پنج مزیت فروش برق در بورس انرژی برای نیروگاهها
از ابتدای اردیبهشت ماه سال جاری فرایند انجام معاملات برق در بورس انرژی با حضور ۳۹ شرکت توزیع برق سراسر کشور به عنوان خریدار و نیروگاههای خصوصی و دولتی به عنوان فروشنده آغاز شده است؛ اتفاق امیدوارکنندهای که از آن به عنوان گامی مهم در اصلاح نظام مالی صنعت برق یاد میشود و انتظار میرود در بهبود روند انجام معاملات برق نقش بسزایی داشته باشد.
به گزارش چابک آنلاین به نقل از وزارت نیرو، بر اساس آخرین گزارش تهیه شده از معاملات روزانه شرکتهای توزیع برق در بورس انرژی و تا پایان روز کاری سه شنبه مورخ ۱۸ اردیبهشت ماه، ارزش معاملات برق در بورس انرژی به ۸۱۴۵ میلیارد ریال رسید و در همین بازه زمانی ۷ میلیون و ۳۹۹ هزار و ۳۰۴ مگاوات ساعت در این بازار توسط شرکتهای توزیع برق سراسر کشور خریداری شد.
مستند به این گزارش متوسط قیمت هر کیلووات ساعت برق در معاملات ابتدای اردیبهشت تا کنون ۱۱۰۱ ریال بود و در مجموع ۷۴۸ معامله با حضور ۳۹ شرکت توزیع برق به عنوان خریدار و ۴۶ نیروگاه نیروگاه بخش خصوصی و دولتی به عنوان فروشنده انجام شده است.
از جمله نکات قابل توجهی که در معاملات ۱۳ روز آغازین انجام معاملات برق در بورس انرژی میتوان به آن اشاره کرد، استقبال ویژه نیروگاههای بخش خصوصی از این اقدام است که بر اساس آن و تا پایان روز کاری گذشته ۳۸ درصد از حجم فروش برق به میزان ۲ میلیون و ۷۹۷ هزار مگاوات ساعت به نیروگاههای بخش خصوصی تعلق داشت.
باتوجه به اینکه بورس انرژی به صورت کلی برای انجام معاملات میان خریدار و فروشنده از مزیتهایی مانند خرید و فروش نقدی محصول، تأمین سریع کالای موردنیاز مصرفکنندگان، کاهش هزینههای جانبی انجام معاملات، انجام قراردادهای استاندارد، امکان بالای مدیریت ریسک، تأمین مالی و پوشش ریسک، امکان بازاریابی سریع کالا، معافیت از تشریفات مناقصه و مزایده و معافیت معاملاتی برخوردار است، انتظار میرود انجام معاملات برق در بستر بورس انرژی نیز که طبیعتاً همه مزایای مورد اشاره را به همراه خواهد داشت، در بهبود روند معاملات و توفیق بیشتر صنعت برق در اصلاح نظام مالی کمک شایانی کند.
در این بین فروش نقدی برق تولیدی، انجام معاملات شفاف، ایجاد فضای رقابتی سالم میان نیروگاههای بخش خصوصی و دولتی، تضمین خرید برق از نیروگاهها و امکان فروش عادلانه انرژی در بورس از جمله مزایای مهمی است که میتوان در ارتباط با جذابیت این بازار در مقایسه با بازار عمده فروشی برای صنعت نیروگاهی به ویژه نیروگاههای بخش خصوصی به آن اشاره کرد و مورد تاکید قرار داد، چرا در بازار عمده فروشی نیروگاهها نه تنها به محض فروش برق تولیدی هزینه فروش خود را دریافت نمیکنند، بلکه با فاصله زمانی بسیار زیاد تنها بخشی هزینه تمام شده به آنها پرداخت میشد و اکنون ایراداتی که در بازار عمده فروشی برای نیروگاه داران وجود داشت در بورس انرژی مرتفع شده است.
موضوعات مهمی که "علی اکبر محرابیان"، وزیر نیرو نیز هفته گذشته در همایش سراسری مدیران نیروگاههای کشور به آنها اشاره کرد و در این خصوص گفت: در حال حاضر نیروگاهها میتوانند با عرضه برق تولیدی خود در بورس به شرکتهای توزیع و مشترکان بالای یک مگاوات، پول حاصل از فروش را به صورت نقدی دریافت کنند.
محرابیان افزود: تمام تلاش ما این است که با جذاب کردن اقتصاد صنعت برق، ساز و کاری ایجاد کنیم تا نیروگاهها به صورت نقدی انرژی برق تولید شده خود را به مشترکان بفروشند و درآمد حاصل از آن را صرف توسعه فعالیتهای خود کنند.
وزیر نیرو با اشاره به تجربه موفق عرضه برق تجدیدپذیر در تابلوی سبز بورس گفت: اجرای موفق تابلوی سبز بورس که سبب شد فعالیت نیروگاهی در بخش انرژیهای تجدیدپذیر برای بخش خصوصی جذاب و اقتصادی شود، اثبات میکند که عرضه برق نیروگاههای حرارتی نیز در بورس انرژی میتواند به افزایش جذابیت فعالیت بخش خصوصی در این بخش و حل مشکل نقدینگی این صنعت کمک کند.
"حمیدرضا باقری" معاون بازار برق شرکت مدیریت شبکه برق ایران نیز در جلسه همفکری با صاحبان نیروگاههای خصوصی بر افزایش جذابیت انجام معاملات برق به ویژه برای نیروگاههای خصوصی کشور در بورس انرژی تاکید کرد و در این خصوص گفت: باتوجه به اینکه به صورت هفتگی از سوی توانیر نقدینگی لازم برای خرید برق در بورس به حسابهای وکالتی شرکتهای توزیع تزریق میشود، نیروگاهها میتوانند به راحتی و با خیال راحت نسبت به جذب هزینههای خود از طریق بورس اقدام کنند.
وی با تاکید بر اینکه فروش برق توسط نیروگاهها به توزیع عادلانه منابع مالی میان نیرگاهها بر اساس میزان تولید و فعالیت منجر خواهد شد، افزود: نیروگاههای خصوصی که همواره در برابر نیروگاههای دولتی مدعی بودند مورد تبعیض میگیرند، در ساز و کار جدید میتوانند در یک شرایط کاملاٌ یکسان نسبت به فروش برق اقدام کرده و نقدینگی مورد نیازشان را از طریق بورس تأمین کنند.
باتوجه مواردی که به آن اشاره شد میتوان اینگونه نتیجه گرفت که آغاز فرایند معاملات برق در بورس انرژی یکی از مهمترین گامهای اجرایی برای اصلاح نظام مالی صنعت برق است که انتظار میرود با اجرای کامل و دقیق در آینده نزدیک ضمن افزایش جذابیت سرمایه گذاری و رفع بسیاری از دغدغههایی که در بخش تولید برق کشور وجود داشت، بسترهای لازم برای توسعه این صنعت راهبردی را در آینده فراهم کند.