سینماگران به هزار و یک دلیل امکان پرداخت رقم حداقلی حق بیمه را ندارند

مدیرعامل «خانه سینما» در اولین گفتگوی رسانه‌ای مشروح خود، درباره مهمترین حاشیه‌های این نهاد صنفی از اعتراضات بیمه‌ای تا انتقادات نسبت به ورود سینماگران به سیاست، توضیحاتی ارائه کرد.

سینماگران به هزار و یک دلیل امکان پرداخت رقم حداقلی حق بیمه را ندارند

به گزارش چابک‌آنلاین به نقل از مهر، منوچهر شاهسواری تهیه‌کننده باسابقه سینما است که از تیرماه سال ۹۵ عهده‌دار مدیرعاملی «خانه سینما» شده است. وی در طول این سال‌ها با رسانه‌ها مصاحبه نکرد و ترجیح داد که بیشتر در سکوت بر فعالیت‌های این نهاد صنفی، تمرکز داشته باشد.

در این مصاحبه،‌ به مسائل مختلفی از جمله اعتراضات هنرمندان به بیمه «سرمد» که عهده‌دار بیمه تکمیلی سینماگران شده و حواشی بسیاری به همراه داشته است، فعال شدن کمیته تطبیق برای غربال‌گری اصناف که موجب نگرانی بسیاری برای اعضای «خانه سینما» بود، بحث حواشی برگزاری انتخابات هیات مدیره «خانه سینما»، دریافت مالیات از هنرمندان، ورود «خانه سینما» و سینماگران به مباحث سیاسی و نسبت دولت با سینما پرداختیم.

مدیرعامل «خانه سینما» اعتراض‌های اخیر سینماگران به مسائل بیمه‌ای را «به‌حق» توصیف می‌کند و در عین حال تأکید دارد که روند حل این مشکلات تسریع شده است. شاهسواری همچنین در این گفتگو خبر می‌دهد که «خانه سینما» از بودجه داخلی برای کمک به بیماران خاص عضو «خانه سینما» برای رفع مسائل بیمه‌ای استفاده می‌کند.

روایت شاهسواری از نسبت فعالیت‌های این نهاد صنفی با دنیای سیاست و نیز ملاحظات مدنظر مدیران «خانه سینما» برای خالص‌سازی صنوف سینمایی از دیگر بخش‌های این گفتگو است.

* آقای شاهسواری،‌ به‌عنوان مدیرعامل «خانه سینما» و بعد از گذشت ۳ سال فعالیت در این سمت و سکوت در برابر رسانه‌ها، چه شد تصمیم گرفتید این سکوت را بشکنید؟

شاید لازم باشد گاهی اوقات برخی از حرف‌ها را زد و نکاتی را تشریح کرد، اگر در این سال‌ها گفتگو نکرده‌ام معنای آن بی‌احترامی به همکارانم در رسانه‌ها نیست، بلکه فکر می‌کنم که بیشتر باید کار کنیم تا اینکه حرف بزنیم. مساله دیگر ناشی از روحیه شخصی من است. برخی از دوستان میل و توانایی لازم برای گفتگو دارند و برخی مانند من هم میل و هم توانایی کمی در این زمینه دارند.

 * اتفاقاً این روزها «خانه سینما» درگیر حواشی بسیاری است که البته اعتراضاتی را نیز از سوی صنوف سینمایی به همراه داشته است، از جمله این اعتراضات هم بحث بیمه تکمیلی «سرمد» و خدمات مربوط به آن است. به‌خصوص که شایعاتی نیز وجود دارد که مدیرعامل «خانه سینما» و یا دیگر اعضای هیات مدیره خانه، به نوعی وابستگی یا نسبتی با این شرکت بیمه دارند؛ پاسخ شما به این شایعه و اعتراضات چیست؟

پیش از هر چیز باید بگویم که این جمله آخر که برگرفته از نسبت و یا وابستگی به این بیمه است را درک نمی‌کنم؛ چرا که طرف بیمه اساساً ما نیستیم. اجازه دهید اینگونه توضیح دهم که بیمه تکمیلی خدمتی است که از سال‌ها قبل از طریق صندوق اعتباری هنر به بیش از ۲۶ هزار نفر از اهالی فرهنگ و هنر کشور در دسته‌ها و رشته‌های مختلف ارائه می‌شد. در سال ۱۳۹۴ اعضای «خانه سینما» به دلایل ویژه‌ای به تشخیص مدیران سابق خانه و شرایطی که حاکم بود، خودشان طرف قرارداد بیمه می‌شدند. فرض آن‌ها بر این بود که از این طریق می‌توانند خدمات بهتری به هنرمندان ارائه دهند. در زمان مدیریت آقای میرکریمی به دلیل اختلاف نظر با مدیریت وقت صندوق اعتباری هنر، شرایطی به وجود آمد تا «خانه سینما» به صورت مستقیم بحث بیمه را دنبال کند، به این معنا که منابع مالی‌ای که به عنوان «سوبسید بیمه تکمیلی» پرداخت می‌شد، به حساب «خانه سینما» واریز شد و «خانه سینما» طی قراردادی پرداخت‌ها را برعهده گرفت.

تعداد بسیار زیادی از همکاران ما به هزار و یک دلیل گفته و یا ناگفته امکان پرداخت رقم حداقلی حق بیمه که ۲۰۰ هزار تومان برای هر نفر است را ندارند. البته این را باید بگویم که در این بین هر نفر ۸۰۰ هزار تومان برای حق بیمه سوبسید دریافت می‌کنداز ۳ سال پیش بنا بر این شد که «خانه سینما» مدیریت امر بیمه را خود برعهده بگیرد. اما پرداخت سوبسیدها توسط صندوق اعتباری هنر صورت گیرد که قانوناً جزو وظایف این صندوق است و در بودجه سالیانه آن نیز دیده شده است. اما پیگیری این امر توسط «خانه سینما» صورت می‌گرفت. در این میان طرحی در صندوق اعتباری هنر شکل گرفت که براساس آن نرم‌افزاری به نام «بیمانو» طراحی شد. امکان ارسال مدارک، تنظیم و ارزیابی بیمه از طریق این سایت حاصل شد.

نباید فراموش کرد که تا سال ۹۷ بیمه‌ها و مدارک مورد نیاز به صورت کاغذی دریافت و بعد از ارزیابی و دریافت‌های لازم، از طریق نماینده بیمه «خانه سینما» به همکاران پرداخت می‌شد. در این راستا «بیمانو» یک ظرفیت تنظیم و تسریع در ارسال مدارک و ارزیابی‌های ناشی از آن را فراهم کرد و در عین حال تبدیل به یک پرونده پزشکی دردسترس شد.

سال گذشته هیات مدیره «خانه سینما» با بررسی‌های متعددی که داشت مصوب کرد که در سال جاری «خانه سینما» از «بیمانو» استفاده کند و به نظر من این امر تصمیم مناسبی بود، چرا که سایر بخش‌های هنری به غیر از «خانه سینما» که چیزی بالغ بر ۲۶ هزار نفر در سراسر ایران هستند، مدت‌ها بود که از این روش استفاده می‌کردند، غیر از بچه‌های «خانه سینما» دیگران که شامل اعضای خانه تئاتر، خانه موسیقی، هنرهای تجسمی، انجمن نویسندگان و روزنامه‌نگاران می‌شوند از این سیستم، نزدیک به ۳ سال است استفاده می‌کنند.

اشکال دیگری که سینماگران با آن مواجه هستند، این است که تعداد بسیار زیادی از همکاران ما به هزار و یک دلیل گفته و یا ناگفته امکان پرداخت رقم حداقلی حق بیمه که ۲۰۰ هزار تومان برای هر نفر است را ندارند. البته این را باید بگویم که در این بین هر نفر ۸۰۰ هزار تومان برای حق بیمه سوبسید دریافت می‌کند. از طرف دیگر «خانه سینما» مسئولیت تامین منابع مورد نیاز را برعهده گرفت و آن را پرداخت کرد و حدود ۸۰۰ نفر از همکاران ما از طریق کاغذی بیمه شدند.

تاکید می‌کنم هر یک نفر که بخواهد از این بیمه استفاده کند، به معنای این است که یک نفر به بار مالی کل مجموعه اضافه می‌شود. یعنی صندوق اعتباری هنر برای سوبسید، تامین اعتبار می‌کند و آن را به قراردادی که بسته اضافه می‌کند، این درحالی است که شرکت‌های بیمه علاقه‌مند نیستند که در زمان باقی مانده از سال، کار بیمه را انجام دهند. در این زمینه «خانه سینما» جلساتی را با صندوق اعتباری هنر و روسای صنوف برگزار کرد و در نهایت یک طراحی جدید برای روند بیمه هنرمندان صورت گرفت، اولین خواسته هنرمندان این بود که ارسال مدارک برای آن‌ها سخت است، به همین دلیل یک نماینده از بیمه در روزهای یکشنبه و سه‌شنبه در وقت اداری در «خانه سینما» مستقر است و پرونده هنرمندان را دریافت و در صورت نقص در مدارک آن را به فرد اعلام می‌کند.

نکته دیگر که در بیمه تکمیلی وجود داشت، فاصله ارسال مدارک و دریافت حق بیمه بود که البته مشکل بسیار جدی‌ای هم بود. در حال حاضر پول تقریباً ۷۵ درصد پرونده‌های ارسالی از «خانه سینما» به بیمه «سرمد»، به اعضا پرداخت شده است. البته در حوزه دندان پزشکی نقصی داشتیم که اشکالات چند سویه داشت. ولی در حال حاضر روند پرداخت هزینه‌های مربوطه، پس از پیگیری‌ها فراوان آغاز شده است.

شهسواری

* ولی یکی از مشکلات اصلی بیمه‌شدگان، فاصله زمانی پرداخت حق بیمه به بیمه‌شدگان است. همین مساله برای هنرمندانی که بیماری خاص دارند مشکلاتی را به‌وجود آورده است؛ چرا که زمان پرداخت هزینه درمان از سوی بیمه تا نوبت بعدی درمان بسیار زیاد است.

«خانه سینما» از منابع داخلی خود در حوزه بیماری‌های خاص کمک‌های ویژه‌ای می‌کند. آمار و ارقام و فهرست افراد در این زمینه موجود است. ممکن است که از بیماری خاص یک نفر اطلاع نداشته باشیم، اما به محض اینکه نسبت به این امر مطلع شویم، شرایط لازم را فراهم می‌کنیم.

عموماً به این گروه از دوستان به شکل ویژه رسیدگی می‌شود. قرار شده است برای بیماری‌های خاص یک راهکار جدید فراهم شود و قولی نیز از وزارتخانه گرفته‌ایم که به شکل ویژه امکانی را در صندوق فراهم کند تا ما بتوانیم این گروه از افراد را مورد حمایت قرار دهیم. فکر می‌کنم بعد از اعتراض به حقی که از سوی همکاران ما پیش آمد و ما نیز کاملا در جریان جزئیات آن بودیم، رویه‌های حاکم بر این ماجرا به سمت حل و فصل مشکلات، تغییر ماهیت داد و مشکلات موجود بررسی و حل شد. از جمله مشکلاتی که در حوزه بیمه وجود دارد، می‌توان به این نکته اشاره کرد که فرد عضو صندوق اعتباری هنر نیست و یا شماره حسابی که ارائه کرده است، شماره حساب بیمه شده اصلی نیست. البته هنوز مشکلات کوچکی در حوزه بیمه باقی مانده است که در تلاش هستیم تا آن‌ها را برطرف کنیم.

* بحث «کمیته تطبیق» یکی دیگر از مباحثی است که این روزها حاشیه‌هایی را به همراه داشته و صنوف «خانه سینما» را نسبت به غربال‌گری اعضا نگران و معترض کرده است. مساله این است که این کمیته تا چه اندازه با اساسنامه «خانه سینما» هم‌سو است و هدف اصلی این کمیته چیست؟

اول اینکه این کمیته و هدف آن با اساسنامه «خانه سینما» هماهنگی کامل دارد. در اساسنامه «خانه سینما» یک بند صریح درباره اینکه همه صنوف باید آیین‌نامه‌های عضویت خود را به تصویب هیات مدیره «خانه سینما» برساند، وجود دارد که البته این اتفاق هیچ‌گاه رخ نداده است. در دوره هیات مدیره جدید، لزوم این امر به همه صنوف اعلام شد و صنوف نیز آیین نامه خود را ارسال کردند که برخی از آیین‌نامه‌ها با اساسنامه «خانه سینما» مغایرت داشت و باید حل می‌شد. خوشبختانه صنوف این کار را انجام داده‌اند. در حال حاضر صاحب تعداد زیادی آیین‌نامه عضویت اصناف هستیم که خودشان آن را نوشته‌اند و اشکالات حقوقی و مطابقت آن با اساسنامه مادر حل و فصل شده است.

در برخی از اصناف ما، کسانی عضو هستند که مطلقاً در سینما یا تلویزیون کار نمی‌کنند، که این امر یا اشتباه آیین‌نامه و یا شرایط عضویت بوده است؛ آنچه که کمیته تطبیق انجام می‌دهد، تنها منضبط کردن و به قاعده کردن نحوه عضوگیری و تطبیق اعضا با آیین‌نامه مصوب خود صنوف است. در این روش هیچ کسی حذف نشده است و خدمات مربوط به آنها حذف نمی‌شودهمچنین با مصوبه هیات مدیره، یک واحد اعضای تحت پوشش ایجاد کرده‌ایم. اعضای تحت پوشش کسانی هستند که به هر دلیلی در سینما کار می‌کردند و سال‌های سال است که دیگر در سینما کار نمی‌کنند و یا امکان فعالیت ندارند و یا دچار بیماری هستند و یا بازماندگان درگذشتگان ما هستند که باید حداقل‌های حمایتی را برای آن‌ها در نظر بگیریم.

پیش از این حمایت‌های موردنظر پراکنده بود اما در حال حاضر به اصناف اعلام کرده‌ایم، اگر کسانی هستند که امکان فعالیت به دلایل گوناگون (که شامل امور شخصی و غیرشخصی می‌شود) ندارند، از باب امور بیمه‌ای، رفاهی و حمایتی تحت پوشش قرار می‌گیرند. در این میان کسی غربال و یا حذف نمی‌شود. تاکید می‌کنم اصطلاح غربالگری که این روزها نسبت به این طرح استفاده می‌شود، اساساً اصطلاح زشت و زننده‌ای است. نباید فراموش کرد که تطبیق آیین نامه با اعضا یک ضرورت است.

در برخی از اصناف ما، کسانی عضو هستند که مطلقاً در سینما یا تلویزیون کار نمی‌کنند، که این امر یا اشتباه آیین‌نامه و یا شرایط عضویت بوده است و باید برای آن‌ها کاری کرد. لازم است تاکید کنم انضباط دادن به نظام‌های صنفی و تشکیلات، راز بقای آن است و اگر از انضباط خارج شویم، همیشه امکان اختلال‌هایی در کار خود را برای خود ایجاد کرده‌ایم. از نظر من آنچه که کمیته تطبیق انجام می‌دهد، تنها منضبط کردن و به قاعده کردن نحوه عضوگیری و تطبیق اعضا با آیین نامه مصوب خود صنوف است. در این روش هیچ کسی حذف نشده است و خدمات مربوط به آن‌ها حذف نمی‌شود.

مساله این است که کسانی وجود دارند که هیچ فعالیت سینمایی نداشته‌اند اما عضو یک صنف هستند و خدمات بیمه را هم از جای دیگری دریافت می‌کنند، این موارد که بالای ۱۵۰۰ نفر هستند حذف شده و از آن‌ها خواسته‌ایم که این گروه از دوستان، از نهادی که بیمه شده‌اند حمایت‌های عمومی را دریافت کنند، چرا که این فرصت حق افرادی است که هیچ منبع دیگری بابت حمایت‌های رفاهی، بیمه‌ای و معیشتی ندارند. این روند در واقع خالص کردن است نه غربال‌گری.

copied
نظر بگذارید