مدیرکل مطبوعات و خبرگزاری‌های داخلی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی :

خبرهای جدید برای خبرنگاران

محمدرضا دربندی درباره اقدامات و رویکردهای این بخش، از تعداد رسانه‌های فعال گرفته تا وام‌هایی که برای خبرنگاران در نظر گرفته شده و شرایط بیمه اهالی رسانه، توضیحاتی را ارائه داد.

خبرهای جدید برای خبرنگاران

به گزارش چابک آنلاین به نقل از ایسنا، مدیرکل مطبوعات و خبرگزاری‌های داخلی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره اقدامات و رویکردهای این بخش، از تعداد رسانه‌های فعال گرفته، تا وام‌هایی که برای خبرنگاران در نظر گرفته شده و شرایط بیمه اهالی رسانه، توضیحاتی را ارائه داد.

 سید محمدرضا دربندی در آستانه روز خبرنگار در نشستی با اهالی رسانه، آماری از وضعیت رسانه‌های ایران ارائه داد و گفت: به طور کلی ۹۳۰۰ رسانه تا به امروز مجوز گرفته‌اند؛ از این تعداد رسانه، ۲۳۰۰ خبرگزاری و پایگاه خبری وجود دارد و در مجموع ۷۰۰۰ رسانه مکتوب داریم. از میان ۲۳۰۰ خبرگزاری و پایگاه‌های خبری هزار سایت غیرفعال است و از میان ۱۳۰۰ رسانه فعال ۳۰ خبرگزاری و بقیه آن‌ها پایگاه‌های اطلاع‌رسانی هستند. در واقع تعداد خبرگزاری‌های ما با خبرگزاری اتحادیه اروپا برابری می‌کند.

ادامه داد: از میان ۷۰۰۰ رسانه مکتوب در ایران، ۳۸۰۰ رسانه فعال هستند و بقیه آنها یا غیرفعالند یا به طور نامنظم منتشر می‌شوند. از میان این ۳۸۰۰ رسانه مکتوب ۳۰۰ روزنامه، ۱۸۰۰ هفته‌نامه و دوهفته‌نامه، ۱۹۰۰ ماهنامه و فصلنامه داریم. همچنین ۳۵۰ نشریه ورزشی، ۷۵ نشریه کودک و نوجوان و ۱۰ عنوان رسانه برای معلولان و ۱۰۰ عنوان نشریه هنری ـ سینمایی و ادبی، ۹۰ عنوان نشریه خانواده و سرگرمی و ۱۲ عنوان نشریه اقلیت‌های مذهبی وجود دارد. این در حالی است که در کشور آلمان ۱۲۰ روزنامه، در کشور کانادا ۱۰۰ روزنامه، در کشور چین ۲۰۰۰ و هند ۸۰۰۰ روزنامه دارند. این نشان می‌دهد که کشور ایران از حجم بالایی در روزنامه و نشریه برخوردار است.

او اضافه کرد: از میان ۳۸۰۰ رسانه مکتوب، ۱۴۰۰ نشریه با مدیرمسؤولی یک خانم اداره می‌شوند و ۱۵۰ نشریه مدیرمسؤول اهل سنت دارند.

مدیرکل مطبوعات و خبرگزاری‌های داخلی با اشاره به اقدامات خود در شش ماهه‌ای که روی کار آمده است، اظهار کرد: ما توجه ویژه‌ای به بدنه اصلی رسانه یعنی خبرنگاران و روزنامه‌نگاران داریم و با همکاری صندوق هنر، ۳۰۰۰ سهمیه برای بیمه پایه خبرنگاران گرفته‌ایم. اگر فردی در یک رسانه کار می‌کند و بیمه ندارد، صندوق هنر آن فرد را بیمه خواهد کرد. همچنین ۳۰۰۰ سهمیه بیمه تکمیلی را گرفته‌ایم و ثبت‌نام ما تمام شده است. در واقع این بیمه ۸۵۰ هزار تومان است که ۳۲۰ هزار تومان آن را خبرنگار باید پرداخت کند و بقیه را ما واریز خواهیم کرد.

دربندی درباره وام‌هایی که برای خبرنگاران در نظر گرفته شده است، بیان کرد: وام‌های یک، دو یا سه میلیونی که سقف محدودی هم دارند را با توجه به شرایط ضروری خبرنگاران به آنها پرداخت خواهیم کرد. همچنین برای وام‌های بزرگ‌تر با بانک قرض‌الحسنه مهر ایران صحبت کرده‌ایم که مقداری را ما واریز کنیم و بقیه را آنها اقدام کنند تا وام‌های ۲۰ یا ۳۰ میلیونی به خبرنگاران داده شود.

او ادامه داد: همچنین مشاوره حقوقی و بیمه‌ای برای خبرنگاران در نظر گرفته‌ایم؛ به این معنی که یک کارشناس بیمه و یک حقوقدان حضور خواهند داشت تا اگر خبرنگاران مشکلاتی در این زمینه دارند، به آنها مشاوره داده شود. اینترنت بدون فیلتر نیز با توجه به اسامی که ارائه شده است، به تعداد ۳۰۰ یا ۴۰۰ نفر گرفته‌اند و بقیه افراد هم در مرحله دریافت آن قرار دارند. اگر خبرنگاری اینترنت بدون فیلتر می‌خواهد باید از طریق مدیرمسؤول خود اقدام کند.

مدیرکل مطبوعات و خبرگزاری‌های داخلی اضافه کرد: همچنین برای صدور کارت خبرنگاری، ساده‌سازی انجام داده‌ایم و خبرنگار با مراجعه به سایت جامع رسانه‌ها می‌تواند برای دریافت کارت خبرنگاری اقدام کند.

دربندی درباره گسترش اهالی رسانه در خانه مطبوعات بیان کرد: ما در ۳۱ استان کشور خانه مطبوعات داریم که ۴۵۳۹ نفر عضو خانه مطبوعات هستند و سعی می‌کنیم که حضور اهالی رسانه در خانه مطبوعات را گسترش دهیم.

او ادامه داد: همچنین مذاکراتی با دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام شده تا هزینه‌ای را وزارت ارشاد پرداخت کند و بقیه را آنها بدهد تا خبرنگاران استان تهران برای آزمایش کامل به آنجا بروند و پرونده تشکیل دهند. از این راه می‌خواهیم آماری به دست بیاوریم تا ثابت کنیم خبرنگاری شغل سخت و زیان‌آوری است.

مدیرکل مطبوعات و خبرگزاری‌های داخلی درباره ساماندهی پرداخت یارانه گفت: ما دو ماه و نیم است که برای شیوه‌نامه‌ یارانه‌ها و اصلاحات آن کار کرده‌ایم و همچنین شیوه‌نامه‌ای برای سایت‌ها ایجاده و در این راستا به نشریات استان و شهرستان‌های محروم توجه شده است. ما در این راه ضرایب افزاینده و کاهنده قرار داده‌ایم که طبق آن یارانه را اضافه یا کم خواهیم کرد. ما از اردیبهشت ماه امسال دو نوبت یارانه را به رسانه‌ها اختصاص داده‌ایم؛ این در حالی است که باید رسانه‌ها یک نوبت یارانه داده می‌شد اما به دلیل گرانی کاغذ و برای اینکه رسانه‌ها نقدینگی داشته باشند، ۸ میلیارد تومان به ۳۰۰ روزنامه و ۴ میلیارد تومان به خبرگزاری‌ها اختصاص داده شده است. همچنین هشت میلیارد هم به سایر نشریات و هفته‌نامه‌ها یارانه داده شده و حدود یک میلیارد هم از پارسال معوقه داشته‌ایم و در مجموع ۲۱ میلیارد به ۱۸۰۰ رسانه یارانه پرداخت کرده‌ایم.

دربندی اظهار کرد: توسعه فعالیت رسانه‌ای در فضای مجازی در این روزگار که مشکلات اقتصادی روزنامه‌ها و سایت‌ها وجود دارد، نقش مهمی دارند در حال حاضر اگر فردی برای روزنامه درخواست مجوز کند، به آنها داده نمی‌شود اما اگر سایت بخواهند، به سرعت مجوز به آنها می‌دهیم و همچنین برای سایت‌ها یارانه‌ای در نظر گرفته‌ایم که در گذشته یا تعلق نمی‌گرفته یا کمتر بوده است.

او سپس اظهار کرد: با موسسه‌ای صحبت کرده‌ایم که اگر روزنامه‌ای بخواهد در وبگاه وارد شود، تنها ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار تومان واریز خواهد کرد. این‌ در حالی است  که در گذشته برای این کار باید چهار تا پنج میلیون تومان پرداخت می‌کردند. همچنین تدوین شیوه‌نامه‌ها در جهت ساختارمند کردن مطبوعات را بر عهده داریم که مطبوعات را رصد خواهیم کرد و خواهیم دید که آیا بر اساس شیوه‌نامه‌ها عمل می‌کنند یا نه. سرپرست نشریات در استان‌ها نیز گاهی خطاهایی را انجام می‌دهد که شیوه‌نامه‌ای برای تخلفات آنها تدوین و اعمال شده است.  

او درباره نشریات برگشتی، گفت‌: رسیدگی به نشریات برگشتی یا اهدایی را در دستور کار خود قرار دادیم که ببینیم چه نشریاتی برای چه کسانی ارسال می‌شود. همچنین به حداقل رساندن تذکرات به مطبوعات را در دستور کار خود قرار دادیم و بر این اساس سازمان‌های ذیصلاح را قانع کردیم که خودمان برخی توصیه‌ها را به مطبوعات بدهیم. همچنین پیشگیری قبل از وقوع مهم است. به این معنی که به نشریات توصیه‌هایی را ارائه خواهیم داد که قبل از وقوع یک اتفاق ویژه، آن‌ها را رعایت کنند.

مدیر کل مطبوعات و خبرگزاری‌های داخلی، ‌اضافه کرد: ما برای رساندن نشریات به دست مردم تلاش خواهیم کرد. ابتدا از طریق طرح‌های اهدایی ۱۳۵ عنوان نشریه با شمارگان ۶۰۰ هزار به ۵۶ مرکز فرستاده شده است. همچنین با اداره پست قرارداد بسته‌ایم که هر بسته‌ای را ۱۵۰۰ تومان بگیرد و به نقاط مختلف کشور با کد رهگیری بفرستد. همچنین اگر قرار باشد بسته‌ای بدون کد رهگیری ارسال شود، ۹۰۰ تومان دریافت می‌کنند و تا دو هفته‌ بعد اگر بسته به آنها نرسید می‌توانند پیگیری کنند. همچنین با نهاد کتابخانه‌ها همکاری داریم و ۲۰۰ عنوان نشریه با حدود یک میلیون نسخه در سه هزار کتابخانه توزیع شده است که برای این کار یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان پول داده‌ایم.

او ادامه‌ داد: ما تکریم ارباب رجوع را در دستور کار قرار داده‌ایم و پاسخگویی تلفنی را انجام خواهیم داد. همچنین ملاقات بدون وقت قبلی با مسؤولان تمام نشریات استان‌ها را خواهیم داشت و با مسؤولان نشریات تهران نیز به سرعت اگر بخواهند قرار ملاقات می‌گذاریم. همچنین اگر کسی درخواستی از من داشته باشد یک نفر را به عنوان مسئول قرار داده‌ام تا پیگیری کند و نتیجه‌ حاصل شده را ارائه کند.

دربندی درباره‌ بحران کاغذ در کشور، اظهار کرد: من بر مساله کاغذ تاکید ویژه‌ای دارم که جزو وظایف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیست، اما به دلیل کمک به مطبوعات وارد مساله شده‌ایم. باید بدانیم که در جهان به دلیل حفظ محیط زیست تولید کاغذ کم شده است؛ برای مثال چین که بزرگترین صادرکننده کاغذ بود الان واردکننده شده است. همچنین وزارت جهاد کشاورزی بریدن چوب درختان جنگل را ممنوع کرده است و گران شدن دلار بر بحران کاغذ اثر گذاشته است و به دلیل این که نقدینگی مطبوعات هم کم شده بود، کار گروه کاغذ را تشکیل دادیم و با افرادی که می‌خواستند کاغذ وارد کنند مذاکره کردیم بر این اسا تا یک یا دو ماه دیگر ۳۵ هزار تن کاغذ وارد کشور خواهد شد. البته برخی از این حجم کاغذ در گمرک است. همچنین در جلسه بعد از ظهر امروز (دوشنبه) درباره وارد شدن ۲۵ هزار تن کاغذ صحبت خواهیم کرد تا تصویب شود.

او در ادامه‌ تاکید کرد: تحریم‌هایی که قرار است از فردا اجرایی شود همان تحریم‌های قبلی است و جدید نیست. توصیه می‌کنم که به این تحریم‌ها بی‌محلی کنید تا بتوانیم آرامشی در جامعه داشته باشیم و حتی اگر امکانش باشد جنبش توسعه خبرهای خوب را راه‌اندازی کنیم.

او در ادامه‌ نشست اعلام کرد که اگر خبرنگاران بخواهند مسافرت خارجی بروند ما برای آنها کارت بین‌المللی خبرنگاری به مدت دو هفته‌ صادر خواهیم کرد که بتوانند جاهای دیدنی را با تخفیف یا رایگان ببینند.

دربندی در ادامه‌ مراسم به سوالات خبرنگاران پاسخ داد و درباره کاغذهایی که همشهری خریداری کرده بود، گفت‌: موسسه‌ای ۲۰ هزار تن کاغذ را وارد کرده بود که موسسه همشهری به دلیل احتیاج ۳۵ هزار تنی خود کل آن کاغذها را خریداری کرد و این خرید کاغذ قبل از تشکیل کمیته‌ کاغذ در معاونت مطبوعاتی بود.

او درباره رسانه‌های غیرفعال در کشور، اظهار کرد: رسانه‌هایی که غیر فعال هستند یعنی نظم انتشار بر آنها ۱۰ یا ۲۰ درصد است. نشریات که نظم انتشارشان ۱۰ درصد بود مجوزشان لغو می‌شد، اما اخیرا زیر ۲۰ درصد نیز این اتفاق می‌افتد. اگر این روند ادامه‌ پیدا کند رسانه‌های غیر فعال ما به صفر خواهد رسید.

او ادامه‌ داد: حدود ۲۶۰ میلیون دلار به کاغذ اختصاص داده شده است و ما از بانک مرکزی از آنها خواسته ایم که فهرستی را به ما بدهند تا بدانیم به چه موسساتی این مقدار اختصاص داده شده است، اگر فهرست بدهند دست ما باز تر می‌شود و ما  متوجه شده ایم که کاغذها به یک شرکتی که دو ماه پیش مجوز گرفته است و حتی به جوانانی که این کاره نیستند تعلق گرفته است. البته  این مقدار از کاغذ کتاب را هم شامل خواهد شد. ما چند روزنامه‌ بزرگ مانند خراسان جنوبی، همشهری و جام جم را داریم که خودشان وارد کننده کاغذ هستند. ما از آنها تعهد گرفتیم که  آنها در بازار خرید نکنند و خودشان کاغذهایی را که وارد می‌کنند مصرف کنند و اگر ‌اضافه ماند زیر نظر ما به روزنامه‌ ها ارائه دهند. همچنین با پنج وارد کننده بزرگ کاغذ صحبت کرده‌ایم  که هماهنگی برای وارد کردن و توزیع کاغذ داشته باشند.

دربندی در پاسخ به این پرسش که یارانه‌ها به چه رسانه‌هایی تعلق می‌گیرد، گفت‌: هر نشریه‌ای که وابسته به نظام جمهوری اسلامی ایران است از فهرست ما خارج خواهد شد، به دلیل این که پول کم است و یارانه‌ها را فقط به رسانه‌های خصوصی می‌دهیم، اما باید بیمه نیز داشته باشند.

دربندی درباره این که برخی نشریات قرار است در اعتراض به بحران کاغذ در روز خبرنگار منتشر نشوند، اظهار کرد: من با این کار موافق نیستم به این دلیل که ما تمام تلاش خود را انجام می‌دهیم تا مشکل برطرف شود. اگر ما کاری انجام نمی‌دادیم این انتقاد را می‌پذیرفتیم، اما در تلاش هستیم؛ البته نشریات آزادی دارند؛ بنابراین می‌توانند یک روز منتشر نشوند.

 

copied
نظر بگذارید