری کمتری برخوردار هستند را جایگزین زیتون کنند.
به گزارش چابکآنلاین به نقل از فارس، زیتون محصولی استراتژیک محسوب میشود که در صورت توسعه کشت آن میتوان شاهد ایجاد ارزش افزوده بالا و از سویی بینیازی کشور از واردات روغن زیتون بود.
طی سالهای اخیر مسولان گلستانی،کشاورزان را به کشت زیتون در اراضی شیبدار تشویق کردند و البته قول مساعد دادند که این محصول میتواند درآمد بالایی برای آنها ایجاد کند.
از این رو کشاورزان زیادی به کشت زیتون در اراضی شیبدار پرداختند اما سرمازدگی در سال ۱۳۹۶ خسارتهای فراوانی به باغهای زیتون استان وارد کرد تا جایی که تا دو سال درختان زیتون محصولی نداشتند. رخ دادن این حادثه بار دیگر ثابت کرد که مسوولان با وجود وعدههای بیشمار درست در زمانی که کشاورزان به آنها نیاز دارند به هر شیوه و روشی از مسولیت خود سر باز میزنند و دوباره قصه تکراری کشاورز و مشکلات لاینحل اوست که باقی میماند.
عدم حمایت صندوق بیمه از زیتونکاران گلستانی در زمان سرمازدگی موجب شد تا بعد از گذشت دو سال کشاورزان از کشت این محصول خودداری کرده و ترجیح دهند در اراضی خود کشت محصولاتی که برای آنها درآمدی حاصل میکند و از ریسک پذیری کمتری برخوردار است را جایگزین زیتون کنند.
نبود خرید تضمینی، عدم تعهد صندوق بیمه در هنگام خسارت محصول و ناکافی بودن صنایع تبدیلی از جمله مشکلات زیتون کاران گلستانی محسوب میشود در کنار تمام این مشکلات، هم چنان مسولان گلستانی اصرار بر توسعه باغهای زیتون در اراضی شیبدار دارند تا جایی که گلستان به عنوان پایلوت طرح توسعه باغهای مثمر در اراضی شیبدار انتخاب و قرار است طرح توسعه ۵۰ هزار هکتاری زیتون در اراضی گلستان اجرا شود.
عدم حمایت بیمه از خسارت سرمازدگی به درختان زیتون/ تنها محصول زیتون شامل بیمه میشود
نائب رئیس شورای ملی زیتون کشور در خصوص عدم استقبال کشاورزان از تغییر الگوی کشت خود اظهار کرد: دو سال پیش شاهد سرمازدگی شدیدی در گلستان بودیم، بالغ بر ۹۰ درصد زیتون استان دچار خسارت شد و طی ابن دو سال هیچ برداشتی از باغهای زیتون نداشتیم.
مهدی صفریپور تصریح کرد: فصل زیتون هنوز به اتمام نرسیده و نمیتوان برآوردی از باردهی زیتون ارائه کرد اما پیشبینی میشود حدود ۶۰ درصد باغهای استان بارده شده باشند.
وی با بیان اینکه زیتون از میوههایی است که در صورت کاشت و توسعه توجیه اقتصادی بالایی دارد،افزود: حدود چهار سال زمان میبرد تا باغدار منتظر به بار نشستن میوه درخت باشد وقتی سرمازدگی در گلستان اتفاق افتاد و حمایتهایی که زیتونکاران انتظار دریافت آن را داشتند، دریافت نکردند موجب بیانگیزگی کشاورزان شد در نتیجه آنها ترجیح دادند باغهای خود را تغییر کاربری داده و به سمت کشاورزی و کاشت محصولات دیگر در باغهای خود بروند.
رئیس انجمن زیتون کاران گلستان، زیتون را از الویتهای تعریف شده نظام جمهوری اسلامی عنوان کرد و گفت: ایران کشوری است که در زمینه مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی آمار بالایی دارد تنها روغنی که به پایین آوردن این آمار کمک میکند روغن زیتون است، در واقع گلستان در سطح کشور بهترین کیفیت روغن زیتون را دارد وقتی ۹۰ درصد روغن خوراکی وارد میشود بهتر است به سمت خودکفایی تولید روغن برویم.
صفریپور خاطرنشان کرد: یکی از مشکلات زیتون کاران عدم پوشش مناسب بیمه است در واقع بیمه شمولیت کافی ندارد،تنها محصول زیتون شامل بیمه میشود در حالی که چهار سال زمان لازم است تا درخت زیتون به باردهی برسد از این رو هنگام سرمازدگی، بیمه کشاورزان را رها کرد و همین امر موجب بیرغبتی برای کشت زیتون در استان شد.
تولید 10 درصد از زیتون کشور در گلستان
به گفته مدیر باغبانی جهاد کشاورزی گلستان، ۱۰ درصد از زیتون کشور در استان تولید و گلستان جزو استانهای شاخص در تولید این محصول محسوب میشود تا جایی که بالغ بر ۵ هزار خانوار گلستانی در این بخش فعالیت میکنند و سالانه ۷ هزار تن زیتون و ۵۰۰ تن روغن زیتون در استان استحصال میشود.
مهدی لطفیزاده با اشاره به دلایل توسعه کشت زیتون گفت: زیتون درختی است که در برابر خشکی مقاوم و در شرایط سخت امکان رشد آن فراهم است از آنجایی که گلستان یک استان سیلخیز محسوب میشود و معمولأ آغاز سیل از اراضی شیبدار فاقد پوشش است این امر اهمیت توسعه باغهای زیتون را آشکار میکند به خصوص اینکه این محصول در افزایش اقتصاد خانواده روستایی نقش مهمی دارد.
وی اضافه کرد: با توجه به ارزشافزوده زیتون استقبال نسبتأ خوبی از کشت آن در استان انجام شده اما کافی نیست.
درخت و محصول زیتون تحت پوشش بیمه قرار میگیرند
مدیر باغبانی جهاد کشاورزی گلستان با بیان اینکه رکورد ۱۱ تن تولید زیتون در هکتار را تجربه کردهایم و حدود ۷۰ نفر باغدار در سطح ۳۰۰ هکتار عضو تعاونی زیتون داران کشور هستند افزود: این امر بیانگر پتانسیل بالای تولید زیتون در استان است و بالغ بر ۲ میلیون اصله نهال شناسنامه دار در نهالستانهای استان تولید میشود و ۳۵۰ کارشناس پهنه در مراکز جهاد کشاورزی آماده ارائه کارشناسیهای فنی به کشاورزان زیتون کار هستند.
لطفیزاده در خصوص مشکلات بیمه زیتونکاران گفت: امسال اتفاق خوبی در بحث بیمه افتاد درخت و محصول هر دو شامل بیمه میشوند با این وجود یکی از بحثهای مهم در بحث زیتون اقداماتی است که باغدار باید در بحث مدیریت، هرس، تغذیه، مبارزه با آفات و بیماریهای که درخت در شرایط محیطی متحمل میشود را انجام دهد.
بر اساس این گزارش، در حالی که به گفته مسولان طرح توسعه ۵۰ هزار هکتاری زیتون در گلستان، میتواند کشور را از واردات روغن زیتون بینیاز و خودکفا کند اما مشاهده میشود زیرساختهای لازم برای تشویق و ترغیب کشاورزان برای کاشت این محصول در استان فراهم نیست متأسفانه طی سالهای اخیر به دلیل عدم تعهد برخی مسوولان به وعدههای خود اعتماد میان مردم و آنها از بین رفته است اکنون زمان آن رسیده مسوولان از ارائه آمار، ارقام و پیشبینیها کمی فاصله گرفته و در کنار مردم وارد میدان عمل شده تا شاهد مشکلات کمتر در جامعه و توسعه کشور باشیم.