اختصاصی چابک آنلاین؛

سرعت اندک شرکت های بیمه ای در استفاده از ارزیابان خسارت مستقل

براساس آیین‌نامه ۸۵ شورایعالی بیمه، شرکت‌های بیمه‌ای، ارزیابی خسارت بیمه‌گذاران خود را باید به ارزیابان خسارت مستقل واگذار کنند و به آن‌ها توصیه شده تا از ارزیابان خسارت بیمه‌ای دارای پروانه فعالیت از بیمه مرکزی استفاده کنند.

سرعت اندک شرکت های بیمه ای در  استفاده از ارزیابان خسارت مستقل

چابک‌آنلاین، زهرا نامداری، نحوه ارزیابی خسارت بیمه‌گذاران به‌طور مستقیم بر روی احقاق حقوق شهروندان تأثیر گذار است وکوچکترین مشکلی  در ارزیابی خسارت ممکن است تمام فرایند پرداخت خسارت و حق بیمه‌گذار را تحت تاثیرخود قراردهد.

ازسوی دیگر، به دلیل نگاه و برخورد تخصصی شرکت‌های ارزیاب خسارت، بهره‌گیری از این شرکت‌ها، سرعت انجام کار را بالا برده و به لحاظ اقتصادی هم برای صنعت بیمه به صرفه‌تر خواهد بود.

غلامرضا سلیمانی ، رئیس کل بیمه مرکزی هم موضوع ارزیابی خسارت را از کلیدی‌ترین فرایندهای صنعت بیمه خوانده که دقت، صحت و سرعت آن می‌تواند از ضرر و زیان صنعت بیمه یا بیمه‌شدگان پیشگیری کند و افزوده که 

نظر کارشناسان ارزیابی خسارت برای بیمه‌گران، بیمه‌گذاران و محاکم قضایی دارای  تاثیر است و می‌توان با تربیت کارشناسان خبره در این حوزه، به سرمایه‌های صنعت بیمه کمک کرد.

با این وجود برخی  از روسای شعب استانی شرکت‌های بیمه ای سراسرکشور در گفت‌وگو با چابک‌آنلاین، فقدان ارزیابان خسارت مستقل حقیقی و حقوقی به اندازه کافی را از بزرگترین مشکلات خود عنوان کرده‌اند.

مهدی قراگوزلو، نائب رئیس شورای هماهنگی شرکت‌های بیمه در استان همدان، در گفت‌وگو با چابک‌آنلاین، تعداد ارزیابان خسارت مستقل این استان را نزدیک به 14 ارزیاب خسارت فعال حقیقی عنوان کرد و تعداد آنها را ناکافی خواند.

میلاد حاجیان، رئیس سابق شعبه شرکت بیمه سرمد در استان سمنان هم نبود نیروی متخصص ارزیاب خسارت دراین استان را بزرگترین چالش استان متبوع خوددر زمینه بیمه عنوان کرده بود.

حسین ترابی، رئیس شعبه شرکت بیمه حافظ در استان بوشهر نیز به چابک‌آنلاین گفت که بوشهر از نظر شرکت‌های ارزیاب خسارت چندان گستردگی ندارد و فقط یک شرکت ارزیاب خسارت در این استان فعالیت می‌کند.

در این بین یک عضو هیات مدیره انجمن ارزیابان خسارت صنعت بیمه معتقد است که نه تنها تعداد ارزیابان خسارت بیمه در کشور کم نیست بلکه تعداد ارزیابان خسارت به گونه‌ای است که برای آنها بازار کار کافی وجود ندارد و آنطور که باید جذب این صنعت نمی‌شوند.

"سیامک ملک‌مطیعی"در گفت‌وگو با چابک‌آنلاین، اظهارداشت:یک پتانسیل بزرگ، توانمند و تخصصی در زمینه ارزیابی خسارت در تمامی رشته‌های بیمه‌ای وجود دارد. 

مطیعی، مدعی شد که برخی  از شرکت‌های بیمه در انتخاب ارزیاب‌ها، مولفه‌ها و معیارهایی دارند که ناشی از سلیقه های شخصی بوده  است.

وی، توضیح داد: ارزیاب خسارتی که صلاحیت و تخصص او توسط بیمه مرکزی تایید شده چه حقیقی و چه حقوقی باید یکسری از الزامات را رعایت کند اما در بعضی از شرکت‌های بیمه ضرورت رعایت این الزامات ،دستخوش تصمیمات مدیران ارشد آن شرکت‌ بیمه می‌شود.

این عضو هیات مدیره انجمن ارزیابان خسارت صنعت بیمه، درخصوص علت تمرکز ارزیابان خسارت در استان تهران گفت: دفاتر مرکزی تمامی شرکت‌های بیمه در پایتخت است و شرکت‌های بیمه در تمامی خسارت‌هایی که از یک حدی بالاتر باشد از کارشناسان ستادی خود استفاده می‌کنند و کادر فنی خود را به استان مربوطه اعزام می‌کنند.

وی درخصوص آمار صحیح تعداد ارزیابان خسارت بیمه در کشور گفت: در حال حاضر بیش از هزار ارزیاب خسارت در کل کشور وجود دارد و حتی ارزیابان خسارتی که مستقل و با رعایات شیوه‌نامه‌ها و استانداردها ارزیابی خسارت فعالیت می‌کنند از تهران به شهرستان‌ها عازم می‌شوند.

فقدان ارزیابان خسارت در مراکز استان‌ها چالش صنعت بیمه نیست

به اعتقاد ملک‌مطیعی، فقدان ارزیابان خسارت در مراکز استان‌ها چالشی جدی نیست که صنعت بیمه با آن مواجه شده باشد زیرا این خلاء درحال حاضر و در گذشته که ارزیابان خسارت نبودند توسط خود شرکت‌های بیمه و کادر فنی آنها تامین می‌شد و الان هم برخی از شرکت‌های بیمه از وجود ارزیابان خسارتی که در تهران هستند برای ارزیابی خسارت خود در شهرستان‌ها استفاده می‌کنند.

این عضو هیات مدیره انجمن ارزیابان خسارت صنعت بیمه، گفت: مشکل این است که هنوز تعداد زیادی از شرکت‌های بیمه به این جمع بندی نرسیده‌اند که از توان، تخصص و تجارب ارزیابان خسارت استفاده کافی  کنند.

ملک‌مطیعی، اضافه کرد: در برخی  موارد، ارزیابان یا کارشناسان خسارت شرکت‌های بیمه استقلال رای کافی را ندارند یا  شرکت‌های بیمه در مواردی از ارزیابان خسارت استفاده می‌کنند که منطقه صعب العبور است و یا از لحاظ بعد مسافت طولانی بوده و شرایط پیچیده‌ای است و به ناچار آن را به ارزیابان خسارت واگذار می‌کنند.

این عضو هیات مدیره انجمن ارزیابان خسارت صنعت بیمه، این پرسش را مطرح کرده که چرا شرکت‌های بیمه از توان تخصصی ارزیابان خسارت که صلاحیت آنها را بیمه مرکزی تایید کرده، به آنها پروانه داده و بر عملکرد آنها نیز نظارت دارد، استفاده نمی‌کنند.!

براساس آماربیمه مرکزی، تا پایان سال 98 تعداد 652 ارزیاب خسارت حقیقی و حقوقی در کشور فعال بوده‌اند که از این تعداد 295 ارزیاب در استان تهران فعال هستند به‌طوریکه تمرکز ارزیابان خسارت در استان تهران 2/45 درصد از کل ارزیابان خسارت را تشکیل می‌دهد.

نکته جالب اینکه تعداد ارزیابان خسارت در 16 استان کشور کمتر از تعداد انگشتان دست است و حتی دو استان سیستان و بلوچستان و کهگیلویه و بویر احمد تنها یک ارزیاب خسارت دارند.

هرچند که تعداد ارزیابان مطرح شده از سوی انجمن ارزیابان خسارت حرفه ای بیش از این رقم است که به نظر می رسد علت آن تاخیر صنعت بیمه در انتشار آمار است.

فراموش نکنیم که استفاده از ارزیابان خسارت مستقل در رسیدگی به پرونده خسارات بیمه‌گذاران به دلیل رعایت اصل بی‌طرفی بسیار اهمیت دارد.

 از سوی دیگر سرعت رسیدگی به خسارت و ارزیابی به موقع آنها از عوامل تاثیرگذار در رضایت بیمه‌گذاران و در نهایت افزایش ضریب نفوذ بیمه است.

به‌نظر می‌رسد که در شرایط فعلی امکان برون‌سپاری کامل ارزیابی خسارت برای شرکت‌های بیمه‌ای وجود ندارد و نهاد ناظر صنعت بیمه باید برای رفع این مساله اقدام  جدی  تری انجام دهد.

copied
نظر بگذارید