اختصاصی چابکآنلاین؛
تلاش اندک صنعت بیمه برای ارتباط گیری با صنایع مادر
ارتباط کمرنگ صنعت بیمه با صنایع و وزارتخانه های بزرگ اقتصادی ونداشتن شناخت لازم سازمان ها از خدمات مهم صنعت بیمه،نکته ای مهم که از تلاش ناکافی صنعت بیمه برای ایجاد ارتباط بیشتر با سازمان های اقتصادی بیرونی حکایت دارد.
چابک آنلاین، زهرا نامداری، امروزه صنایع مختلفی اعم از نفت وگاز پتروشیمی، فولاد، مس و آلومینیوم، صنایع معدنی، کشاورزی، دارویی و خودرویی در کشور فعالیت می کنند.
یک بررسی ازعملکرد شرکت های دولتی و عمومی نشان داد که دارایی های ثابت بخشی از بزرگترین بنگاههای اقتصادی هم در دوسال اخیر دچار کم بیمه گی بوده اند!
از جمله تجهیزات وتأسیسات صنعت نفت یا نیرو.
فارغ ازنوع عملکرد شرکت ها و نهادهای دولتی نسبت به تکالیف قانونی در زمینه پوشش بیمه ای دارایی ها، این کم بیمه گی نشان می دهد که همکاری چندان مستمر و پیوسته ای بین صنایع مختلف کشور با صنعت بیمه وجود ندارد.
درحقیقت شاید بتوان گفت که ارتباط ضعیف صنعت بیمه با صنایع و وزارتخانه های مهم اقتصادی برای معرفی خدمات بیمه دراین کم بیمه گی تاثیر قابل توجهی دارد.
یک کارشناس صنعت بیمه معتقد است که با وجود تاثیر محدودیت در بودجه های تخصیص یافته به وزارتخانه و سازمان های دولتی در استقبال کمرنگ آنها از صنعت بیمه، اما مدیران این صنایع با موضوع بیمه چندان آشنا نیستند.
فرامرز خجیر انگاسی به چابک آنلاین گفت که کم بیمه گی برای مدیران بسیاری از صنایع ملموس نیست زیرا ریسک را کمتر می بینند و تنها از نظر مسئولیت، بیمه نامه ای هرچند کم ، تهیه می کنند.
وی، اذعان داشت:عمده پوشش هایی هم که سازمان های بزرگ دولتی می گیرند مشمول ماده 10 وکم بیمه گی بوده و در مناقصات قراردادهای بزرگی در صنعت بیمه وجود دارد که در آنها بیمه گران حذف ماده 10 کم بیمه گی را قبول کرده اند .
این کارشناس صنعت بیمه مدعی شد که برخی از سازمان ها علی رغم آنکه می دانند موضوع آنها کم بیمه گی است از شرکت های بیمه ای می خواهند که ماده 10 را اعمال نکنند و در مواردی هم از سوی شرکت های بیمه ای پذیرفته هم می شود.!
به اعتقاد خجیرانگاسی، صنعت بیمه باید ارتباط خود را با سازمان های بزرگ کشور در قالب برگزاری همایش ها و ارتباط و تعامل بهتر سندیکای بیمه گران با نهادها و سازمان های بیرونی برای فرهنگ سازی بهبود دهد تا بتوان مدیران این سازمان ها را متقاعد کرد که بیمه نامه مناسب تری تهیه کنند.
وی، گفت که برگزاری جلسات با نهادهای بالا دستی از وظایف بیمه مرکزی نیست بلکه این مهم برعهده خود شرکت های بیمه ای است.
خجیر انگاسی در واکنش به این پرسش که "طبق قانون هدف از تأسیس بیمه مرکزی تنظیم، تعمیم و هدایت امر بیمه درایران و اعمال نظارت دولت بر فعالیتهای بیمهای است." گفت: بیمه مرکزی این وظیفه را با ایجاد شرکت های بیمه ای انجام می دهد.
این کارشناس صنعت بیمه افزود: سندیکای بیمه گران است که باید به اینگونه مسائل ورود کند و با نهادهای مختلف جلساتی را بگذارد، علاوه براین این، سندیکای بیمه گران چقدر با بخش های خصوصی و یا اتاق بازرگانی استان ها ارتباط گرفته است؟
به گفته وی، مدیران عامل شرکت های بیمه ای هم باید یک مقدار از فضای داخل شرکت ها خارج شوند و با بیمه گذاران بزرگ تعامل داشته باشند و به آنها مشاوره دهند.
خجیر انگاسی، با تاکید براینکه ارتباط با سازمان های دولتی کاملا وظیفه سندیکای بیمه گران است، گفت: در سندیکای بیمه گران می توانند تصمیمات خوبی را بگیرند به عنوان مثال تصمیم بگیرند وبیمه را بدون اعمال ماده 10 قبول نکنند ، زیرا این خلاف قانون است.
این کارشناس بیمه ارتباط صنعت بیمه با وزارت صنعت و معدن را در حد خودروسازان دانست و گفت: برای توسعه ارتباط در چنین مواردی رئیس کل بیمه مرکزی می تواند جلساتی را با وزرا و یا معاونان آنها بگذارد اما این اتفاق هم کمتر می افتد و این غفلت خود صنعت بیمه را نشان می دهد.
وی در پاسخ به پرسشی مبنی براینکه "ضریب نفوذ 7 درصدی در نظر گرفته شده برای صنعت بیمه آیا محقق می شود،گفت: اگر صنعت بیمه با همین فرمان جلو برود 70 سال دیگر هم به ضریب نفوذ بیمه 7 درصد نمی رسد."
به اعتقاد خجیر انگاسی، بسیاری از سازمان های دولتی و بزرگ، بیمه را تنها در حوزه تکمیل درمان می بینند و ممکن است بگویند صنعت بیمه نمی تواند با سرمایه ای که دارد خسارت های ما را پوشش دهد.
واقعیت این است که صنعت بیمه فقط درسال گذشته حدود 8/ 652.130 میلیارد ریال خسارت پرداخت کرده یک عملکرد خوب است .
عدم حضور صنعت بیمه در تصمیم های کلان کشور
بدون شک، ضعف ارتباط گیری درصنعت بیمه تنها به مساله کم بیمه گی صنایع برنمی گردد زیرا نوع نگاه سازمانهای مختلف نسبت به صنعت بیمه هم گواه حضور کمرنگ این صنعت در تصمیم های کلان کشور است.
به عنوان نمونه ، قوانینی که در مجلس شورای اسلامی در رابطه با صنعت بیمه تصویب می شود هم حاکی از این است که نهادها و سازمان های تصمیم ساز، تا حدودی صنعت بیمه را سازمانی دولتی می بینند.
سازمانی که به دید آنها به واسطه درآمدهای بالا میتواند نقش تامین کننده بودجه را هم بازی کندکه این نگاه درمیزان پرداخت عوارض به برخی وزارتخانه ها کاملا مشهود است .
هرچند که در این مسیر، گزارشی از هزینه کرد عوارض پرداختی هم به صنعت بیمه داده نمی شود.
ناگفته نماند که رئیس کل بیمه مرکزی در راستای وظایف قانونی خود باید در مراودات و تصمیمسازیهای دولت با دفاع از دیدگاه های صنعت بیمه به خصوص بخش خصوصی، نقش پررنگ تری را در توسعه این صنعت ایفا کند.
مجید بهزادپور، در مدت 9 ماه حضور خود به عنوان رئیس کل بیمه مرکزی دیدارهایی با اتاق بازرگانی ، مدیران ارشد سازمان نظام پزشکی، مشاور رئیس جمهور و دبیر شورای عالی مناطق آزاد تجاری-صنعتی و ویژه اقتصادی داشت.
اما سوال اینجا است که در این بین سندیکای بیمه گران هم به عنوان تشکل صنفی و حرفه ای صنعت بیمه چه گام هایی را برای عمل به اهداف مطرح شده در اساسنامه خود برداشته است؟
اهداف و وظایفی همچون، کوشش درجهت ترویج فرهنگ بیمه، ایجاد هماهنگی بین مؤسسات بیمه با سایر دستگاههای اجرایی، برگزاری همایش ها، نمایشگاه های تخصصی و برنامههای آموزشی مورد نیاز در امور بیمههای بازرگانی، حضور در کنفرانسها، مجامع و سمینارهای داخلی و بینالمللی و ارتباطبا سایر تشکل ها سندیکاها و اتاقهای بازرگانی داخلی و خارجی.
از صنعت بیمه در جهان به عنوان یکی از صنایع پیشرو در اقتصاد و رشد سرمایه گذاری و رونق اقتصادی کشورهای پیشرفته یاد می شود ، بنابراین انتظار میرود که صنعت بیمه در ایران هم همگام و هم ردیف با سایر صنایع گام بردارد و با تاثیرگذاری بیشتر در رشد اقتصادی کشور جایگاه بهتری را برای خود به تصویر بکشد.
به نظر می رسد که ارکان مهم صنعت بیمه از جمله بیمه مرکزی، سندیکای بیمه گران وشرکت های بیمه ای نیاز به تحرک و پویایی بیشتری برای معرفی خدمات برجسته صنعت بیمه به اقتصاد کشور دارند.